search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25
MENU CLOSE

Έκθεση Ρακιντζή: Αυξημένα κρούσματα κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ & νοσοκομεία

12.07.2013 07:10
Έκθεση Ρακιντζή: Αυξημένα κρούσματα κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ & νοσοκομεία  - Media

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων που έφτασαν στον τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή το 2012.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων που έφτασαν στον τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή το 2012. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
 
Οι πολεοδομίες, υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα και τις δημοτικές επιχειρήσεις, που σχεδόν όλες είναι ελλειματικές συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ.  
 
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς, ενώ σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις

Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%), ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3%), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες.

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, σύμφωνα πάντα με την έκθεση Ρακιντζή, παρατηρούνται προβλήματα ως προς την παροχή των υπηρεσιών υγείας και ως προς την προμήθεια υγειονομικού υλικού κυρίως από το τμήμα διαχείρισης των νοσοκομείων. Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων κ.λπ.
 
Το «φακελάκι», ο χρηματισμός των γιατρών, αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά μόνο με την επ' αυτοφώρω σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αρνητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της μικροδιαφθοράς και του γρηγορόσημου αποτελεί η αποποινικοποίηση της παροχής που δίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης, βάσει πρόσφατου νόμου. Αυτό συνεπάγεται την πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου. Σύμφωνα με τον Λ. Ρακιντζή, ο νόμος αυτός πρέπει πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Η πλήρης σύγχυση και έλλειψη ελέγχου ωστόσο παρατηρείται στις πανεπιστημιακές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε την πειθαρχική δίωξη κατά 11 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, για διάφορα παραπτώματα για το 2012.

Ταυτόχρονα, ο Λ. Ρακιντζής ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 663 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 83 και την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου σε 88 περιπτώσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν 1.499 υποθέσεις, απ’ τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25