search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:59
MENU CLOSE

Η φιλανθρωπία του Χόλιγουντ

09.05.2013 21:00
Η φιλανθρωπία του Χόλιγουντ - Media

Με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει για τη φτώχεια που δέρνει τον πλανήτη, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπεν Άφλεκ αποφάσισε, λέει, για μία εβδομάδα «να ζει με λιγότερο από 1,5 δολάριο την ημέρα»

Με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει για τη φτώχεια που δέρνει τον πλανήτη, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπεν Άφλεκ αποφάσισε, λέει, για μία εβδομάδα «να ζει με λιγότερο από 1,5 δολάριο την ημέρα», όπως ζουν (;) 1,4 δισ. συνάνθρωποί μας στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, αλλά και στις παρυφές των μεγαλουπόλεων της Δύσης.
Η φιλανθρωπία είναι εν γένει εξοργιστική, αφού κατά κανόνα κουβαλάει τη λογική της Μαρίας Αντουανέτας, που απορούσε γιατί οι εξαθλιωμένοι Γάλλοι υπήκοοί της επαναστάτησαν ζητώντας ψωμί, ενώ οι υπηρέτες της θα μπορούσαν να τους πετάξουν λίγο παντεσπάνι.
Αλλά η φιλανθρωπία του Χόλιγουντ είναι για γέλια. Σε ποια τρώγλη θα χωθεί ο άρτι τιμηθείς με βραβείο Όσκαρ Άφλεκ; Θα πάψει να μετακινείται με λιμουζίνα και σοφέρ, θα κόψει τις βουτιές στην πισίνα, θα καταχωνιάσει τα πανάκριβα χειροποίητα ιταλικά παπούτσια Bettanin & Venturi για να τριγυρνάει με σαγιονάρες σαν τα φτωχαδάκια στις παραγκουπόλεις της Τζακάρτας;
«Θα διατρέφεται με κόστος 1,5 δολάριο ημερησίως». Η χαρά του σάντουιτς και του ντόνατ, χωρίς συμπλήρωμα, φαντάζομαι, από τα συσσίτια για τους άπορους του Λος Άντζελες. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Live below the line» (δηλαδή «ζήσε κάτω από τα όρια [της φτώχειας]») θα… πεινάσουν επίσης η Σοφία Μπους, ο Νικ Λασέ, ο Τζος Γκρόμπαν, ο Χιου Τζάκμαν και άλλοι.
Την ώρα που η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν τολμά να φορολογήσει το 1% των προκλητικών υπερ-πλουσίων για να στηρίξει 49,7 εκατομμύρια πολίτες που επισήμως (στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011) θεωρούνται φτωχοί και δεν έχει τη δύναμη να φτιάξει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας της προκοπής, οι αστέρες του Χόλιγουντ στέλνουν το φαρισαϊκό τους μήνυμα: «Για πέντε – έξι μερούλες θα υποδυθώ τον πεινασμένο».
Ταυτόχρονα, διαβάζω, ο Άφλεκ συγκεντρώνει χρήματα για τον μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό που έχει ιδρύσει ο ίδιος, την «Πρωτοβουλία για το Ανατολικό Κονγκό». Αυτό, τουλάχιστον, ακούγεται κάπως πιο συγκεκριμένο. Φτάνει να μην είναι σαν τα ορφανοτροφεία που υποσχέθηκε να χτίσει στο Μαλάουι η Μαντόνα και απλώς… ανακαίνισε μερικά σχολεία που ήδη υπήρχαν, προκαλώντας τη δίκαιη οργή των Αφρικανών και τη θυμηδία ημών των υπολοίπων.
Κακά τα ψέματα. Ο μόνος κάπως συμπαθής φιλάνθρωπος στις ΗΠΑ είναι ο Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft έχει δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για απολύτως στοχευμένες δράσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική: έρευνες για εμβόλια, έργα για πρόσβαση σε καθαρό νερό, επιμορφωτικά σεμινάρια, υποτροφίες σε μέλη μειονοτήτων, ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων και βιβλιοθηκών, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ήπια ανάπτυξη της γεωργίας, της μικροεπιχειρηματικότητας των γυναικών κ.λπ. – από το Ρίο μέχρι το Κασμίρ, απ’ το Σοβέτο μέχρι τη Νέα Ορλεάνη.
Και βέβαια ο Γκέιτς εξακολουθεί να ζει βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στα πλούτη, αντιφατικός αλλά όχι ενοχικός, χωρίς να κάνει για τα μάτια του κόσμου «δίαιτα του 1,5 δολαρίου την ημέρα». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:59