search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:49
MENU CLOSE

«Ο μη αγαπητός επισκέπτης»: Ο γερμανικός τύπος για την επίσκεψη Σόιμπλε

18.07.2013 10:14
«Ο μη αγαπητός επισκέπτης»: Ο γερμανικός τύπος για την επίσκεψη Σόιμπλε - Media

Η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου. Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι του γερμανού υπουργού.

Η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου. Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι του γερμανού υπουργού.
 
«Δεν θα είναι εγκάρδια η υποδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», εκτιμά η Neue Osnabrücker Zeitung και διευκρινίζει: «Βεβαίως οι συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα λάβουν χώρα ως συνήθως σε ευγενική ατμόσφαιρα, αλλά έξω, μπροστά από την πόρτα αναμένει τον επισκέπτη από το Βερολίνο η λαϊκή οργή».
 
«Ο Ευρωπαίος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην προσωπικότητα και τις επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. «Ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος (αλλά και αναγκασμένος) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων. Το ποσό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Ο Σόιμπλε θα πρέπει να θέσει όρους, όπως συνηθίζεται στην επιχειρηματική ζωή και όπως επιβάλλεται σε εποχή προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, εξαιτίας των όρων, στους οποίους ανήκει και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η υποδοχή του γερμανού υπουργού στην Ελλάδα δεν θα είναι φιλική», επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας επικριτικά για τον Σόιμπλε
δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου.
 
Πολύ λίγα τα χρήματα που φέρνει μαζί του ο Σόιμπλε
Για το ίδιο θέμα η Badische Neue Nachrichten επισημαίνει: «Εδώ και μέρες παραλύουν απεργίες τη δημοσία ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας. Εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις που είναι αναγκαίες στα συμφραζόμενα των μέτρων λιτότητας. Για πολλούς Έλληνες οι εταίροι στην ευρωζώνη και κυρίως οι Γερμανοί είναι τα κακά παιδιά. Κι όμως οι Έλληνες θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους», εκτιμά η εφημερίδα.

«Ο μη αγαπητός επισκέπτης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Tagesspiegel, που παρατηρεί: «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι για πολλούς Έλληνες ένα μισητό πρόσωπο. Αντιμετωπίζεται ως εκφραστής μιας οικονομικής εισβολής στη χώρα. Οι αναγωγές στη γερμανική κατοχή του 1941 λείπουν σπάνια από την ειδησεογραφία». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην «υποδοχή» του κ. Σόιμπλε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και την αντιπολίτευση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίες μαζί με το κατοχικό δάνειο υπερβαίνουν τα 162 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με αυτά τα ποσά, τα 100 εκατομμύρια που φέρνει κατά κάποιον τρόπο μαζί του ο Σόιμπλε είναι πολύ λίγα», αποφαίνεται το ρεπορτάζ.
«Χωρίς ξένη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μια πιστωτική πρόταση 100 εκατομμυρίων ευρώ», παρατηρεί η Cellesche Zeitung και εξηγεί: «Σίγουρα πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο επειδή ο γερμανός υπουργός τολμά να εξαρτά τη βοήθεια από όρους κατηγορείται από την άκρα Αριστερά στην Ελλάδα ως αποικιοκράτης. Και αυτό δεν συνιστά μια καλή βάση για συνεργασία σε κλίμα εμπιστοσύνης», τονίζεται στο σχόλιο.
 
Το σαρδάμ του πρωθυπουργού
Η εφημερίδα Bild Zeitung στην καθιερωμένη στήλη που έχει στο πρωτοσέλιδό της με τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους» της ημέρας, παρουσιάζει σήμερα τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στη στήλη με στους «χαμένους», κάνοντας αναφορά στο ατυχές σαρδάμ, στο οποίο υπέπεσε κατά την προετοιμασία του χθεσινού τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Αναποδιά για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν χθες ένα βίντεο, στο οποίο -μεταξύ άλλων- είπε (την υβριστική λέξη) "Malakka!”. Το παρασκήνιο: Ο πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως βιντεοσκοπήσει ένα «διάγγελμα προς το λαό», το γραφείο του έστειλε τη λάθος ταινία στους σταθμούς. Η άποψη της Bild: Ελληνική κατάρα»!
 
αναδημοσίευση: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:49