search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:33
MENU CLOSE

«Το φθινόπωρο του Κουρτ Βάλαντερ»

29.08.2013 21:00
«Το φθινόπωρο του Κουρτ Βάλαντερ» - Media

Έχοντας απολέσει και τα τελευταία ίχνη της νεότητάς του, ο επιθεωρητής Κουρτ Βάλαντερ ζει με τον τρόμο των επερχόμενων γηρατειών που κάθε μέρα τού θυμίζουν τη μισητή τους παρουσία.

Χένιγκ Μάνκελ
Μετάφραση:
Λύο Καλοβυρνάς
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 548
 
Έχοντας απολέσει και τα τελευταία ίχνη της νεότητάς του, ο επιθεωρητής Κουρτ Βάλαντερ ζει με τον τρόμο των επερχόμενων γηρατειών που κάθε μέρα τού θυμίζουν τη μισητή τους παρουσία. Έτσι, ο Βάλαντερ,  ένας ικανότατος επιθεωρητής της Σουηδικής Αστυνομίας, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα και πιο επώδυνη πραγματικότητα: αυτήν του μέλλοντός του…  Έχοντας αποκτήσει ένα σπίτι στην εξοχή προκειμένου να βολέψει την αγιάτρευτη ύπαρξή του, ο Βάλαντερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα φάση της ζωής του. Μαζί με ένα σκυλάκι για συντροφιά, αλλά  και υπό την εποπτική παρακολούθηση της κόρης του Λίντα, που του χάρισε απρόσμενα την Κλάρα – ένα χαριτωμένο εγγονάκι του οποίου τα κλάματα αντισταθμίζονται από τον γοερό θρήνο του Βάλαντερ στον σταθερό κύκλο της ζωής –, ο δαιμόνιος επιθεωρητής καλείται πλέον να αντιμετωπίσει όχι τους αδυσώπητους εγκληματίες,  αλλά μια σειρά προσωπικών απωλειών και ανακατατάξεων…
Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι παροδικές απώλειες μνήμης που προδιαγράφουν το σκοτεινό και δυσοίωνο – εγγύς – μέλλον του. Ταυτόχρονα τον ταλαιπωρούν ο διαβήτης, το πάχος του, η πρώην γυναίκα του, οι όχι και τόσο επιτυχημένες σχέσεις του παρελθόντος του με το γυναικείο φύλο γενικότερα, καθώς και η μοναξιά του. Ένα χαμένο σφράγισμα του δοντιού είναι ικανό να τον κάνει να βιώσει το αίσθημα της κατάρρευσης. Μέσα σε αυτή την όχι και τόσο ειδυλλιακή πραγματικότητα, ο Βάλαντερ παραλίγο να χάσει τη δουλειά του και την αξιοπρέπειά του ως αστυνομικού, όταν σε ένα επεισόδιο  μιας σύντομης απώλειας της μνήμης του ξεχνά το υπηρεσιακό του όπλο στο κάθισμα ενός εστιατορίου όπου γευμάτιζε μόνος.  Και σαν να μην του έφταναν τα δικά του βάσανα, η σχέση της κόρης του με έναν χρηματιστή, τον Χανς φον Ένκε, φέρνει νέους απρόσμενους μπελάδες στη ζωή του. Οι γονείς του Χανς, άνθρωποι της ανώτερης τάξης, εξαφανίζονται αιφνιδίως και ανεξήγητα από προσώπου γης.  Συγκεκριμένα, ο πατέρας του «ανεπίσημου» γαμπρού του  (μια και ο Χανς με την κόρη του Βάλαντερ, τη Λίντα, έκαναν το παιδί και συμβιώνουν έκτος γάμου δοκιμαστικά), είναι ένας απόστρατος αντιπλοίαρχος του Βασιλικού Σουηδικού Ναυτικού που χαίρει γενικής εκτίμησης.  Στο πλάι  του αντιπλοιάρχου στέκεται, χρόνια τώρα, η πάντα χαμογελαστή και χαμηλών τόνων, υποδειγματική σύζυγος του, Λουίζε.
Ταυτόχρονα, λοιπόν, με την  ψυχολογική κατάρρευση του βασικού ήρωα, επιθεωρητή Κουρτ Βάλαντερ, ξεκινά μια περιπέτεια με αμιγώς κατασκοπευτικό χαρακτήρα και αστυνομική πλοκή. Μια μέρα, λοιπόν, καθώς ο Σουηδός αντιπλοίαρχος κάνει τον προγραμματισμένο καθημερινό του περίπατο σε ένα άλσος της Στοκχόλμης, χάνονται τα ίχνη του. Την υπόθεση αναλαμβάνει η Αστυνομία της Στοκχόλμης.  Ωστόσο ο Βάλαντερ, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της γραφικής σουηδικής πόλης Ιστάντ, παρακολουθεί ατύπως τις εξελίξεις και συνεργάζεται αρμονικά ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τον εκεί επικεφαλής αρμόδιο αστυνομικό. Η υπόθεση θα οδηγηθεί γρήγορα σε αδιέξοδο – ένα αδιέξοδο που φαίνεται αξεδιάλυτο και στο οποίο ο Βάλαντερ θα χωθεί ως τα μπούνια.  Η εξιχνίαση του μυστηρίου της εξαφάνισης του πλοιάρχου θα μας οδηγήσει στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου  και σε ιστορίες κατασκοπευτικής τρέλας. Μέσα από μια δαιδαλώδη και κοπιώδη αναδίφηση στην υπόθεση (την οποία ο Βάλαντερ αρχίζει να ξεδιαλύνει με επιμονή, συστηματικότητα και ένστικτο), παρακολουθούμε τις αντιπαλότητες ενός παρελθόντος κόσμου, τότε που η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε την υπέρτατη απειλή για την Δύση και που – σαν ειρωνεία – μετά την κατάρρευσή της αποδείχτηκε ότι αυτή η (ψευδής) εικόνα της ήταν και η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας της! Η ιστορία ξεκινά ουσιαστικά από το 1982, με τη γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων της Σοβιετικής Ένωσης που είχαν παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. Σε αυτή την ιστορία, που συμμετείχε ενεργά ο αντιπλοίαρχος φον Ένκε, αυτά που κρατηθήκαν μυστικά ήταν πολύ περισσότερα από εκείνα που φανερώθηκαν. Ωστόσο, η εξαφάνιση και η δολοφονία της χαμογελαστής συζύγου του αντιπλοιάρχου θα σημάνει την αρχή του τέλους μιας απίθανης δολοπλοκίας που εξακολουθούσε να υφαίνεται δεκαετίες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Οι απίστευτες ανατροπές και εξελίξεις αυτής της περιπέτειας, που συνθέτουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ αλλά κι ένα ψυχαναλυτικό ανάγνωσμα, αποκτούν και πολιτικές διαστάσεις ανατέμνοντας τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διεθνής πολιτική. Συνήθως, στα πολιτικά τεκταινόμενα τα φαινόμενα απατούν και για να καταλήξει κανείς σε ένα συμπέρασμα, είναι σχεδόν πάντα αναγκαίο να αντιστρέψει  την πραγματικότητα – να κοιτάξει δηλαδή και την άλλη όψη του νομίσματος  που πολλές φορές είναι ίδια κι απαράλλακτη, παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιότητες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01