search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:27
MENU CLOSE

To «Πέρασμα» στην ανάπτυξη

13.07.2013 21:00
oldphotospod_1107_059_cmyk1373617184.jpg

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, μια συστηματική εργασία που διερευνά τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος, τη διαλεκτική σχέση πολιτικής και οικονομίας υπογράφει ο αρχιτέκτονας Τάκης Γεωργακόπουλος

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, μια συστηματική εργασία που διερευνά τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος, τη διαλεκτική σχέση πολιτικής και οικονομίας και αναλύει την πορεία διακυβέρνησης που οδήγησε την κοινωνία και την οικονομία σε αδιέξοδο υπογράφει ο αρχιτέκτονας Τάκης Γεωργακόπουλος, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Στο βιβλίο με τίτλο «Το Πέρασμα» (εκδόσεις Γόρδιος) ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδείξει τα ελλείμματα της πολιτικής διαχείρισης της ανάπτυξης και υποστηρίζει την αναγκαιότητα αλλαγής φιλοσοφίας στην ασκούμενη πολιτική.
Η εργασία συμβάλλει σε έναν προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί από όλους, αφού καταθέτει προς συζήτηση ένα συγκεκριμένο περίγραμμα εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και προτάσσει ένα καινοτόμο σχέδιο εφαρμογής.
Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας λέει «από άποψη μεθοδολογίας, τη συγγραφή αυτού του βιβλίου τη διαχειρίστηκα σαν θέμα εργασίας και σύνθεσης της επιστημονικής μου γνώσης και της πολιτικής μου εμπειρίας. Είναι μια σύνθετη εργασία που κινείται μεταξύ θεωρίας και πράξης με τρόπο ώστε η προσέγγιση που επιχειρείται να μην είναι μια θεωρητική υπόθεση εργασίας αλλά να προκρίνει και να τολμά την έκθεσή της στην πρακτική εφαρμογή».

Η περίπτωση του Ελληνικού
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το κεφάλαιο του βιβλίου που προτείνει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό δίκτυο για την Αττική. Μια πρόταση προς την πολιτεία που δίνει απάντηση στον κατακερματισμό του αττικού τοπίου σε οικόπεδα προς πώληση για αξιοποίηση και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση, κυρίως του θαλάσσιου μετώπου.
Η πρόταση προσδιορίζεται από τους τρεις αρχαίους ιερούς τόπους, Σούνιο (Ιερό του Ποσειδώνα) – Αθήνα (Παρθενώνας) – Ελευσίνα (Ιερό της Δήμητρας), με στόχο να περιγραφούν οι άξονες ανάπτυξης, με βασικό κορμό του αττικού δικτύου το «Δίκτυο των Θεών» και συγκεκριμένα τις ενότητες:
• Θαλάσσιο μέτωπο (Σούνιο – Φάληρο)
• Αθήνα (Ιστορικό κέντρο)
• Ιερά οδός (Κεραμεικός – Ελευσίνα)
Ειδικότερα για το Ελληνικό, ο Τάκης Γεωργακόπουλος προτείνει τη δημιουργία μιας μεγάλης ενότητας με θέμα «Παγκόσμιο Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής» και συγκεκριμένα:
• Διαμόρφωση του χώρου σε παραγωγικά κτήματα όπου θα καλλιεργούνται γεωργικές ποικιλίες της Μεσογείου.
• Δημιουργία εσωτερικού δικτύου για περιήγηση, ενημέρωση και αναψυχή.
• Δημιουργία διδακτηρίων με θέμα την καλλιέργεια μεσογειακών ποικιλιών, την παραγωγή και προώθηση μεσογειακών προϊόντων και τη μελέτη της μεσογειακής διατροφής.
• Κατασκευή εμπορικών κέντρων για εμπορία μεσογειακών σπόρων, φυτών και προϊόντων.
• Δημιουργία φυτωρίου μεσογειακών φυτικών ποικιλιών.
• Ερευνητικά κέντρα:
α) Για τη μελέτη, έρευνα, ανάπτυξη και εξέλιξη των μεσογειακών ποικιλιών και για τη μελέτη των γεωργικών εφοδίων που επηρεάζουν τα γεωργικά προϊόντα (λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ.).
β) Για τη μελέτη της εξέλιξης των περιβαλλοντικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων για τη διατήρηση και βελτίωση της γεωργικής παραγωγής.
γ) Για τη μελέτη βελτίωσης των εδαφών και της παραγωγικότητας, την έρευνα καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της άρδευσης, τη μελέτη της υφαλμύρωσης των παράκτιων και υποθαλάσσιων υδροφόρων οριζόντων, τη μελέτη των προβλημάτων ερημοποίησης, την έρευνα νέων μεθόδων διαχείρισης των καλλιεργειών και σπόρων νέων ποικιλιών προσαρμοσμένων σε νέες κλιματικές συνθήκες.
• Εφαρμογή νέων τεχνολογιών αφαλάτωσης για την άρδευση του θεματικού πάρκου.
• Δημιουργία μουσείου σπόρων της Μεσογείου.
• Χώρους εστίασης και αναψυχής με μεσογειακή κουζίνα.
• Δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01