search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:10
MENU CLOSE

Τρίζει η Χεζμπολά

21.05.2013 21:00
oldphotospod_1605_060_cmyk1369129043.jpg

Τι ρόλο βαράει η Χεζμπολά στον συριακό εμφύλιο; Πάνω από δύο χρόνια μαίνεται η κρίση και, όσο περνάει ο καιρός, προσλαμβάνει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Τι ρόλο βαράει η Χεζμπολά στον συριακό εμφύλιο; Πάνω από δύο χρόνια μαίνεται η κρίση και, όσο περνάει ο καιρός, προσλαμβάνει θρησκευτικό χαρακτήρα. Ενώ μάλιστα επιχειρείται, με νύχια και με δόντια, η σύρραξη να μείνει μακριά από την Τουρκία – όχι πάντως με απόλυτη επιτυχία, όπως έδειξαν οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στην τουρκοσυριακή μεθόριο –, ο Λίβανος εμφανίζεται ως υπ’ αριθμόν ένα υποψήφια χώρα για… την εξάπλωση του πολέμου.

Το ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, όσο περίεργο και αν ακούγεται, οφείλεται εν πολλοίς στη… Χεζμπολά. Από την αρχή της κρίσης η λιβανέζικη οργάνωση έχει ταχθεί πολιτικά στο πλευρό του παραδοσιακού της συμμάχου, του Άσαντ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στον «αραβικό κόσμο», όπου η σιιτική οργάνωση έχει χτίσει ισχυρή φήμη μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.
Όμως, παρά τις δηλώσεις στήριξης στον Άσαντ, η Χεζμπολά έχει κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ τα δύο πρώτα χρόνια του εμφυλίου, σπεύδοντας να διαψεύσει όλες τις φήμες που την ήθελαν να εμπλέκεται σε «περιστατικά» στη γειτονική χώρα.
Αυτή η στάση, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πήγαζε από το γεγονός ότι η σιιτική οργάνωση, από την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις στον Λίβανο, ασπάστηκε μια πραγματιστική αντίληψη.
Έως πρότινος η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο περιοριζόταν στην… προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη μέρα: ενδεχόμενη πτώση του Άσαντ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Χεζμπολά, καθώς ο εξοπλισμός της οργάνωσης από το Ιράν γίνεται κυρίως μέσω συριακού εδάφους και η πιθανή επικράτηση των σουνιτών ή (χειρότερα) η διαιώνιση του χάους ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωσή της.
Γι’ αυτό και, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η Χεζμπολά δήλωνε «παρούσα» επί συριακού εδάφους μόνο εκεί όπου χρειαζόταν να «διασφαλίσει» τις οδούς ανεφοδιασμού. Όμως, όσο παρατείνεται ο εμφύλιος, η πίεση προς τη Χεζμπολά για δράση, εντός και εκτός Λιβάνου, γίνεται ασφυκτική (και μαζί αυξάνεται και ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύρραξης).

Κερδίζει χρόνο
Εξ αρχής η ηγεσία της οργάνωσης ήξερε ότι η τήρηση «αποστάσεων» από όσα
διαδραματίζονται στη Συρία έχει ημερομηνία λήξης. Όσο θα έδειχνε απροθυμία εμπλοκής τόσο θα έδινε πάτημα στους αντιπάλους της εντός Λιβάνου και στο Ισραήλ για να το εκλάβουν ως «αδυναμία». Βέβαια, το ότι καμία «ομάδα» από αυτές που μάχονται εντός Συρίας δεν θέλει (προς το παρόν) να πάει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Χεζμπολά (την ισχυρότερη ισλαμική στρατιωτική οργάνωση στην περιοχή αυτή τη στιγμή) τής χάριζε χρόνο.
Ωστόσο, οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η σκληροπυρηνική πτέρυγα της Χεζμπολά θεωρεί αδιανόητο να κάθεται με σταυρωμένα χέρια όταν σουνίτες και το Ισραήλ απειλούν τον σύμμαχό της και, τελικά, την ίδια της την «επιβίωση», με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό της.

Άναψε φωτιές
 
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον αρχηγό της Χεζμπολά, Νασράλα, να πάρει πιο δυναμική θέση και να… ανάψει φωτιές. Οι δηλώσεις του περί «απόκτησης όπλων ικανών να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή» από τον Άσαντ σε περίπτωση επανάληψης των επιθέσεων του Ισραήλ επιβεβαιώνει πως η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο και πως η Χεζμπολά έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την ανοιχτή εμπλοκή στον πόλεμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01