search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:23
MENU CLOSE

Κώστας Σακκάς: Τρία χρόνια προφυλακισμένος

04.07.2013 10:45
oldphotossakkas1372934805.jpg

Τρία χρόνια προφυλάκιση, έναν μήνα απεργία πείνας, δεκαέξι χρόνια πίσω. Αυτή είναι η σύντομη εκδοχή της «ιστορίας» του Κώστα Σακκά που συνελήφθη στις 4.12.2010 και προφυλακίστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Τρία χρόνια προφυλάκιση, έναν μήνα απεργία πείνας, δεκαέξι χρόνια πίσω. Αυτή είναι η σύντομη εκδοχή της «ιστορίας» του Κώστα Σακκά που συνελήφθη στις 4.12.2010 και προφυλακίστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Η προφυλάκιση παρατάθηκε με νέες κατηγορίες. «Αυτή η ιστορία γυρνάει το νομικό σύστημα της χώρας δεκαέξι χρόνια πίσω» δηλώνει στο «Π» η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος του Κώστα Σακκά.

Ο ίδιος ο Σακκάς, αρνούμενος να δεχθεί τροφή από τις 4 Ιουνίου, ημερομηνία που βάσει νόμου θα έπρεπε να λήξει το μέγιστο όριο προφυλάκισής του, νοσηλεύεται με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, που παρακολουθεί την πορεία της υγείας του, κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιβαρημένο οργανισμό που έχει χάσει πάνω από 10% του βάρους του.
Ο Σακκάς νοσηλεύεται από τις 17 Ιουνίου στο Κρατικό Νίκαιας και έχει παρουσιάσει υπογλυκαιμικά επεισόδια, ορθοστατική υπόταση, γαστρεντερικές διαταραχές, προκάρδια άλγη, ξηροφθαλμία, ουλίτιδα. «Η κατάστασή του καθημερινά επιδεινώνεται. Μετά τη δέκατη ημέρα ασιτίας αρχίζει ο καταβολισμός του οργανισμού» σημειώνει η γιατρός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η λειτουργία του καρδιακού μυός. «Κινδυνεύει η ζωή του. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει την επόμενη στιγμή και αν ή ποιο ζωτικό όργανο θα χτυπηθεί. Οι απεργοί πείνας όταν συμπληρώνουν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ασιτίας, όπως ο Κώστας, κινδυνεύουν από αιφνίδιες καρδιακές αρρυθμίες».
Η περίπτωση Σακκά είναι πρωτοφανής, αναφέρει η συνήγορός του. Όπως εξηγεί: «Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη να έχει αρχίσει. Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες), συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) δεν έχει καν αρχίσει. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράνομη πλέον παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί».
Η δικηγόρος τονίζει ότι «τέτοια ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση δεν έχει συμβεί από το έτος 1996, οπότε θεσπίστηκε, με τον Ν. 2408/1996, η απαγόρευση κατάτμησης της ενιαίας υπόθεσης κατά του ίδιου κατηγορουμένου και η διαδοχική επιβολή εις βάρος του πολλαπλών προφυλακίσεων, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου χρόνου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών. Η απαγόρευση αυτή είχε θεσπιστεί μετά από σειρά καταδικών της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γι’ αυτήν ακριβώς την παραβίαση. Και τώρα επιστρέφουμε 16 χρόνια πίσω…».
Για το μέλλον της υπόθεσης Σακκά, η συνήγορος είναι κατηγορηματική: «Η μόνη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο της πρωτοφανούς αυθαιρεσίας είναι η αποκατάσταση της στοιχειώδους νομιμότητας, με την αποφυλάκιση του Κ. Σακκά. Κάθε προσπάθεια εκ των υστέρων τεκμηρίωσης της παράνομης παράτασης της προφυλάκισής του εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:20