search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:49
MENU CLOSE

Θυσιάζουν ΕΑΒ και ΕΛΒΟ για να καλμάρει η τρόικα

11.06.2013 21:00
oldphotospod_0606_049_cmyk1370938685.jpg

Αναζητείται οργανισμός του Δημοσίου να θυσιαστεί για να κατευναστεί η τρόικα. Πρόκειται για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ, που δεν θα βάλουν λουκέτο, αλλά θα συγχωνευθούν ώστε να γίνουν μαζικές απολύσεις υπαλλήλων.

Αναζητείται οργανισμός του Δημοσίου να θυσιαστεί για να κατευναστεί η τρόικα. Πρόκειται για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ, που δεν θα βάλουν λουκέτο, αλλά θα συγχωνευθούν ώστε να γίνουν μαζικές απολύσεις υπαλλήλων.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους σχετικά με αυτό το σενάριο, το οποίο έχει συζητηθεί ενδελεχώς. Βενιζέλος και Κουβέλης απλώς γνωρίζουν τις φήμες, όπως και αυτές που αφορούν τη συρρίκνωση της κρατικής τηλεόρασης. Συγκρατήστε ότι ο Βενιζέλος θα σηκώσει μπαϊράκι γιατί η ΕΛΒΟ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και δεν πρόκειται να δεχτεί πλήγμα στην πατρίδα του, όπου διατηρεί ακόμα το μόνο ζωντανό κομμάτι κομματικών μηχανισμών. Επομένως, περιμένει στη γωνία να καταγγείλει αιφνιδιασμό και να δείξει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος με το κλασικό του επιχείρημα «κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Πήγε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συμπρωτεύουσα και τα συζήτησε με τοπικούς κομματικούς παράγοντες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται να ζητήσουν παράταση από την τρόικα για τις απολύσεις ώστε να πάνε στο τέλος του έτους και να περάσει το καλοκαιράκι, χωρίς αίμα να τρέχει έξω από τις πόρτες του Δημοσίου. Μάλιστα, με αυτό το κυβερνητικό ραχάτι για τις απολύσεις συνδέεται και η δυστοκία που υπάρχει σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και κυρίως με τους επικεφαλής του κλιμακίου που θα έρθουν την άλλη εβδομάδα θα βάλει σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις του Σαμαρά με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Βενιζέλος και Κουβέλης δηλώνουν σε συνομιλητές τους άγνοια για όσα διαμείβονται μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των πιστωτών. Ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται εξαιρετικά εκνευρισμένος με την αδιαφορία του Σαμαρά απέναντί του.
 
Αντάρτικο
Ο πρωθυπουργός ούτε τον ανασχηματισμό τρέχει ούτε την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας συζητά ούτε για αλλαγή εκλογικού νόμου ενδιαφέρεται και γενικώς κάνει παιχνίδι μόνος του. Στην Ιπποκράτους λένε όλο και πιο φωναχτά ότι μετά το αντιρατσιστικό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και έχει να πέσει φουλ αντάρτικο σε νομοσχέδια που θα κατεβάζουν υπουργοί της Ν.Δ. Ο Βενιζέλος όχι απλώς δεν αποθαρρύνει αυτές τις διαρροές, αλλά δεν φαίνεται και να ενοχλείται.
Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά στο άνοιγμα της βεντάλιας, στην ανάπτυξη δηλαδή μίας θεσμικής ατζέντας που θα τρέχει παράλληλα με όλα τα άλλα. Στην πραγματικότητα, το επιτελείο Σαμαρά έχει φτιάξει πρόγραμμα μέχρι την άνοιξη του 2015, όταν θα γίνει εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και επομένως θα στηθούν αναπόφευκτα εθνικές κάλπες, εάν δεν έχει γίνει μέχρι τότε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Επενδύουν πολλά στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, και στο παρασκήνιο μαίνεται ήδη η μάχη για τη νομή της «δόξας» μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ενημέρωση για τους σχεδιασμούς σχετικά με την προεδρία και, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να ορίσουν εκπρόσωπο του κόμματός τους που θα συμμετέχει από τώρα σε όλα. Αυτό φυσικά δεν έχει γίνει δεκτό, αλλά είναι μια μάχη που θα δοθεί από φθινόπωρο με μεγάλη πίεση από την πλευρά της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου.
 
Σενάρια πρόωρων εκλογών
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινήθηκαν για το φθινόπωρο ήταν ακριβώς ένα μήνυμα ενός κέντρου του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να καθίσουν ήσυχοι γιατί υπάρχει και η κάλπη. Εκ των υστέρων οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι τίθεται τέτοιο θέμα, όμως έσπειραν ήδη τον πανικό στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, που δεν αισθάνονται καλά όταν βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, οι Ταλιμπάν του σαμαρισμού αρχίζουν να λένε δεξιά και αριστερά ότι η Ν.Δ. δεν έχει πια το άγχος των συνεργασιών γιατί θα διεκδικήσει αυτοδυναμία και όποιος θέλει ας στηρίξει…
Η υπεραισιοδοξία τους δεν έχει να κάνει με το success story που αποτελεί επικοινωνιακή κατασκευή, αλλά με το disaster story του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι στο συνέδριο του Ιουλίου θα γίνει της τρελής και θα υπάρξουν διαρροές προς τα αριστερά, δηλαδή προς τον Αλαβάνο. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν έχει δεξαμενές, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν χάσει ό,τι ήταν να χάσουν, δίνει στη Συγγρού την αισιοδοξία ότι θα κυριαρχήσει εύκολα πολιτικά ελλείψει ισχυρού αντιπάλου. Τσιμπολογώντας και τους ΑΝΕΛ και ψαρεύοντας στα θολά νερά της Ακροδεξιάς, εκτιμούν ότι όλο και μια μεγαλύτερη συσπείρωση θα πετύχουν. Με τη βοήθεια του Θεού, ασφαλώς, όπως λέει ο Σαμαράς…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26