search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:22
MENU CLOSE

H Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματά της …με μέτρα

26.04.2010 16:45
H Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματά της …με μέτρα - Media

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι  “Όλοι γνωρίζουμε την πορεία του ΔΝΤ, πώς έχει λειτουργήσει σε άλλες χώρες. Δεν είναι μία μονοδιάστατη πορεία, έχει επιτυχίες και αποτυχίες”

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των Αθηνών, επισημαίνει ότι «είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση. Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία».

Αναφέρει, δε, ότι «είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός ανάφερε ότι “το πρόγραμμα πολιτικών που επεξεργάζεται η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας της χώρας δεν θα διαφέρει σημαντικά από το Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση”. «Αυτό που ζητείται είναι η εξειδίκευση και δεσμεύσεις σε χρονοδιαγράμματα και πολιτικές τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες στις αγορές είναι αποτρεπτικές για νέα άντληση κεφαλαίων. «Υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, και αυτή είναι η 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθεί λήξη ομολόγου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ» συνέχισε, επισημαίνοντας πως μέχρι τότε οι δανειακές μας ανάγκες είναι εξασφαλισμένες.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα και να έχουμε, συνεπώς, ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και τους όρους χρηματοδότησης, ώστε να συνεχιστεί – και είμαι απόλυτα σίγουρος γι΄ αυτό – ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα αγγίξουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε ότι «υπάρχει μία συζήτηση, η οποία είναι εν εξελίξει. Εμείς έχουμε πει ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα, με θέματα τιμών και όχι με τους μισθούς και το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που όπως όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλοί».

Ταυτόχρονα, δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου, θέλει τον Έλληνα υπουργό να ανακοινώνει νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία για παροχή βοήθειας μόνο όταν η Ελλάδα εκπληρώσει του όρους που έχουν τεθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:20