search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Το μπλόκο του “αυτόκλητου”

02.05.2010 16:55
Το μπλόκο του "αυτόκλητου" - Media

«Δάκτυλος» επιχειρηματία που εσχάτως έχει μολυνθεί από τον ιό του «μπερλουσκονισμού» και εμφανίζεται στις τηλεοράσεις ως νεόκοπος πολιτικός σωτήρας, φαίνεται ότι έχει εισχωρήσει στον στενό κύκλο των συνεργατών της Λούκας Κατσέλη και απειλεί, όπως λένε, να τινάξει στον αέρα το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών.

«Δάκτυλος» επιχειρηματία που εσχάτως έχει μολυνθεί από τον ιό του «μπερλουσκονισμού» και εμφανίζεται στις τηλεοράσεις ως νεόκοπος πολιτικός σωτήρας, φαίνεται ότι έχει εισχωρήσει στον στενό κύκλο των συνεργατών της Λούκας Κατσέλη και απειλεί, όπως λένε, να τινάξει στον αέρα το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών.

Η συγκεκριμένη δράση, παρ’ ότι τέθηκε στην ατζέντα των έργων πρώτης προτεραιότητας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οδηγείται σε τέλμα, αφού, όπως λένε, συγκεκριμένο επιχειρηματικό κέντρο έχει δυσαρεστηθεί από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της διαφάνειας στις διαδικασίες των κρατικών προμηθειών και επιπλέον να καλύψει έναν στόχο που έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής, μάλιστα, της προσπάθειας αμφισβήτησης από την «πίσω πόρτα» της όλης διαδικασίας φημίζεται για τα λεκτικά πυροτεχνήματά του περί διαφάνειας, αξιοκρατίας και «νοικοκυρέματος» του πολιτικού – και όχι μόνον – συστήματος.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα μέχρι στιγμής θετικά στοιχεία είναι ότι ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο έχει πλέον ολοκληρωθεί ύστερα από μία μακρόχρονη διαδικασία ενστάσεων και δικαστικών διαμαχών, ενώ παράλληλα έχει λυθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Μάλιστα οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας προχώρησαν στις αναγκαίες ενέργειες για την επικαιροποίηση των απαιτήσεων και τη σύντμηση του συνολικού χρονοδιαγράμματος.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δημοπρασίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε διάστημα 2-3 μηνών από την έναρξη της υλοποίησης του έργου, ενώ ο συνολικός μηχανισμός (υποδομές, υπηρεσίες, διαδικασίες, θεσμικό πλαίσιο κ.λπ.) για τη διεκπεραίωση πιο πολύπλοκων διαγωνισμών σε ένα ευρύ φάσμα εξυπηρετούμενων δημόσιων αρχών θα είναι σε θέση να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

 

«Αυθαίρετος Ξενοδόχος»

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις πρώτες περιπτώσεις έργων με απτά αποτελέσματα το αμέσως προσεχές διάστημα, καλύπτοντας παράλληλα τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν τεθεί στο Πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όμως τα πράγματα δείχνουν ότι υπολόγιζαν χωρίς τον… «αυθαίρετο ξενοδόχο», ο οποίος κατάφερε να διεισδύσει στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου με αποτέλεσμα, όλως παραδόξως, οι διοικητικές ενέργειες για την προώθηση της εν λόγω παρέμβασης να έχουν παγώσει εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Το υπουργείο καθυστερεί την αποστολή των στοιχείων για τη λήψη της τυπικής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα από διάφορες πλευρές ασκούνται πιέσεις για την ακύρωση του όλου εγχειρήματος και την επαναφορά λύσεων που έχουν αξιολογηθεί κατά το παρελθόν, αλλά δεν προκρίθηκαν, είτε λόγω προβλημάτων στις τεχνικές προσφορές είτε λόγω υψηλού τιμήματος.

Η προσπάθεια παικτών της αγοράς να ξαναμπούν στο παιχνίδι από το «παράθυρο» μέσω ειδικών συμφωνιών ή απευθείας αναθέσεων έχει φουντώσει τη μάχη «χαρακωμάτων» μεταξύ των διαγκωνιζόμενων επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιούνται και διάφορα εντυπωσιακά τεχνάσματα, όπως η δωρεάν διάθεση του αρχικού λογισμικού, υποκρύπτοντας όμως εντέχνως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόστος αφορά τις αναγκαίες υποστηρικτικές υπηρεσίες για την προσαρμογή και τη λειτουργία του συστήματος στο μέλλον. Τις δαπάνες αυτές θα κληθεί να καλύψει το κράτος από τον εθνικό προϋπολογισμό τα ερχόμενα έτη στην περίπτωση που δεν αξιοποιήσει σήμερα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Όσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθυστερεί την προώθηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών για την υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών, τόσο θα διογκώνονται οι εκατέρωθεν πιέσεις και θα δίνονται λαβές για τη διατύπωση φανταστικών ή μη σεναρίων. Όμως ο τόπος και η κοινωνία δεν ανέχονται πλέον άλλη αναβολή στις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν συντελεστεί εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο λοιπόν για ακόμα μία φορά είναι κατά πόσον η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στις τομές που απαιτούνται, μακριά από μικροπολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01