search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:34
MENU CLOSE

Οι άνθρωποι που ζουν «Αληθινά Ελεύθεροι»

20.06.2013 09:24
Οι άνθρωποι που ζουν «Αληθινά Ελεύθεροι» - Media

Τα μέλη της πρωτοποριακής Οικοκοινότητας Free and Real που το 2010 άφησαν πίσω τους την ζωή στις πόλεις και «πήραν τα βουνά» για να ζήσουν Αληθινά Ελεύθεροι μιλούν στο «Π» για το εγχείρημα και τη ζωή τους στο όρος Τελαίθριον της Βόρειας Εύβοιας.

Τα μέλη της πρωτοποριακής Οικοκοινότητας Free and Real που το 2010 άφησαν πίσω τους την ζωή στις πόλεις και «πήραν τα βουνά» για να ζήσουν Αληθινά Ελεύθεροι, μιλούν στο «Π» για το εγχείρημα και τη ζωή τους στο όρος Τελαίθριον της Βόρειας Ευβοιας.
 
Η αλλοτρίωση του ανθρώπου από τον σύγχρονο πολιτισμό των πόλεων ήταν αυτό που ώθησε μια ομάδα νέων να αναζητήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής σε αρμονία με το περιβάλλον. Έτσι, οι Free and Real το 2010 έφτασαν στον οικισμό «Άγιος» κοντά στην Ιστιαία για να κάνουν το Telaithrion Project πραγματικότητα.
 
Στόχος του εγχειρήματός τους είναι η δημιουργία μιας πρότυπης οικοκοινότητας που θα λειτουργεί σαν σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας  με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα παρέχοντας συνεχή έρευνα και εκπαίδευση στα μέλη της αλλά και σε όσους θα θελήσουν να αποπειραθούν κάτι αντίστοιχο.
 
Η ομάδα χτίζει τις κατασκευές στον οικισμό με παραδοσιακές μεθόδους και τοπικά υλικά, καλλιεργεί αυτόνομα το φαγητό της και διοργανώνει συχνά διαδραστικά εργαστήρια και σεμινάρια τα οποία παρακολουθούν οι επισκέπτες του οικισμού.
 
Τη ζωή και τη δράση τους έχουν παρουσιάσει με ρεπορτάζ μερικά από τα μεγαλύτερα media του κόσμου όπως το Reuters, το BBC, τα κρατικά ραδιόφωνα ΗΠΑ και Σουηδίας και η Süddeutsche Zeitung.
 
«Απλώς προσπαθώ να είμαι η αλλαγή που θέλω να δω, αντί να περιμένω από μία κυβέρνηση ή από κάποιον άλλον να κάνει την αλλαγή για μένα» λέει ο Απόστολος συμπυκνώνοντας το βαθύτερο νόημα του εγχειρήματος.
 
Τι ήταν αυτό που εξ αρχής σας έδιωξε από τις πόλεις και σας έσπρωξε στη φύση;
 
Είδαμε ότι σε οποιοδήποτε τομέα του ανθρώπινου πολιτισμού και να κοιτάξεις, λίγο να ερευνήσεις και να μελετήσεις θα καταλήξεις εύκολα στο συμπέρασμα ότι είναι σε κρίση. Είτε αυτό λέγεται εκπαίδευση, υγεία, διατροφή, περιβάλλον κτλ. Όλοι αυτοί οι τομείς που βρίσκονται σε κρίση κάνουν την ζωή στις πόλεις πραγματικά τραγική και ανισσόροπη. Αυτή μας η συνειδητοποίηση μας οδήγησε στην δημιουργία αυτής της νέας πρότασης πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον.
 
Πώς αντιμετώπισαν την απόφασή σας να μείνετε μόνιμα στο όρος Τελαίθριον οικογένεια, φίλοι και η τοπική κοινωνία;
 
Προσωπικά η οικογένεια μου με στήριξε από την πρώτη στιγμή και ακόμα με στηρίζει, όπως και οι πλειονότητα των φίλων μου, όπως και όλων των παιδιών που συμμετέχουν εδώ, παρότι στην αρχή μπορεί να υπήρχαν αμφιβολίες από κάποιους, πλέον η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας κάνει και τους πλέον δύσπιστους να βλέπουν θετικά το εγχείρημα και να θέλουν να το στηρίξουν. Αντίστοιχα και η τοπική κοινωνία μας κοίταξε με δυσπιστία και προβληματισμό στην αρχή όταν πρώτο ήρθαμε στην Εύβοια αλλά πλέον η πλειονότητα έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα και προσπαθεί είτε για την συνεργασία μαζί μας είτε να βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Τεράστιο ρόλο σε αυτό επίσης έπαιξε η διάθεση που είχαμε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε.
 
Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;
 
Το εγχείρημα πλέον έχει μπει σε μία σειρά, όλοι μας εδώ είμαστε υπεύθυνοι για κάθε τομέα και τα εκάστοτε προβλήματα αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και ομαλά. Κάθε εμπειρία που αποκτούμε κάθε ημέρα βοηθάει στην αντιμετώπιση της εκάστοτε κρίσης που μπορεί να προκύψει. Φυσικά όταν μία από τις αρχές μας εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα παρά μόνο λύσεις και πως αποτυχία δεν υπάρχει παρά μόνο μαθήματα, όλα αντιμετωπίζονται πιο ομαλά.
Φυσικά οποιασδήποτε εισροή πόρων που θα βοηθούσε στην ταχύτερη ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα ήταν καλοδεχούμενη αλλά έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε το ταξίδι και να μην βιαζόμαστε να φτάσουμε στον προορισμό.
 
Όπως λέτε, στόχος σας είναι να εκπαιδεύσετε και να εμψυχώσετε συνανθρώπους μας, ώστε να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι αρμονικής ζωής. Τι θα λέγατε σε αυτούς που νιώθουν να ασφυκτιούν στις πόλεις και, ενώ θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική ζωή, ακόμη διστάζουν;
 
Πρώτος μας στόχος είναι να εκπαιδευτούμε εμείς οι ίδιοι, αν παράπλευρα με εμάς και κάποιοι άλλοι τύχει και φυτευτεί κάποιος σπόρος μέσα τους (κάτι που ήδη έχει γίνει δεκάδες φορές) τότε αυτό μόνο θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Για αυτούς που ακόμα διστάζουν έχω να πω να σταματήσουν να περιμένουν από κάποιον άλλο να κάνει την αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο και να γίνουν οι ίδιοι οι αλλαγή. Να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, όλοι έχουν κάποιο χωριό κάπου ή κάποιο κομμάτι γης και αν δεν έχουν, υπάρχουν εκατοντάδες παρατημένα χωριά στην Ελλάδα, η γη στα βουνά είναι πολύ οικονομική, κτήματα υπάρχουν άπειρα παντού, ας βρούνε ακόμα δύο συνοδοιπόρους και να ξεκινήσουν το δικό τους εγχείρημα, γκρίνια τέλος, ώρα για δράση. Έχουμε παρατηρήσει πάντως τον τελευταίο χρόνο τα εγχειρήματα ξεπηδάνε σαν τα μανιτάρια σε όλη τη χώρα και αυτό μας γεμίζει χαρά!
 
Συχνά οργανώνετε διαδραστικά εργαστήρια διατροφικής αυτάρκειας, φυσικής δόμησης, εναλλακτικών καλλιεργειών και πολλά άλλα. Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου;
 
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, για όλα τα εργαστήρια. Με βάση αυτό που ανέφερα πριν πάντως, ότι πρώτο μας μέλημα είναι η δική μας εκπαίδευση και κανείς να μην ερχόταν στα εργαστήρια πάλι θα τα κάναμε και πολύ ικανοποιημένοι θα ήμασταν.
Αλλά ναι, σίγουρα η στροφή προς την αυτάρκεια φαίνεται όλο και περισσότερο για μία μερίδα του κόσμου που όλο και μεγαλώνει.
 
Διαβάζοντας κανείς το site σας μπορεί γρήγορα να αντιληφθεί ότι τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Για τα πάντα υπάρχει οργάνωση, σχέδιο και τελικοί στόχοι.
Αποκόμισα την εντύπωση πως έχετε δώσει ιδιαίτερο βάρος και στην πνευματική πλευρά του εγχειρήματος με επίκεντρο την αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον και τα άλλα μέλη της ομάδας. Ισχύει αυτό;
Το εγχείρημα βασίζεται στην επιστημονική γνώση και στη συλλογική ανθρώπινη γνώση, με γνώμονα βασικές αρχές όπως η μεθοδολογία της επιστημονικής μεθόδου αλλά παράλληλα και η επικοινωνία δίχως βία μεταξύ των μελών της ομάδας μας ωθεί να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας, φύσης και ανθρώπου σε ένα μοντέλο που θα φέρεται στο περιβάλλον με περισσότερο σεβασμό αλλά ταυτόχρονα θα εξελίσσει αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινο είδος. Γενικά ναι, φημιζόμαστε για την οργάνωση και την μεθοδικότητα μας σαν ομάδα αλλά και σαν εγχείρημα. Κάθε ημέρα μας εδώ είναι μία περιπέτεια, κάθε ημέρα είναι διαφορετική και δημιουργική, όλα αυτά παίζουν ρόλο στην εξέλιξη και του ατόμου αλλά και του εγχειρήματος.
 
Πείτε μας δύο λόγια για το φεστιβάλ του Τελαίθριον που διοργανώνετε το καλοκαίρι.
 
Θέλουμε να διοργανώσουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με ομάδες από το εξωτερικό ώστε να γίνει μία μίξη μουσικής και τέχνης με αυτάρκεια, εργαστήρια και ανθρώπινες σχέσεις.
Σύντομα πολλά περισσότερα στις ιστοσελίδες μας!
 
Πώς αποτιμάτε συνολικά το εγχείρημά σας μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας;
 
Μετά από 5 χρόνια ζωής ως Free and Real και 3 χρόνια τώρα στην Εύβοια και την δημιουργία του εγχειρήματος Τελαίθριον προσωπικά για εμένα είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου πίσω στην πόλη ή έξω από κάτι τέτοιο. Το εγχείρημα έδωσε την σπίθα και σε άλλους ανθρώπους να ξεκινήσουν κάτι δικό τους..  Αν έπρεπε να κάνω αποτίμηση με μία φράση αυτή θα ήταν… Δεν υπάρχει αποτυχία.

Για καθημερινά νέα και φωτογραφίες από την δράση της οικοκοινότητας μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα τους στο facebook.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:34