search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:56
MENU CLOSE

Ποιος βάζει φωτιά στα δάση;

29.05.2013 21:00
Ποιος βάζει φωτιά στα δάση; - Media

Ο εξ ανατολών εχθρός της χώρας, μυστικοί πράκτορες, καταπατητές, οι πυρομανείς, οι γέροι και οι γριές που καίνε ξερόχορτα, οι σιωνιστές, το ιερατείο που μας ψεκάζει;
Ή μήπως, η καθυστέρηση στην πρόσληψη 1.500 εποχικών υπαλλήλων, τα καθηλωμένα οχήματα…

Ο εξ ανατολών εχθρός της χώρας, μυστικοί πράκτορες, καταπατητές, οι πυρομανείς, οι γέροι και οι γριές που καίνε ξερόχορτα, οι σιωνιστές, το ιερατείο που μας ψεκάζει;

Ή μήπως, η καθυστέρηση στην πρόσληψη 1.500 εποχικών υπαλλήλων, τα καθηλωμένα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων και σάπιων λάστιχων, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, η αναστολή πληρωμών προς τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και η εσκεμμένη έλλειψη δασικών χαρτών;

Για μια ακόμα φορά και ενώ οι πρώτες πυρκαγιές δίνουν το στίγμα της δύσκολης περιόδου που θα ακολουθήσει, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους κάνουν τα λάθος ερωτήματα και δίνουν τις λάθος απαντήσεις. Και η εμμονή τους εδώ και πολλά χρόνια στην ίδια παραπλανητική στρατηγική αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για άγνοια αλλά για συστηματική καταστροφική πολιτική επιλογή.

Γιατί το θέμα δεν είναι ποιος βάζει φωτιά στα δάση αλλά ποιος σβήνει τη φωτιά στα δάση. Και μάλιστα ποιος λαμβάνει εκείνα τα μέτρα ώστε να μην εμφανιστεί, ιδανικά, ούτε η πρώτη σπίθα.

Γιατί η στρατηγική μιας Πολιτείας δεν μπορεί να είναι δεήσεις και ευχολόγια με τον ευσεβή πόθο ότι δεν θα πάρουν φωτιά τα δάση, αλλά η εκπόνηση σχεδίων και η κατάλληλη προετοιμασία για την πρόληψη, την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών που νομοτελειακά θα απειλήσουν και φέτος το συγκριτικό πλεονέκτημα  της χώρας, το φυσικό περιβάλλον της.
Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, «με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει τα όρια ενός ήδη προβληματικού συστήματος, ο μηχανισμός δασοπροστασίας παρουσιάζεται ξεγυμνωμένος, παρότι βαδίζουμε προς το τέλος του πρώτου μήνα της αντιπυρικής περιόδου».

Σύμφωνα με την έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης τα σοβαρά προβλήματα που καθηλώνουν τον μηχανισμό καταστολής δασικών πυρκαγιών είναι τα εξής:
-Καθυστερήσεις στην πρόσληψη 1.500 εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες στον μηχανισμό δασοπροστασίας και θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Επίσης, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η πρόσληψη 251 ατόμων εποχικού προσωπικού 8μηνης διάρκειας, το οποίο θα αναλάβει εργασίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

 -Τεράστιες ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων) και αρκετοί οι προβληματισμοί ως προς το αξιόμαχο του επίγειου και εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης, λόγω της παλαιότητάς του και των προβλημάτων που προκύπτουν στη συντήρησή του.

-Παρότι οι ΟΤΑ έλαβαν εγκαίρως τους κατά 20% μειωμένους πόρους σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία.

-Παρότι υπάρχει επιτέλους κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του.

-Παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:53