search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:38
MENU CLOSE

Συντριβή ρωσικού πυραύλου στο Καζακστάν – Έχει δημιουργηθεί «τοξικό σύννεφο»

02.07.2013 06:38
Συντριβή ρωσικού πυραύλου στο Καζακστάν – Έχει δημιουργηθεί «τοξικό σύννεφο»  - Media

Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M, ο οποίος μετέφερε τρεις δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Glonass, εξερράγη αμέσως μετά από την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν

Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M, ο οποίος μετέφερε τρεις δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Glonass, εξερράγη αμέσως μετά από την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.
«Ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 2 Ιουλίου. Ο πύραυλος συνετρίβη στον χώρο του κοσμοδρομίου και εξερράγη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, «δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες», αλλά το ατύχημα προκάλεσε «διαρροή καυσίμου».

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε εξαιτίας της διαρροής, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι έχει σχηματιστεί «τοξικό σύννεφο» πάνω από τον τόπο της καταστροφής.
Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών κοινοτήτων, εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.
Η οικονομική ζημία για το σύστημα πλοήγησης Glonass από την καταστροφή των τριών δορυφόρων υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το ατύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε πρόβλημα του κινητήρα ή του συστήματος πλοήγησης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα στα οποία φαίνεται ο πύραυλος να εκτρέπεται της τροχιάς του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.
Η Ρωσία έχει αυξήσει τις δαπάνες του διαστημικού της προγράμματος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σειρά αποτυχιών στην εκτόξευση δορυφόρων ή διαστημικών οχημάτων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τον Δεκέμβριο 2010, τρεις δορυφόροι Glonass που μεταφέρονταν από πύραυλο Proton έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού απέτυχε η επιχείρηση της τοποθέτησής τους σε τροχιά.
Το σύστημα Glonass αναπτύχθηκε από τη Ρωσία για να ανταγωνισθεί το υπάρχον αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα Galileo.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01