search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:44
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση συμβιβασμού – αρχίζουν οι ψηφοφορίες

12.07.2013 21:43
ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση συμβιβασμού - αρχίζουν οι ψηφοφορίες - Media

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την οποία θα κλείσει η διαδικασία των τοποθετήσεων και θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, την Πολιτική Απόφαση και τη Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί της Κυρακής θα γίνει η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την οποία θα κλείσει η διαδικασία των τοποθετήσεων και θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, την Πολιτική Απόφαση και τη Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί της Κυρακής θα γίνει η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:
 
"Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Οι εκτελεστές των μνημονίων δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, εξοντώνουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες διότι αυτό απαιτούν οι δανειστές.  

Με το νέο πολυνομοσχέδιο στέλνουν στον καιάδα ανθρώπους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Η λίστα και η σειρά των προς απόλυση δεν έχει τέλος. Μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εκτελεσμένων που απαιτούν οι δανειστές.  Θα τους συμπαρασταθούμε και θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, μέχρι να ανατραπεί η επικίνδυνη κυβέρνηση των μνημονιακών συνεταίρων. Θα συνεχίσουμε τον ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές που θα οδηγήσουν στην κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ανοικοδομήσει τον τόπο.    Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, δεν αναγνωρίζουμε πειρατικές εκπομπές και κακέκτυπα, δεν αναγνωρίζουμε την τηλεόραση των δανειστών.

Η κυβέρνηση απλώς αυτοσχεδιάζει για να ικανοποίησει την τρόικα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νεκροθάφτης της δημόσιας διοίκησης, απολύει εργαζόμενους και οι υπόλοιποι υπουργοί εκτελούν τις εντολές των δανειστών την ώρα που η κ. Μπακογιάννη χαριεντίζεται με βουλέυτή των νεοναζί. Ο κ. Βενιζέλος που δεν τολμά να ξεμυτίσει σε κοινή θέα, απαιτεί να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος! Η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο, δεν έχουν καταλάβει τίποτα απ' όσα περνά ο λαός μας.   Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους αλλά κυρίως τους νέους για να μείνουμε όλοι εδώ και να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κτίσουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας! Πρέπει να ενώσουμε το λαό μας σε έναν ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία και την προοπτική με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας μακριά από την καθημερινή βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού.

Οι διαφωνίες στο συνέδριό μας έχουν σχέση με τον πως θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατός για να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από πρόγραμμα και σχέδιο, πρέπει ΤΩΡΑ να βρεθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, όπως το ΕΑΜ που «μας έσωσε από την πείνα», να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση. Χαιρετίζουμε τις δομές αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, όπου συμμετέχουν σύντροφοί μας από όλη τη χώρα, μέλη του μεγάλου αυτοδιαχειριστικού κινήματος.

Πρέπει να υπερασπίσουμε πολιτικά το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες», τη διείσδυση των δομών υγείας στις μονάδες υγείας. Ο λαός πείθεται όχι μόνο με το λόγο αλλά και με την κοινωνικλη και πολιτική πράξη. Σας καλώ όλους να ενισχύσουμε τα κινήματα αλληλεγύης που θα είναι στήριγμα για την κυβέρνηση της Αρσιτεράς και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Με τον ενιαίο φορέα που ιδρύουμε θα δώσουμε τη μάχη με έναν αντίπαλο που θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων, θα εκμεταλλευτεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προκειμένου να μας πλήξει.

Εμείς ερχόμαστε στο προσκήνιο για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές και δε θα μας χαριστεί κανείς, ούτε οι εχθροί μας αλλά ούτε και οι φίλοι μας. Στους τελευταίους πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε και αυτή η βαριά ευθύνη θα κριθεί και από τα αποτελέσματα των Εργασιών μας. Από τη Δευτέρα όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο στόχο.
Για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς, το Συνέδριο των εκλεγμένων μελών. Ότι αποφασίσει το Συνέδριο θα γίνει αποδεκτό από όλους. Οτιδήποτε άλλο θα προσβάλει τον δημοκρατικό μας πυρήνα που είναι το σώμα των συνέδρων.
Θα πάρουμε αποφάσεις για όλα τα ζητήματα – καθαρές απόφάσεις και για το πως θα κυβερνήσουμε και για τη λειτουργία του ενιαίου φορέα στο εσωτερικό. Στο συναρπαστικό ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται και δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι αλλά κανένας πιο ίσος από τον άλλο, όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι και υπόλογοι στα μέλη μας και τον ελληνικό λαό.

Με ειλικρίνεια λέω ότι δεν εξεπλάγην από όσα είπε ο Μανώλης Γλέζος, έχει σταθερά τις ίδιες απόψεις και τις εκφράζει με θάρρος πολλά χρόνια. Δεν παριστάνω τον αιφνιδιασμένο. Αλλά με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη. Με στενοχώρησε γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μίας συνιστώσας και όχι μιας ιστορικής γενιάς αγώνων. Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσωπεί τη συνισταμένη των θυσιών και τη γενιά της αντίστασης, εκπροσωπεί όλα εκείνα που έκαναν την Αριστερά να επιβιώσει και να υπάρχει σήμερα'''

Το βράδυ της Παρασσκευής, ανταλλάχθηκαν "πυρά" μεταξύ κορυφαίων στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Μεταξύ άλλων μίλησαν οι Δημήτρης Βίτσας, Ρούντι Ρινάλντι, Αλέκος Καλύβης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μπαλάφας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνης Νταβανέλλος, κ.ά.

Ωστόσο φαίνεται σιγά σιγά να διαμορφώνεται πεδίο για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, το οποίο έχει αναδειχτεί σε κορυφαίο επίδικο δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα του συνεδρίου, ειδικά μετά την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου η οποία πρόσφερε "χείρα βοηθείας" στις συνιστώσες που δεν θέλουν να αυτοδιαλυθούν.

Νωρίς χθες το πρωί σε σύσκεψη της πλειοψηφίας, η ηγεσία κατέθεσε την πρόταση να μην περάσει στο καταστατικό η διάταξη σχετικά με την εκλογή του προέδρου, αλλά να αποφασίζει το εκάστοτε συνέδριο αν επιθυμεί εκλογή από το σώμα του συνεδρίου ή από την Κεντρική Επιτροπή.

Το βράδυ ο Αλέκος Καλύβης – εκ των "στρατηγών" του Παναγιώτη Λαφαζάνη – κατέθεσε ως "προσωπική" την πρόταση να γίνει τώρα η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο, να περάσει όμως στο καταστατικό διάταξη για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή στα επόμενα συνέδρια, και να δοθεί χρόνος στις συνιστώσες που δεν θέλουν ακόμη να διαλυθούν (πρότεινε τη θέση της ΚΟΕ για "αναστολή δημόσιας παρουσίας").

Διαγραφή όλου του χρέους ζήτησε ο Π.Λαφαζάνης
 
Δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του ιδρυτικού του συνεδρίου.
 
«Η θέση αυτή», πρόσθεσε, «δεν είναι δρόμος τυχοδιωκτικός ή χάιδεμα αυτιών, είναι ο δρόμος για να περάσουμε απέναντι. Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες, γιατί αυτός που πορευόμαστε είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».
 
Ακόμη ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών.
 
Σχετικά με τη σύσταση του ενιαίου κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει όλοι μαζί να καθορίσουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;».

Όμως, όπως εξήγησε, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ούτε ότι πετάμε βαρίδια από το
σκάφος ούτε ότι στέλνουμε τελεσίγραφα. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, όπως ανέφερε, αυτό που έχουμε στην καρδιά μας, σημαίνει αγώνες, και στο Ραδιομέγαρο και στο δρόμο.

Κλείνοντας την εισήγησή του, είπε: «Δεν περισσεύει κανένας, απολύτως κανένας, είμαστε ενωμένοι γιατί πιστεύουμε στη Δημοκρατία και με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε περισσότεροι, και όχι λιγότεροι, από το συνέδριο».

Βίντεο από τοποθετήσεις συνέδρων  και στιγμιότυπα από τις εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01