search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:43
MENU CLOSE

«Εξέγερση» στην Κωνσταντινούπολη

31.05.2013 21:00
«Εξέγερση» στην Κωνσταντινούπολη - Media

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν νέες συγκρούσεις, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς.

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν νέες συγκρούσεις, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

Διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία στην ασιατική πλευρά και διέσχισαν πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα γεγονότα από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντύπωση προκαλεί και η στάση που τηρούν τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης της Τουρκίας. Η κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με τον διεθνή Τύπο, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται στη χώρα.

Σε πολλές γειτονιές, στη διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι παρέμειναν στους δρόμους, χτυπώντας κατσαρόλες διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

"Κόλαση" η Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Παρασκευής

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη βίαιη επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας εναντίων εκατοντάδων διαδηλωτών που βρίσκονται επί αρκετές ημέρες συγκεντρωμένοι σε πάρκο κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα νέο οικιστικό σχέδιο.

Ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς, ενώ μια Αιγύπτια τουρίστρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η 34χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Συνολικά 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί για να διαλύσουν τους περίπου 1.000 πολίτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει 81 συλλήψεις.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, που τραυματίστηκε όταν ένα δοχείο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «φαίνεται πως κάποιοι χρειάζονται αέριο»!

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:  «με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο "χημικός Ταγίπ"», με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει ρίψη δακρυγόνων στους πολίτες.

Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.

Επιπλέον, ένας άνδρας φαίνεται να έχει χάσει το αυτί του, πιθανότατα από δακρυγόνο, το οποίο εκτοξεύθηκε σε ευθεία βολή ή από κοντινή απόσταση.
.
Για «υπερβολική χρήση βίας» έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία
 
Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και νερού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μια σκαλωσία και να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι.
 
Οι διαδηλωτές, κάτοικοι της περιοχής, ήθελαν συγκεκριμένα να καταγγείλουν το οικιστικό σχέδιο που προβλέπει για το συγκεκριμένο σημείο κατεδαφίσεις κτισμάτων, ξερίζωμα μερικών εκ των 600 δένδρων που αποτελούν τον πνεύμονα αυτής της πλευράς της πόλης και ανέγερση εμπορικού κέντρου.
 
Οι κάτοικοι μάλιστα από τη Δευτέρα περιφρουρούν τον χώρο, έχοντας την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Βίαια επεισόδια υπήρξαν και στην Άγκυρα όπου η τουρκική αστυνομία έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνονται να εξαπλώνονται μετά τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι νεαρής ηλικίας και αποτελούν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, και αρχικά σχεδίαζαν να διαδηλώσουν εναντίον της νομοθεσίας απαγόρευσης του αλκοόλ, ωστόσο η διαμαρτυρία πήρε άλλη τροπή όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Έκπληξη προκάλεσαν οι εικόνες που έδειχναν τους οργανωμένους οπαδούς των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ να κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών.

Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, εξέφρασε το βράδυ την ανησυχία του για την κατάσταση. Παράλληλα σημείωσε πως ανησυχεί και για το πως αυτή μπορεί να εξελιχθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχουν συλληφθεί ακόμα και περαστικοί τουρίστες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01