search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:49
MENU CLOSE

Στη ΔΕΘ με… πρόγραμμα

27.08.2013 21:00
oldphotospn2208schedule1377589241.jpg

Το μήνυμα ότι ως κόμμα είναι έτοιμος να κυβερνήσει και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προς την κοινωνία θέλει να ανανεώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος, με βασικό σταθμό τη ΔΕΘ.

Το μήνυμα ότι ως κόμμα είναι έτοιμος να κυβερνήσει και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προς την κοινωνία θέλει να ανανεώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος, με βασικό σταθμό τη ΔΕΘ. Κατά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, το φθινόπωρο προμηνύεται «καυτό» και οι οιωνοί είναι εξαιρετικά αρνητικοί για την κυβέρνηση – κάτι που θέτει σε εγρήγορση την αξιωματική αντιπολίτευση για κάθε ενδεχόμενο (δηλαδή ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις) ή ακόμη και κάλπες.

Ειδικότερα, το τρίπτυχο «απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» προδιαγράφει την πορεία της κυβέρνησης προς την κατάρρευση, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Κουμουνδούρου. Επιπλέον, οι δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας συνιστούν, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλη μια ομολογία «αποτυχίας» της πολιτικής ακραίας λιτότητας που υλοποιείται με το μνημόνιο.

Εκ των πραγμάτων, ηγεσία και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθενται σε συναγερμό για τις κρίσιμες αναμετρήσεις του φθινοπώρου (αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο), οι οποίες δεν είναι και λίγες.

Τα «θερμά» μέτωπα

Πρώτα απ’ όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στα «θερμά» κοινωνικά μέτωπα της Παιδείας, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου, λόγω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, το τοπίο αναδιατάσσεται άρδην. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαταβολικά δηλώσει την υποστήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αναζητεί τις κατάλληλες κινηματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, σε κομβικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης αναδεικνύεται – καθότι συνδέεται με ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα και αποτελεί πεδίο ενδεχόμενης κοινωνικής έκρηξης – το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για το οποίο επίκειται σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Διαγραφή δανείων

Η Κουμουνδούρου, στην κριτική που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών εξυπηρετεί τις τράπεζες, όπως σε προηγούμενη φάση τις εξυπηρετούσε η απαγόρευση «για να αυτοπροστατευτούν» από το σοκ. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν με βάση τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» τώρα, «θέλοντας πάση θυσία να βρουν ρευστό ετοιμάζονται να τιτλοποιήσουν, και πολλές έχουν τιτλοποιήσει τα δάνεια και τα πουλάνε σε διάφορα “κοράκια” και “γεράκια” της αγοράς, έτσι ώστε και με αυτόν τον τρόπο να βγουν ωφελημένες».

Ο ίδιος μίλησε για «κατηγοριοποίηση» όλων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και «με κοινωνικά κριτήρια να δούμε εκείνες τις περιπτώσεις όπου θα προβλέπεται ακόμα και η ολοσχερής διαγραφή των δανείων», δηλαδή «σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία ή άλλα εισοδήματα στην οικογένεια, για τους ανέργους κ.λπ.». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «μιλάμε για διαγραφή μέρους των δανείων, ανάλογα πάντα με την κατάσταση και τα εισοδήματα του καθενός».

Το στοίχημα της ΔΕΘ

Σημαντική πάντως είναι φέτος η ΔΕΘ για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πραγματοποιείται σε συνθήκες τεράστιου κοινωνικού αδιεξόδου κι έντονης πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας, με συνεχή μηνύματα «σκλήρυνσης» από την πλευρά των εποπτών – δανειστών (τις επιταγές των οποίων η κυβέρνηση ακολουθεί τυφλά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγραμματικά στοιχεία από την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν καταρχάς τις πάγιες δεσμεύσεις για ακύρωση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή μεγάλους μέρους του χρέους με μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων, κι επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση με βασική αρχή την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα, όπως και την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, με βάση τον παρόντα και μάλλον πρώιμο σχεδιασμό (η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνερχόταν χθες για πρώτη φορά μετά τις ολιγοήμερες διακοπές, προκειμένου να συζητήσει τον άμεσο προγραμματισμό του κόμματος), αναμένεται ότι θα επαναδιατυπωθούν δεσμεύσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, κ.ά.) και θα αναδειχθούν οι παραπάνω αιχμές της συγκυρίας.

Από ’κεί και πέρα, είναι υπό συζήτηση αν στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα περιέχει τόσο μέτρα άμεσου χαρακτήρα όσο και μεσομακροπρόθεσμο προσανατολισμό – ή ένα πρόγραμμα «100 ημερών», κατά τη συνήθη ρητορική, δηλαδή τα πρώτα μέτρα που θα λάβει μια κυβέρνηση της Αριστεράς το πρώτο και κρίσιμο διάστημα διακυβέρνησης.

Πόροι, Δημόσιο, άνεργοι

Στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρική θέση καταλαμβάνει το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων. Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε ως πηγή χρηματοδότησης για την ανόρθωση της οικονομίας τα 25 δισ. από τους τόκους που προορίζονται για τους δανειστές την επόμενη τετραετία. Επιπλέον, έχει αναφερθεί στην αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση των «εχόντων», στο πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο και στην αξιοποίηση διαθέσιμων εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο και τη Δημόσια Διοίκηση (αναλυτική παρουσίαση υπήρξε στις αρχές του Ιουνίου στο Ναύπλιο), ο Τσίπρας έχει περιγράψει ένα μοντέλο λειτουργίας το οποίο θα υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «κομματικό λάφυρο».

Όσο για την καταπολέμηση της ανεργίας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου, αρχής γενομένης από την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού – ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και θα ενισχύσει την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση βοηθώντας στην αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε μεγάλη συγκέντρωση στη Δραπετσώνα, στις αρχές Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών του εξορμήσεων, είχε παρουσιάσει τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν: ολική διαγραφή χρεών για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, απαγόρευση κατασχέσεων από τις τράπεζες, κατάργηση χαρατσιών, αύξηση του αφορολογήτου, δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για ανέργους και άτομα με ελάχιστο εισόδημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01