search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Το «κόψε-ράψε» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και τα νέα «μέτρα»

05.07.2013 16:43
Το «κόψε-ράψε» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και τα νέα «μέτρα» - Media

Σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που τόσο είχε επενδύσει η κυβέρνηση αλλά με την παράλληλη λήψη ισοδύναμων μέτρων.
 

Έως και την Κυριακή θα διαρκέσουν όπως φαίνεται οι «διαπραγματεύσεις» τρόικας και κυβέρνησης που συνεχίζονται στο υπουργείο οικονομικών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που τόσο είχε επενδύσει η κυβέρνηση αλλά με την παράλληλη λήψη ισοδύναμων μέτρων.
 
Σχετική ήταν και η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.
 
«Παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό», ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι δεν συζητά η ελληνική πλευρά την θέσπιση το 2014 εισφορά 2‰ προς τον ΟΑΕΕ αλλά και παρεμβάσεις στις συντάξεις των ενστόλων.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις τελευταίες αποτυχίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο πήχης κατεβαίνει κατά 1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ (φετινός στόχος) έναντι 2,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο.
 
Τα 900 εκατ. ευρώ της διαφοράς μεταφέρονται για το 2014 μαζί με την «μετάθεση» του πωλητηρίου της ΔΕΠΑ. Για το 2014 μεταφέρεται επίσης και το πωλητήριο στα ΕΛΠΕ αλλά και η είσπραξη των εσόδων από την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
 
Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, πρόοδος καταγράφεται στην πώληση του ΟΠΑΠ, ενώ ΕΑΣ και ΕΛΒΟ «μπαίνουν» στο μνημόνιο.
 
Σαφής αναφορά αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ θα υπάρχει στο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το αναλυτικό σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος θα προετοιμαστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
 
Η ίδια πηγή  συμπλήρωσε ότι στο πολυνομοσχέδιο που πρέπει να κατατεθεί την Δευτέρα στη βουλή, θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών είχε προηγουμένως συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη.

Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου  πάντως για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σημειώθηκαν σοβαρές αντιδράσεις, αφού οι προτάσεις του υπουργείου εμφάνιζαν μια ακόμα φορολογική επιδρομή σε όσους δηλώνουν τα εισοδήματα τους κανονικά, αντί να επιχειρεί να συλλάβει την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, να γίνει το σύστημα πιο απλό, πιο αξιόπιστο και κυρίως πιο δίκαιο.
Περισσότερα για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ επί του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εδώ.
 
Οι αποδοκιμασίες, οι μετακινήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον ήχο έντονων αποδοκιμασιών από τους διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποχώρησαν οι «τροϊκανοί» μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα η τρόικα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά. Περισσότερα εδώ.

Αποχή αποφάσισε η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας:

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές» τις σχεδιαζόμενες μετακινήσεις των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ..
 
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την αποχή των δημοτικών αστυνομικών από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο, και την διοργάνωση συγκέντρωσης στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Αθήνας το Σάββατο στις 11.00.

2.000 οι "υπεράριθμοι" του υπουργείου Παιδείας:

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο Realfm αναφερόμενος σε αυτά τα 2 χιλιάδες άτομα είπε: «Μπορούν να βγουν στην κινητικότητα και οι περισσότεροι να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου, είτε σε άλλα υπουργεία. Περισσότερα εδώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:11