search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:28
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ βιάζεται

02.08.2013 05:12
Το ΔΝΤ βιάζεται - Media

Πιο φορτικά πιέζει πλέον την Ευρώπη το ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, όχι ακριβώς γιατί το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», αλλά γιατί αν συνεχιστούν οι «αστοχίες» δεν θα μπορεί το ΔΝΤ να πάρει πίσω τα δάνεια που έδωσε

Πιο φορτικά πιέζει πλέον την Ευρώπη το ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, όχι ακριβώς γιατί το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», αλλά γιατί αν συνεχιστούν οι «αστοχίες» δεν θα μπορεί το ΔΝΤ να πάρει πίσω τα δάνεια που έδωσε, τα οποία απαιτεί στο ακέραιο και όχι «κουρεμένα» προφανώς.
 
Τόσο παράλογη όμως φαίνεται αυτή η απαίτηση που ακόμη και η Wall Street Journal επισημαίνει ότι και το ΔΝΤ πρέπει να "πληρώσει" το μερίδιό του στο κούρεμα…
 
Πάντως, το γεγονός ότι η Βραζιλία και 10 ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν στήριξαν την απόφαση του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,7 δις είναι στοιχείο αξιοποιήσιμο από το ΔΝΤ αφού λειτουργεί ως μοχλός περαιτέρω πίεσης προς την Ευρώπη.
 
Από εκεί και πέρα το Ταμείο εκφράζει στην έκθεσή του κάπως «αντιφατικές» ανησυχίες:
 
Από τη μία προβλέπει ότι η υψηλή ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων και η γενικότερη κοινωνική δυσαρέσκεια από την εφαρμογή του προγράμματος διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας.
 
Από την άλλη ζητά περισσότερο «μαστίγωμα» και γενικώς ενίσχυση όλων των προϋποθέσεων εκείνων που διευκολύνουν την πολιτική αστάθεια: ασκεί μεγαλύτερη πίεση για τις «μεταρρυθμίσεις», υποδεικνύει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κι άλλες απολύσεις στο δημόσιο, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, υψηλότερο φόρο ακινήτων, κ.λπ.
 
Τώρα αν αυτό είναι «εξυγίανση» και «εξορθολογισμός» του κράτους και όχι ο θρίαμβος του ανορθολογισμού, θα σας γελάσουμε…
 
Η δικομματική κυβέρνηση μεταφέρει τις πιέσεις που δέχεται στους βουλευτές τις αλλά τα πράγματα πλέον είναι οριακά. Στους βουλευτές δεν έχουν απομείνει άλλα τερτίπια, πόσο πια να κοροϊδεύουν με το «ψηφίζω για να σωθεί η χώρα», όταν τριγύρω βασιλεύει η διάλυση, από την οποία οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν άμεση εμπειρία, όλο όμως και κάτι ψυχανεμίζονται από το πόσο «άνετα» κυκλοφορούν στο δρόμο.
 
Τα παραπάνω ενδεχομένως, προμηνύουν ένα «φαστ τρακ» φθινόπωρο, όπου η διάλυση θα τρέξει με μεγάλες ταχύτητες προκειμένου να εξασφαλιστούν το τοκοχρεολύσια, πριν η κυβέρνηση καταρρεύσει με πάταγο…
 
Με άλλα λόγια μαζεύουν ό,τι προλαβαίνουν και μετά μην την είδατε τη "βοήθεια"!
 
Προλαβαίνουν όμως;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26