12/07/2020 19:24:16

Η εθελουσία, η φάβα και ο... λάκκος

Η εθελουσία, η φάβα και ο... λάκκος - Media
Με μειωμένη σύνταξη συνοδεύεται η εθελουσία έξοδος που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ως δυνατότητα για τους υπαλλήλους των φορέων που θα συγχωνευθούν κατά κύριο λόγο, προσμετρώμενοι στους 15.000 συνολικά υπαλλήλους που συμφωνήθηκε με την τρόικα να απολυθούν έως το 2014.
Η ακριβής πρόβλεψη εξηγήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Α. Μανιτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε το τοπίο και ό,τι συνεπάγεται η εθελουσία έξοδος, η οποία αρχικά έδωσε την εντύπωση μίας ευνοϊκής ρύθμισης για όσους υπαλλήλους βρίσκονται τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους με πλήρη σύνταξη.

Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τελικά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δεν αφορά. «Από την εθελουσία έξοδο όλων όσοι, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το Δημόσιο, λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη, αρκεί να μην βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την πλήρη συνταξιοδότηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι η σχετική διάταξη απέχει από τα χαρακτηριστικά των κινήτρων που κατά κανόνα συνοδεύουν την εθελουσία έξοδο. Συνεπάγεται, δε, για όσους αποφασίσουν να κάνουν χρήση ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο με μειωμένη σύνταξη.

Παρά ταύτα, το υπουργείο αναμένει να αποδώσει η εν λόγω διάταξη, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι αυξήσεις στις συντάξεις κατά τα τελευταία χρόνια εργασίας στο Δημόσιο δεν είναι πλέον της τάξης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο παραμονής. Επιπλέον, φαίνεται πως επενδύουν στον φόβο νέων μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους υπαλλήλους σε «ξαφνικό θάνατο», στην ευθεία από-λυσή τους δηλαδή με την κατάργηση του φορέα όπου υπηρετούν, προοπτική που αντιμετωπίζουν ήδη δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι ΝΠΙΔ, που αναμένουν με αγωνία τις τελικές επιλογές για όσα θα βάλουν «λουκέτο» μέχρι το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση απέναντι στην τρόικα για 2.000 απολύσεις.

«Πληρώνει τα σπασμένα»
Αυτό το πρώτο κύμα απολύσεων υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου «πληρώνει τα σπασμένα» της διοίκησης, που δεν λειτουργεί σε επίπεδο πειθαρχικού δικαίου, αφού αποδείχθηκε ότι οι εξαγγελίες για άμεση απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων ήταν ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και μη ρεαλιστικό σχέδιο.

Οι επίορκοι υπάλληλοι, αν και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για απομάκρυνση από το Δημόσιο, άλλαξαν... σειρά και πλέον τοποθετούνται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του επόμενου «πακέτου», των άλλων 2.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τροποποιήθηκε ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιείτο και από τον ίδιο τον υπουργό. Οι επίορκοι υπάλληλοι, αν έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι απολύονται με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγιναν... πειθαρχικά υπόλογοι, καθώς εκκρεμούν αποφάσεις που απαιτούν χρόνο.

Οι επίορκοι που μπορούν να απομακρυνθούν με αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι μόλις 91 και η «δεξαμενή» που θα «γέμιζε» τον αριθμό των απολύσεων αποδείχθηκε πολύ μικρή.

Απομένουν έτσι για το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν οι πλεονάζοντες λόγω συγχωνεύσεων φορέων, οι πλεονάζοντες επίσης λόγω των νέων δομών των υπουργείων, αν και δεν αναμένεται να προκύψει τελικά σημαντικός αριθμός, και οι κρινόμενοι ως ακατάλληλοι από τη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία ωστόσο σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον περιορίζεται στην αποτίμηση προσόντων, χωρίς να έχει τα χαρακτηριστικά μίας ουσιαστικής αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη της τη μέτρηση της αποδοτικότητας ενός υπαλλήλου. Προκύπτει έτσι μοιραία η αθρόα απόλυση υπαλλήλων ΝΠΙΔ, στα οποία εξάλλου θα μπορούν πλέον να μετατραπούν, αλλάζοντας μορφή, και ΝΠΔΔ με Προεδρικό Διάταγμα. Με υπουργική απόφαση και μόνο θα μπορούν πλέον να καταργούνται οργανικές θέσεις σε φορείς του Δημοσίου, οδηγώντας στην έξοδο και άλλους υπαλλήλους. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν άλλωστε πως «οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.