search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:43
MENU CLOSE

Αυτό το δάσος ανήκει σε όλους (λόγος υπέρ ΕΡΤ)

14.06.2013 11:03
apotiximeno test arthro efimeridas - Media

Όσοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Εμπειρίκος και ο Σαχτούρης, όσοι αγνοούν τον Νίκο Καρούζο, όσοι δεν τρελαίνονταν με το Τρίτο πρόγραμμα του Χατζιδάκι…

Όσοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Εμπειρίκος και ο Σαχτούρης, όσοι αγνοούν τον Νίκο Καρούζο, όσοι δεν τρελαίνονταν με το Τρίτο πρόγραμμα του Χατζιδάκι, όσοι χασμουριούνται με εκπομπές όπως τον «Εξάντα», το «Παρασκήνιο» ή το «Άξιον Εστί», ή τις εκπομπές για τα εικαστικά της Ζαχαροπούλου, όσοι αγνοούν τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όσοι δεν έριξαν ποτέ τους μια ματιά στο πολυτιμότατο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, όσοι ουδέποτε άκουσαν μια συναυλία των εξαίρετων μουσικών συνόλων της, όσοι ουδέποτε χάρηκαν μια ταινία που κανένα άλλο κανάλι δεν διενοείτο να παίξει, όσοι ποτέ τους δεν διάβασαν ένα βιβλίο της προκοπής, δεν άκουσαν μια μουσική της προκοπής, δεν είδαν μια ταινία της προκοπής, όλοι αυτοί (και είναι πολλοί στη μεταμοντέρνα Ελλάδα του life-styly χυλού) ξέρουν μόνο τη Μπίλιω Τσουκαλά και τις (α)διάφορες Σαλαγκούδη. Ξέρουν έστω τα δελτία ειδήσεων που, δικαιολογημένα συχνά δεν τους άρεσαν, αφού κατευθύνονταν από το εκάστοτε κυβερνητικό επιτελείο.
Αλλά όλοι αυτοί, που σήμερα παίρνουν ασυλλόγιστα το μέρος της μαριονέτας που καταργεί την ΕΡΤ, βλέπουν δέντρα με παθογένειες, αδυνατούν να δούνε το δάσος. Δεν έχουν την απαραίτητη καλλιέργεια ώστε να το δουν. Να δούνε δηλαδή ότι η βίαιη κατεδάφιση του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δεν σχετίζεται με τις οικονομικές ατασθαλίες κ.λπ. Ούτε σχετίζεται με την όποια "εξυγίανση" αυτού του Οργανισμού.
Όλο το Δημόσιο βρίθει ατασθαλιών, με πρώτη και καλύτερη τη Βουλή των Ελλήνων (τις παχυλές αμοιβές βουλευτών και υπαλλήλων της βουλής, τα σκάνδαλα εμπλεκομένων πολιτικών κ.λπ.). Ένας κοινότατος τόπος είναι ότι όλο το Δημόσιο χρειάζεται "εξυγίανση". Σίγουρα. Αυτό σημαίνει ότι θα το καταργήσουμε εν μια νυκτί και μάλιστα διά των ερπυστριών ενός διατάγματος τύπου «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»;
Ας κοιτάζουμε το δάσος όχι τα παθογενή δέντρα.
Το δάσος, που είναι η ΕΡΤ, αποτελεί πολιτισμικό κληροδότημα και ιδιοκτησία των Ελληνοφώνων όπου γης, αποτελεί ζωντανό οργανισμό που επιδέχεται αλλαγές (και μάλιστα ριζοσπαστικές) αλλά όχι κατεδάφιση. Κατεδαφίζοντας την ΕΡΤ κατεδαφίζονται βασικά δικαιώματα του πολίτη αυτής της χώρας που αφορούν στον πολιτισμό. Κατεδαφίζεται η έννοια της δημοκρατίας στην ουσιαστική, την έμπρακτη έννοια του όρου – εκείνη που αφορά την ελευθερία του λόγου και του τύπου, εκείνη που αφορά τη διάδοση των ιδεών, των τεχνών, των γραμμάτων. Η ΕΡΤ δεν ανήκει ούτε στο κράτος ούτε στους εργαζομένους της. Ανήκει σε όλους μας.
 
Ας μη συντρέξουμε λοιπόν στο κάψιμο του παθογενούς δέντρου. Ας κοιτάξουμε να σώσουμε το δάσος που κινδυνεύει από την κρατική παράνομη υλοτομία που γίνεται στο όνομα της διάσωσής του. Ας το σώσουμε πραγματικά. Ας το αφήσουμε να αναπνέει ελεύθερα. Ας υποστηρίξουμε αυτή τη μικρή εστία πολιτισμού. Με νύχια και δόντια. Φυσικά και, με έργο.
 
 
* Ο Άρης Μαραγκόπουλος είναι συγγραφέας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01