search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:45
MENU CLOSE

«Ανάστατη» η Ε.Ε. από τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών

01.07.2013 14:37
«Ανάστατη» η Ε.Ε. από τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών - Media

Σοβαρές αντιδράσεις είχαμε σήμερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη δημοσιοποίηση της ενορχηστρωμένης παρακολούθησης διπλωματικών ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών από τις ΗΠΑ. Αντίδραση και από το ελληνικό υπ. Εξωτερικών.

Σοβαρές αντιδράσεις είχαμε σήμερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη δημοσιοποίηση της ενορχηστρωμένης παρακολούθησης διπλωματικών ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών από τις ΗΠΑ.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο –διά της εκπροσώπου του- ζήτησε ελέγχους για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν ανέφερε πώς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας.  Η ίδια επανέλαβε μάλιστα τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί «πλήρη διαλεύκανση», σαφήνεια και διαφάνεια από τις αμερικανικές αρχές.
 
Η Κομισόν εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης  κατασκοπείας, στην οποία κάνει λόγο για «ανησυχητικές ειδήσεις».
 
Στην εν λόγω δήλωση σημειώνεται ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθριν 'Αστον, συνομίλησε χθες για το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
 
Προσεκτικότερη υπήρξε η διατύπωση του Γάλλου ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είπε στο ραδιόφωνο RTL ότι οι εξηγήσεις των Αμερικάνων είναι «αναγκαίο και επείγον» να δοθούν το συντομότερο.
 
«Σαφήνεια, αλήθεια και διαφάνεια: αυτό περιμένουμε από φίλους και συμμάχους», πρόσθεσε.
 
Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απείλησε τις ΗΠΑ με διπλωματικό μπλακ-άουτ .
 
Με σημερινές του δηλώσεις ο Ολάντ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους την συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων».
 
Σύμφωνα με τον Ολάντ, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της ΕΕ και της Γαλλίας.
 
Αυτό ισχύει «για την Γαλλία, αλλά ισχύει και για όλη την ΕΕ, όλους τους εταίρους των ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Ολάντ, ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την δημιουργία μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
 
Ακόμη, με ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ.
 
«Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο» αυτό που συνέβη, πρόσθεσε. «Περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου», πρόσθεσε.
 
Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση από την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία είπε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV ότι εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για «μια εχθρική πράξη».
 
Στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.
 
"Εάν αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι απαράδεκτο (…). Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι αφελής στις επαφές της με την Ουάσιγκτον , αλλά θα πρέπει να απαιτεί εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ως βασική προϋπόθεση πριν την εκκίνηση των διατλαντικών διαπραγματεύσεων" υπογράμμισε.
 
Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για τα περί παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA ζητεί το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την έκπληξή της στην αμερικανική πλευρά με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών αποτελούσαν αντικείμενο κατασκοπείας, πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή. Δεν βρισκόμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο. Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του υπουργείου, ο αμερικανός πρέσβης Φίλιπ Μέρφι κλήθηκε σε συνάντηση αργότερα εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μέρφι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά ήπια ήταν η αντίδραση της Ρώμης. η οποία ζήτησε από τις ΗΠΑ «διευκρινίσεις», αλλά εξέφρασε την ίδια ώρα την εμπιστοσύνη της στις εξηγήσεις που θα δώσει η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα και οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν όσον αφορά την ΕΕ και κράτη μέλη», αναφέρει η υπουργός Έμμα Μπονίνο στην ανακοίνωση του υπουργείου.
 
«Είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις θα δοθούν στο πνεύμα της συνεργασίας και της φιλίας που χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
 
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό.
 
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας, «αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
 
«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούτρας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των διπλωματικών και προξενικών Αρχών.
 
Γι’ αυτό το λόγο «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι η διερεύνηση των εν λόγω δημοσιογραφικών πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, και το περιεχόμενό τους θα εξεταστεί με προσοχή.
 
«Εξυπακούεται ότι αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις», κατέληξε.
 
ΗΠΑ: «…δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις»

Η Ουάσινγκτον, διά του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι επί της ουσίας δικαιολογεί τις δραστηριότητες στο πλαίσιο προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, δραστηριότητες αυτού του τύπου δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις.

«Κάθε χώρα που εμπλέκεται σε διεθνή ζητήματα εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια. Όλων των ειδών οι πληροφορίες συνεισφέρουν ως προς αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί άμεσα σε παρακολουθήσεις ή να χρησιμοποιήσει τη λέξη, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, αυτό «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για πολλές χώρες».

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αν ευσταθούν όσα αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα και επιφυλάχτηκε να απαντήσει πριν ενημερωθεί πλήρως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01