search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:32
MENU CLOSE

Στο Βέλγιο τραγουδούν ελληνικά

11.05.2013 21:00
Στο Βέλγιο τραγουδούν ελληνικά - Media

Διασχίσαμε οδικώς την περιοχή Brussel Midi, την πλέον κακόφημη της βελγικής πρωτεύουσας, κάτι σαν τον δικό μας Άγιο Παντελεήμονα.

Διασχίσαμε οδικώς την περιοχή Brussel Midi, την πλέον κακόφημη της βελγικής πρωτεύουσας, κάτι σαν τον δικό μας Άγιο Παντελεήμονα. Κάπου εκεί εδρεύει το μπαράκι – μουσική σκηνή «Art Base», με τον Φλαμανδό ιδιοκτήτη του να μιλάει άπταιστα ελληνικά και να σερβίρει στους πελάτες του ντολμαδάκια, τυροκαυτερή κι ελιές. Το μαγαζί του άλλωστε δουλεύει σαν πόλος έλξης για Βέλγους που επιθυμούν μια διά ζώσης επαφή με την ψαγμένη ελληνική «αντιτουριστική» μουσική. Η Κατερίνα Τσιρίδου, οι Diminuita Swing και το συγκρότημα Giorgos Zambetas Tribute είναι μερικοί από τους ημεδαπούς καλλιτέχνες που έχουν παρουσιάσει ελληνική μουσική στο «Art Base», μπλέκοντας πετυχημένα ενίοτε τον Ζαμπέτα με τον Reinhardt και τα ηπειρώτικα με τα electronics. Την Παρασκευή 26 Απριλίου έδωσαν μία μοναδική παράσταση η Κρίστη Στασινοπούλου με τον Στάθη Καλυβιώτη, το «Greekadelia Duo», όπως είναι γνωστοί στο εξωτερικό.
Το ζεύγος των μουσικών – στη ζωή και στην τέχνη – κυκλοφόρησε πρόσφατα τον τελευταίο του δίσκο από την ανεξάρτητη ξένη εταιρεία World Music Network. Περιλαμβάνει δεκατρία παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια παιγμένα με λαούτο, ένα παμπάλαιο ινδικό πιάνο και ένα ηλεκτρονικό οργανάκι που χρησιμοποιείται από τους Ινδούς ως το φωνητικό ισοκράτημα στις προσευχές τους. Το ευχάριστο, όσο και απρόβλεπτο, ήταν να βλέπεις τους Βέλγους να λικνίζονται με το «Μάτια σαν και τα δικά σου»! «Τη Χαλασιά μου» ζήτησε μια άλλη κοπέλα σε σπαστά ελληνικά, φανερώνοντας πως υπάρχει έξω κι ένα άλλο μικρό κοινό, το οποίο αγαπάει την παραδοσιακή ελληνική μουσική με τον ίδιο τρόπο που εμείς σεβόμαστε τα fados των Πορτογάλων ή τα tangos των Λατινοαμερικανών. Και κάτι ακόμη: σχεδόν δάκρυσα με το χειροκρότημα των ξένων όταν η Κρίστη Στασινοπούλου τους μίλησε στα αγγλικά για τη συχωρεμένη Δόμνα Σαμίου και τη σοβαρή δουλειά της στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01