search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:34
MENU CLOSE

Η Ταξίμ «καίει» την Ολυμπιάδα

07.06.2013 21:00
oldphotossel_071370589345.jpg

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που κλονίζουν και το επικοινωνιακό όραμα του Ερντογάν για Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που κλονίζουν και το επικοινωνιακό όραμα του Ερντογάν για Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κλίμα εσωτερικής αστάθειας και το ευρύτερο γεωπολιτικό «κουβάρι» στην περιοχή απειλούν να καταστρέψουν την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για το 2020, παρότι έως την περασμένη Παρασκευή ήταν το ακλόνητο φαβορί για την ψηφοφορία ανάθεσης της ΔΟΕ (7 Σεπτεμβρίου, Μπουένος Άιρες).
Ενδεικτικές πανικού είναι οι αντιδράσεις σε Τουρκία και ΔΟΕ. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπάς αναρωτιέται: «Με τι αξιώσεις θα διεκδικήσουμε τώρα τους Αγώνες;», ενώ τα συνήθως φειδωλά σε δηλώσεις υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΕ σφυρίζουν αδιάφορα βλέποντας την μπίζνα της διοργάνωσης να κινδυνεύει.
Τη Δευτέρα κιόλας, πριν στεγνώσει το αίμα στους δρόμους των τουρκικών πόλεων, ο πανίσχυρος Ελβετός της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, που εν όψει 2004 έδειχνε κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα για ψύλλου πήδημα, και ο Γερμανός αντιπρόεδρος της «Στοάς των Αθανάτων» Τόμας Μπαχ έσπευσαν να καθησυχάσουν αδέξια δηλώνοντας πως «η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τα επεισόδια, που άλλωστε έχουν συμβεί και σ’ άλλες δημοκρατικές χώρες» και ότι «οι αγώνες θα γίνουν σε εφτά χρόνια»!
Μια τέτοια προσέγγιση, εκτός από άστοχη, μπορεί να θεωρηθεί κι επικίνδυνη. Πέραν του ότι η ΔΟΕ δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες (ναζιστικός χαιρετισμός Σάμαρανκ επί Φράνκο, κλείσιμο ματιών σε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα το 2008 κ.λπ.), υπάρχουν δυο ακόμα φλέγοντα ζητήματα:
• Η ΔΟΕ πάντα επιδιώκει την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας στην επταετή προολυμπιακή περίοδο (2013-2020), ώστε να προχωράνε τα έργα.
• Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θυμίζει μπαρουταποθήκη. Μια ματιά στον χάρτη, φτάνει: Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη. Ο ορισμός της αστάθειας. Και η Τουρκία συνορεύει με Ιράν, Ιράκ και Συρία!

Το Τόκιο
Μέχρι πρότινος η υποψηφιότητα της Τουρκίας είχε τα λιγότερα προβλήματα. Το «ευρωπαϊκό» κομμάτι μιας πολυπληθούς ασιατικής χώρας φάνταζε ο ιδανικός συνδυασμός για την εμπορικότητα του πρότζεκτ. Το «φόβητρο» της Ρώμης, άλλωστε, αποσύρθηκε εγκαίρως πέρυσι, με εντολή Μόντι, επειδή η χώρα δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της διοργάνωσης σε περίοδο σκληρής λιτότητας.
Η Μαδρίτη, βασική αντίπαλος της Κωνσταντινούπολης, αξιοποιώντας την επιτυχία της Βαρκελώνης το 1992 με παράλληλο στόχο το καπέλωμα των σημερινών καταλανικών φιλοδοξιών, έχει φρεναριστεί κι αυτή από την ύφεση. Η κατασκευαστική φούσκα, η καλπάζουσα ανεργία και η αυστηρή ευρωπαϊκή εποπτεία μόνο εχέγγυα ανάληψης πολυδάπανων διοργανώσεων δεν αποτελούν.
Η Κωνσταντινούπολη έχει αντίπαλο και το Τόκιο. Όμως ο εφιάλτης της Φουκουσίμα είναι ζωντανός, όπως και τα σημάδια της παγκόσμιας κρίσης στην ιαπωνική οικονομία. Ανασταλτικός παράγοντας και οι πρόσφατοι αγώνες στη γειτονική Κίνα.
Απέναντι σε Μαδρίτη και Τόκιο ο πονοκέφαλος της Κωνσταντινούπολης για το ντόπινγκ μοιάζει τώρα πολύ ελαφρύς – τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν ανήγαγε επισήμως περίπου σε… εθνικό στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων στον τούρκικο αθλητισμό.
Ο Ερντογάν, έχοντας και την ξεκάθαρη ελληνική στήριξη για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης (4.3.2013: «Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020»), βλέπει μόνο οφέλη:
• Η Τουρκία θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς.
• Περνάει το μήνυμα μιας πανίσχυρης δύναμης που πατάει με άνεση το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ασία.
• Τα κέρδη πολλαπλά: πολιτικά, εξουσιαστικά, επικοινωνιακά και οικονομικά.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ δείχνουν οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία 3,1% το 2013 με αυξητικές τάσεις το 2014. Με ανάληψη των Ολυμπιακών η ανάπτυξη θα διατηρηθεί ή θα εκτιναχθεί, καθώς η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει την επένδυση του εξωφρενικού ποσού των 19,2 δισ. ευρώ! Για τη Ρώμη το ποσό ήταν μόνο 4,7 δισ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα το «προολυμπιακό» 2001 είχε ανάπτυξη στο 4% και το 2004 στο 4,2%. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Βρετανία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012 λόγω των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Παραγκουπόλεις
Οι ακραίες αντιθέσεις, οι αντικρουόμενες ταυτότητες Ανατολής – Δύσης και η έκρηξη στο πολύπλοκο παζλ της τουρκικής κοινωνίας, το χάσμα που βαθαίνει καθημερινά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οι παραγκουπόλεις των απόκληρων στα περίχωρα της «ολυμπιακής» Κωνσταντινούπολης, το ανοιχτό Κουρδικό, ο αυταρχισμός του θρονιασμένου στην εξουσία Ερντογάν, η διαρκής απειλή για τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως αυτό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν είναι ζητήματα που μπορούν πια να μπουν κάτω από το χαλάκι.
Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ηγετικό ρόλο σαν μελλοντικός γίγαντας, αλλά πατώντας με πήλινα πόδια σε μια κινούμενη άμμο. Όσο για τη ΔΟΕ των τόσων σκανδάλων; Προκειμένου να τινάζει την μπάνκα στον αέρα, με το παρασκήνιο να οργιάζει πάντα πριν από τις ψηφοφορίες, έχει εκπαιδευτεί να κάνει τα στραβά μάτια. Αυτή τη φορά έχει να λύσει έναν πολύ δύσκολο γρίφο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01