search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:35
MENU CLOSE

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom

21.05.2013 08:09
Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom - Media

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ στις 29 Μαΐου.

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες βρέθηκε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ στις 29 Μαΐου.

O ισχυρός άντρας της Gazprom συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, για το θέμα του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Η Gazprom πάντως εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση χωρίς να αναφέρεται σε οποιαδήποτε συμφωνία για το θέμα της ΔΕΠΑ.

Οι Ρώσοι αναφέρουν πως: «Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Στη σημερινή ανακοίνωση της Gazprom αναφέρεται σχετικά ότι «οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1996 και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οι συνολικές παραδόσεις για το 2012 ανήλθαν σε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική εταιρεία θεωρεί ότι τα θέματα που είχε θέσει ως προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει και θα ζητήσει διασφαλίσεις πριν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Οι άλλοι δύο διεκδικητές της ΔΕΠΑ είναι η ρωσική Sintez και η κοινοπραξία «Μ&Μ Gas».

Τα δύο βασικά θέματα που εκκρεμούν είναι η διασφάλιση για την αποπληρωμή των χρεών, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, που έχουν ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ και η δυνατότητα να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγγύηση ανέρχεται στο 20% του τιμήματος και μπορεί να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου, ακόμα και αν η εξαγορά ματαιωθεί ύστερα από παρέμβαση τρίτων. Οι οφειλές των επιχειρήσεων και κυρίως των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής προς τη ΔΕΠΑ είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Για να ξεπερασθεί το πρόβλημα αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως ο συμψηφισμός των οφειλών με το τίμημα, πρόταση που φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη.

Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι πιθανόν να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής της προσφοράς για τον ΔΕΣΦΑ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01