search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Κρίση και στο μοντέλο διακυβέρνησης

02.05.2010 04:10
Κρίση και στο μοντέλο διακυβέρνησης - Media

Σοβαρό προβληματισμό και έντονες φήμες ανασχηματισμού προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στις πολύ σοβαρές αποφάσεις του μοιάζει να αποφεύγει συστηματικά τους υπουργούς του. Η τελευταία απόδειξη ήταν ότι αγνόησε πλήρως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και με συνεχείς διαβουλεύσεις με λίγους συνεργάτες του αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη την προσφυγή στον μηχανισμό, πράγμα που εκνεύρισε πολλούς υπουργούς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού με την πεποίθηση ότι όλα θα γίνουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και «πιάστηκαν στον ύπνο».

Σοβαρό προβληματισμό και έντονες φήμες ανασχηματισμού προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στις πολύ σοβαρές αποφάσεις του μοιάζει να αποφεύγει συστηματικά τους υπουργούς του. Η τελευταία απόδειξη ήταν ότι αγνόησε πλήρως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και με συνεχείς διαβουλεύσεις με λίγους συνεργάτες του αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη την προσφυγή στον μηχανισμό, πράγμα που εκνεύρισε πολλούς υπουργούς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού με την πεποίθηση ότι όλα θα γίνουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και «πιάστηκαν στον ύπνο».

Για το μοντέλο διακυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας ακόμα και του πρωθυπουργικού γραφείου έκαναν σοβαρές νύξεις και βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, που το είπε πιο «δυνατά» από όλους, λέγοντας ότι τον στοιχειώνει η κατάληξη Καραμανλή, ο οποίος κυβέρνησε σαν πρίγκιπας και το γραφείο του σαν… πριγκιπάτο, κάνοντας ευθείες αναλογίες…

Ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στις αιχμές αυτές, σημειώνοντας έμμεσα ότι δεν έχει καμία δυνατότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός να ελέγξει συστηματικά και επιστημονικά την απόδοση των υπουργών και των υπουργείων, αφού ελέγχει με 5 συμβούλους, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει ένα υπουργείο με 1.500 υπαλλήλους. Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς του, λειτουργεί με έναν κύκλο συνεργατών, ενώ κατά τα λοιπά τους έχει πεθάνει στη διαβούλευση.

Ακούει υπομονετικά επί ώρες αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά του και δεν μοιάζει να εμπιστεύεται την ίδια την κυβέρνησή του, επισημαίνει έμπειρος υπουργός.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, επίσης, ότι μπορεί σε σχέση με το παρελθόν να έχουν γίνει πολλά βήματα, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου, αν μη τι άλλο, κάνει διαβουλεύσεις, ακούει τους υπουργούς, ωστόσο σε ποιοτικό επίπεδο η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι οριακή, αφού οι πολύ σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται από έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του και μάλιστα χωρίς να είναι και πολύ σταθερός.

Στο χρηματιστήριο των ανθρώπων που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός υπάρχουν σταθερές αξίες, αλλά υπάρχουν και πρόσωπα που είτε είναι πολύ κοντά είτε είναι πολύ μακριά από τον πρωθυπουργό, χωρίς εμφανείς λόγους, παρά μόνο τη διάθεση του Γιώργου.

Το ζήτημα όμως είναι ότι πολλά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι στην πλειονότητά τους όσοι συνεργάζονται στενά με τον πρωθυπουργό είναι πολιτικά άψητοι, χωρίς σοβαρή εμπειρία, γνώση των πολιτικών αντανακλαστικών της κοινωνίας και με μόνο όπλο την επικοινωνία επιχειρούν να κάνουν υψηλή πολιτική, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούν να λύσουν.

Η πολιτική διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου και το «κύμα αμφισβήτησης» που δέχτηκε το 2007 τον έκανε εξαιρετικά καχύποπτο απέναντι στο έμπειρο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, τονίζει παλιός κοινοβουλευτικός και αυτό έχει αποτέλεσμα να εμπιστεύεται απόλυτα στενούς του συνεργάτες με πολιτικό βάρος όμως «κατηγορίας φτερού».

Κυβερνητικά στελέχη δίνουν ως τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι αντί να κρατήσει το Υπουργικό Συμβούλιο λίγο ακόμα και με «φόντο» τους υπουργούς του να ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης προτίμησε το… ειδυλλιακό τοπίο του Καστελόριζου με τις τράτες να περνάνε από πίσω. Αποτέλεσμα ήταν να πέσει «το γέλιο της αρκούδας» για αυτήν την επικοινωνιακή ακρότητα, που όπως επιμένουν οι πληροφορίες ήταν μια ιδέα του Παύλου Γερουλάνου…

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, έχει μια σειρά από επιφυλάξεις για πλευρές της λειτουργίας Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργών.

Αφενός ότι πολλοί βρίσκουν τρόπο και διαρρέουν σε δημοσιογράφους ό,τι θέλουν ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «στεγανή» πληροφορία για επικοινωνιακή διαχείριση που θα επιλέξει ο ίδιος…

Αφετέρου ότι οι διαρροές κινούνται στο πνεύμα που θέλει ο κάθε υπουργός ή υφυπουργός, χωρίς να είναι ενταγμένες σε ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα κατάλληλο για την κάθε περίσταση…

Και τέλος ότι υπάρχει πανσπερμία απόψεων και υπόγειες συγκρούσεις με προσωπικά κίνητρα που είναι μακριά από το επίπεδο της συγκυρίας και γι’ αυτό προτιμά να διαβουλεύεται σε πιο κλειστά σχήματα τις αποφάσεις που είναι να λάβει μόνος του, για τις αρμοδιότητές του που καθορίζονται από το Σύνταγμα.

Κάποιοι όμως βλέπουν ότι η τάση «υποβάθμισης» των συνεργατών – υπουργών του γίνεται και επειδή ακριβώς δεν μοιάζει να εμπιστεύεται τα πολιτικά αντανακλαστικά αρκετών απ’ αυτούς.

Η πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας έτσι κι αλλιώς απέδειξε ότι η επιλογή νέων και άφθαρτων όχι μόνο δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να είναι και εμπόδιο, αφού εκεί που θέλεις «γάτες» να πιάνουν ποντίκια έχεις «ψοφοδεείς» υπουργούς που επιχειρούν να πατήσουν στα πόδια τους αλλά και να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί η διοίκηση, τα υπουργεία, η Βουλή κ.λπ. Έχει χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος, ενέργεια, αλλά και έγιναν σημαντικά λάθη που κοστίζουν. Πόσω μάλλον σε μια περίοδο σκληρής διεθνούς επιτήρησης, όπου, για να τα βγάλεις πέρα με τα «τσακάλια» του καπιταλισμού, πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα… προσόντα.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί βλέπουν άμεσα ανασχηματισμό και μάλιστα σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, ακόμα και αυτό του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού που έκανε ανασχηματισμό πριν κλείσει δωδεκάμηνο. Η κυβέρνηση επισήμως το διαψεύδει, αλλά πολλοί επισημαίνουν ότι αν σφίξουν και άλλο τα… γάλατα στη χώρα, θα κληθούν από τον πάγκο στελέχη με διαδρομή που μπορούν γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά να αρπάξουν τη συγκυρία…

Αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι όσοι βλέπουν γρήγορα τον ανασχηματισμό, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε μια κυβέρνηση που επιβιώνει πια μέρα τη μέρα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11