search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:48
MENU CLOSE

Μαζεύουν τους φρουρούς πολιτικών και… άλλων (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 09:10

Ορεξάτος ο Χρυσοχοΐδης να κόψει τον βήχα σε επιχειρηματίες και μεγαλοδημοσιογράφους.

Εξελίξεις σε δύο ταμπλό έχουμε στο νεότευκτο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως ονομάστηκε – προκειμένου να «εξωραϊστεί» – το πάλαι ποτέ Δημόσιας Τάξης.

Κατ’ αρχάς ο επικεφαλής υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αποφασισμένος να πε- ρικόψει δραστικά τους αστυνομικούς φρουρούς, που εκ περισσού μεριμνούν για τη σωματική ακε- ραιότητα των πολιτικών προσώπων. Οι περικοπές αφορούν τους αστυνομικούς που είναι αποσπα- σμένοι από τις υπηρεσίες τους σε διάφορα πολιτι- κά πρόσωπα και μεριμνούν περισσότερο για τα… ψώνια της συζύγου του υπουργού παρά για την ασφάλεια του ίδιου.

Η αρχή θα γίνει από το πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου τις επόμενες μέρες θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των αστυνομικών που μέχρι πρότινος «έκλειναν» υπηρεσία στο Μαξίμου. Όσοι αλλάξουν πόστο θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους προ- κειμένου να ενισχύσουν τα αστυνομικά τμήμα που ανήκουν.

Με την κίνηση αυτή όμως έρχεται στο προσκή- νιο και το θέμα των αστυνομικών που φρουρούν προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και της… δημοσιογραφίας. Ο Χρυσοχοΐδης, λαμβά- νοντας υπ’ όψιν ότι κάθε αστυνομικός τού κοστίζει γύρω στα 50.000 ευρώ ετησίως, κάνει σχετική με- λέτη και θα αποφασίσει με στόχο να αποδεσμεύσει δυνάμεις που θα μεταφερθούν στην αστυνόμευση χωρίς πρόσθετο κόστος.

Αρκεί να μην κάνει κι αυτός πίσω στις σφοδρές πιέσεις που σίγουρα θα του ασκήσουν επιχειρη- ματίες, δημοσιογραφάρες και εκδότες. Στο κάτω κάτω της γραφής, όποιος θεωρεί ότι κινδυνεύει ας πάρει σεκιουριτάδες (κλέφτες θα γίνουνε οι άν- θρωποι;) και να τους πληρώνει από την τσέπη του. Νισάφι πια…

Ο Μπίκας στην ΕΥΠ

Στο μέτωπο της ΕΥΠ τώρα, διοικητής αναλαμ- βάνει ο πρέσβης και – από τον Μάρτιο του 2005 έως τώρα – διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπίκας, ένας συγκροτημένος διπλωμάτης που θεωρείται ιδιαίτερα μετριοπαθής.

Πρώτος υποδιοικητής ορίστηκε ο αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία Φώτης Παπαγεωργί- ου, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο από τη θέση του υποδιοικητή της αντιτρομοκρατι- κής δυσαρεστημένος επειδή, κατά πληροφορίες, δεν είχε πλήρη ενημέρωση για τις έρευνες γύρω από τον Επαναστατικό Αγώνα και τη Σέχτα Επανα- στατών.

Με την τοποθέτηση του Μπίκα αφ’ ενός αίρεται το παράδοξο να ηγείται… δικαστικός μιας υπηρε- σίας αντικατασκοπίας και αφ’ ετέρου είναι προφα- νές ότι ο πρωθυπουργός, αναθέτοντας τη συγκε- κριμένη υπηρεσία σε έναν αξιόλογο διπλωμάτη της απολύτου εμπιστοσύνης του και πρώην εκπρόσω- πο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, θα έχει ο ίδιος, συμπληρωματικά με την απόλυτη εξουσία του στο ΥΠΕΞ, τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ.

Η τοποθέτηση του Παπαγεωργίου, ενός παλαι- ού γνώριμου και συνεργάτη του Χρυσοχοΐδη από το προηγούμενο πέρασμά του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο οποίος μάλιστα μετά βίας είχε διασωθεί από τη φουρνιά των αξιωματικών που είχαν χειριστεί τις έρευνες για τη 17Ν (και τις συλ- λήψεις), δίνει, εκ μέρους του Παπανδρέου, ένα… αντίδωρο προς τον Χρυσοχοΐδη και ένα εργαλείο της αρεσκείας του στο κρίσιμο για την κυβέρνηση αντιτρομοκρατικό μέτωπο.

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει από εδώ και στο εξής η… Υπερεσία θα το δούμε. Προς το πα- ρόν η διαπίστωση είναι ότι το μοντέλο διοίκησής της πάει γάντι με τις επιλογές που έχει κάνει ο πρω- θυπουργός στην κυβέρνηση: έχει όλο τον έλεγχο δικό του. Όμως, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώ- σεις, θα έχει και όλη την ευθύνη αν κάτι στραβώσει άσχημα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:47