search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:39
MENU CLOSE

Δεξιά αναστήλωση

07.07.2013 21:00
oldphotossk0407bjjj1373039532.jpg

Ακροβατώντας ανάμεσα στη Νέα Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία, τους νεοναζί και τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς λίγες μόνο μέρες μετά το συνέδριο του κόμματός του, όπου τυπικά όλα αυτά τα θέματα λύθηκαν και ο ίδιος αναβαπτίστηκε ως ο αρχηγός των… ακραίων συμβιβασμών και των πολλών μνημονίων, έρχεται σήμερα αντιμέτωπος – για άλλη μια φορά – με τις επιλογές του που, όπως φαίνεται, δεν είναι ξεκάθαρες και καθόλου σαφείς.

Ακροβατώντας ανάμεσα στη Νέα Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία, τους νεοναζί και τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς λίγες μόνο μέρες μετά το συνέδριο του κόμματός του, όπου τυπικά όλα αυτά τα θέματα λύθηκαν και ο ίδιος αναβαπτίστηκε ως ο αρχηγός των… ακραίων συμβιβασμών και των πολλών μνημονίων, έρχεται σήμερα αντιμέτωπος – για άλλη μια φορά – με τις επιλογές του που, όπως φαίνεται, δεν είναι ξεκάθαρες και καθόλου σαφείς.

Βασικό στοιχείο στην αναζήτησή του είναι το τι κόμμα θέλει να φτιάξει. Παραδοσιακό δεξιό με στοιχεία εθνικιστικά, που με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να διεμβολίσει και τη Χρυσή Αυγή, ή ένα κόμμα δήθεν ευρωπαϊκό, έτσι όπως το θέλει η φίλη του Άνγκελα Μέρκελ;

Με το τέλος του συνεδρίου της Ν.Δ. πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι τελικά ο Αντ. Σαμαράς παίζει μόνος του μπάλα στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι παλαιοί εχθροί του φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί και οι νέοι να έχουν λουφάξει.

Το γεγονός δε ότι και μέσα στα εσωκομματικά όργανα αναδείχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία τα στελέχη που είχε υποδείξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρήθηκε η απόλυτη επιτυχία και νίκη του στο συνέδριο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα υπήρξε και η υπεραισιόδοξη άποψη ότι έπειτα από αυτή την περίτρανη συνεδριακή νίκη ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να κάνει τις κινήσεις που ήθελε, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε εσωκομματικό, χωρίς να βρει καμία αντίσταση.

Το όνειρο

Μιλούσαν μάλιστα για το όνειρο του Αντ. Σαμαρά να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα με διακομματικές προδιαγραφές, μέσα στο οποίο θα χωρούσαν για παράδειγμα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και πολλοί τεχνοκράτες που σήμερα αναζητούν πολιτική στέγη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δρομολογηθούν μέσα από ένα νέο έκτακτο συνέδριο, το οποίο μάλιστα θα είχε ως αποκλειστική αρμοδιότητα να αλλάξει το όνομα του κόμματός του από Νέα Δημοκρατία σε Νέα Ελλάδα.

Μάλιστα υπήρξε και το επιχείρημα ότι, όπως είχε κάνει στο παρελθόν –αμέσως μετά τη μεταπολίτευση– ο Κωνσταντίνος Καραμανλής… κλέβοντας από το ΚΚΕ το σύνθημα «Για μια Νέα Δημοκρατία» –το οποίο έδωσε στο κόμμα του–, σήμερα και ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Ελάτε να φτιάξουμε μια Νέα Ελλάδα», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι καιροί αλλάζουν, οι νοοτροπίες όμως παραμένουν ίδιες.

Σιωπηλοί αντίπαλοι

Η σιωπή των εσωκομματικών του αντιπάλων ήταν εκκωφαντική μέσα στο συνέδριο. Μόνο ο άσπονδος φίλος του και πάλαι ποτέ πιστός υποστηρικτής του Νικήτας Κακλαμάνης έκανε πολιτική κριτική για τα μνημόνια και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως τα επιχειρήματά του να βρουν μεγάλη ανταπόκριση. Μάλιστα οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά άφησαν να εννοηθεί ότι το κάνει πιέζοντας να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα.

Σιωπή με νόημα τη χαρακτηρίζουν, πάντως, όσοι ξέρουν τα εσωκομματικά της Ν.Δ. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αντ. Σαμαρά είναι παρόντες, απλώς σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά φάση θεώρησαν ότι καλό θα ήταν να του τα δώσουν όλα. Γην και ύδωρ.

«Κανείς στο μέλλον δεν θα μπορεί να πει ότι ο Αντ. Σαμαράς υπονομεύτηκε από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους», έλεγαν στο «Π» κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Προειδοποιούν ωστόσο ότι «θα μας βρει αντιμέτωπους εάν επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κόμμα δικό του χωρίς τις αξίες, τις αρχές και την ιδεολογία της Ν.Δ. Το ότι δεν κάναμε κριτική στη συγκεκριμένη φάση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε. Το κόμμα που οραματίζεται ο Αντ. Σαμαράς είναι κάτι άλλο από το κόμμα που έφτιαξε ο ιδρυτής του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο «λαγός»

Πάντως… ως λαγός στο συνέδριο παρουσιάστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος επετέθη εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι αυτός κατέστρεψε τη χώρα. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές από το ΠΑΣΟΚ, ο Μάκης Βορίδης όμως είχε καταφέρει να δώσει στο κομματικό ακροατήριο της Ν.Δ. αυτό που ήθελε να ακούσει. Ότι, παρά τα όσα λέγονται και γίνονται, οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν και είναι ευδιάκριτες. Για όσους δεν κατάλαβαν δε, ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης επανήλθε μερικές μέρες αργότερα λέγοντας ότι αυτή την άποψη την έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς.

Η διευκρίνιση αυτή περί διαχωριστικών γραμμών κρίθηκε αναγκαία, αφού στη βάση της Ν.Δ. υπήρχαν πολλές και σοβαρές αντιδράσεις για την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου λοιπόν να αποσοβηθούν οι αντιδράσεις αυτές, ο Μάκης Βορίδης από την πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεκαθάρισε τα πράγματα μεταξύ παραδοσιακής δεξιάς και… σοσιαλισμού.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή και την ιδεολογία της τα πράγματα επίσης δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα μέσα στη Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός της χώρας που αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα στην Ευρώπη με τους νεοναζί – θέμα το οποίο του έχουν θέσει κατ’ επανάληψη οι εταίροι του– ύψωσε τους τόνους, όμως την ίδια στιγμή χρησιμοποιούσε εθνικιστικές κορώνες και συνθήματα προκειμένου να προσεγγίσει και το ακροδεξιό ακροατήριο.

Το γεγονός δε ότι αντιμετωπίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος μίλησε για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο Αντ. Σαμαράς όχι μόνο ανέχεται τις ακροδεξιές φωνές αλλά και τις ενθαρρύνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:39