search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:50
MENU CLOSE

Απασφάλισε το ασφαλιστικό

15.05.2010 06:07
Απασφάλισε το ασφαλιστικό - Media

Με τη φράση «Μη παρέμβαση ισοδυναμεί με κατάργηση της σύνταξης»… απασφάλισε το ασφαλιστικό ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι αλλαγές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο τριών προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 18ετία και προβλέπουν αυξήσεις ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση…

Με τη φράση «Μη παρέμβαση ισοδυναμεί με κατάργηση της σύνταξης»… απασφάλισε το ασφαλιστικό ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι αλλαγές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο τριών προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 18ετία και προβλέπουν αυξήσεις ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, σταδιακή κατάργηση των ευνοϊκών ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανήλικων τέκνων, μείωση του ποσού των πρόωρων συντάξεων, αλλά και την αναμενόμενη σταδιακή εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, τα οποία θα λειτουργήσουν αυτοτελώς από το 2018 (μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων). Το ύψος των συντάξεων θα αναπροσαρμόζεται, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με το ΑΕΠ, την πορεία των τιμών και την οικονομική κατάσταση των φορέων. «Μη φοβάστε την επιδείνωση» (!) δήλωσε σχετικά με την αναπροσαρμογή αυτή ο υπουργός.

Στο προσκήνιο έρχεται και η επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, καθώς επίσης η αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των όρων για τις συντάξεις αναπηρίας.

Αποτρέπεται η έξοδος από την εργασία πριν από την ηλικία των 60 – από το 2011 και μετά – με παράλληλη καθιέρωση πέναλτι (6% ετησίως) για τις πρόωρες αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η βασική σύνταξη, που αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2018, θα καταβάλλεται ως ένα ποσό για τους ασφαλισμένους, ενώ θα τη δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά, όμως, κριτήρια. Τη βασική σύνταξη, ύψους 360 ευρώ μηνιαίως, εγγυάται το κράτος, καθώς είναι και το μοναδικό ποσό που θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ανταποδοτική σύνταξη αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2018, ενώ σταδιακά θα μπαίνει στον υπολογισμό το σύνολο του εργασιακού βίου. Οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι μεικτοί, ήτοι οι ισχύοντες για το διάστημα του εργασιακού βίου ως το 2013 και οι νέοι (κλιμακωτοί) συντελεστές από το 2013 και μετά. Πάντως, με ρύθμιση διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση ως και το τέλος του 2010), και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Τριετίες

Ο χρόνος εργασίας χωρίζεται σε τριετίες, η δε τελευταία, από τα 36 και μετά, έχει μεταβαλλόμενους συντελεστές αναπλήρωσης, ούτως ώστε να παίρνει ανώτατη σύνταξη όποιος συμπληρώνει 40 έτη εργασίας. Επιπλέον, από το 2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες – και στη διαδοχική ασφάλιση – η χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται του ορίου για τη συνταξιοδότηση για την κύρια σύνταξη.

 

Το νέο σύστημα ουσιαστικά υποχρεώνει τους ασφαλισμένους σε συνταξιοδότηση έπειτα από 40 έτη εργασίας. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα:

* Συντάξιμες αποδοχές: 1.100 ευρώ, 40 χρόνια.

Ισχύον: 735 ευρώ. Νέο: 788 ευρώ (+7,2%).

* Συντάξιμες αποδοχές: 1.650 ευρώ, 35 χρόνια.

Ισχύον: 1.155 ευρώ. Νέο: 1.071 ευρώ (-7,2%).

* Συντάξιμες αποδοχές: 2.100 ευρώ, 37 χρόνια.

Ισχύον: 1.470 ευρώ. Νέο: 1.476 ευρώ (0,4%).

* Συντάξιμες αποδοχές: 2.100 ευρώ, 40 χρόνια.

Ισχύον: 1.470 ευρώ. Νέο: 1.665 ευρώ (+13,3%).

Νέοι συντελεστές

 

Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού αφορούν:

 

1. Όσοι βγουν στη σύνταξη το 2018 τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2013 έως και το 2017) θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα. Τα χρόνια που έχουν διανύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα υπολογίζονται με βάση το παλαιό σύστημα ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία, στα ταμεία Τύπου η καλύτερη διετία).

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που θα «αποχωρήσει» το 2018 θα δει τη σύνταξή του να υπολογίζεται με βάση δέκα χρόνια. Από αυτά τα δέκα χρόνια τα πέντε θα υπολογιστούν με το «παλαιό» σύστημα και τα άλλα πέντε με τον νέο τρόπο.

2. Τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά 12 μήνες ετησίως. Για παράδειγμα, το 2019 έξι χρόνια θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές, το 2020 επτά χρόνια και ούτω καθεξής.

3. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς μεταβατικό στάδιο για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

4. Καθιερώνεται «αναλογική» σύνταξη, την οποία θα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ακόμα και με έναν χρόνο δουλειάς.

5. Η «βασική» σύνταξη θα καταβάλλεται σε όσους θεμελιώσουν για πρώτη φορά δικαίωμα συνταξιοδότησης – από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα – μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτό το ποσό με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ και θα μειώνεται στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με μειωμένη σύνταξη (π.χ. λόγω αναπηρίας ή θανάτου).

6. Για όσους έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ασφάλισης η «βασική» σύνταξη θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνω των 65 ετών, να τηρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (π.χ. το ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το 14πλάσιο του πλήρους ποσού της «βασικής» σύνταξης) και να διαμένουν τουλάχιστον 35 έτη στη χώρα (μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους).

7. Η «αναλογική» σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια δουλειάς. Οι συντελεστές για τον υπολογισμό αυτής της σύνταξης θα αλλάζουν ανά τριετία και θα δίνεται μία «έξτρα» προσαύξηση από τα 37 και μέχρι τα 40 έτη δουλειάς.

8. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία θα είναι 65% («βασική» και «αναλογική» σύνταξη). Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για όσους έχουν μέχρι και 15 χρόνια δουλειάς και μπορεί να φτάνουν έως και το 2,5% (αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα) για όσους έχουν από 37 έως 40 έτη ασφάλισης.

Για τους βουλευτές

Oι ρυθμίσεις δεν αλλάζουν: με δυο θητείες στη Βουλή, δηλαδή με 8 χρόνια, που μάλλον θα είναι και λιγότερα, διότι οι πρόωρες εκλογές είναι συνήθης κατάσταση στη χώρα μας, μπορεί να πάρουν σύνταξη 1.400 ευρώ.

Έτσι, με δύο τετραετίες ο βουλευτής παίρνει σύνταξη που ξεκινάει από 1.400 ευρώ η χαμηλότερη και ανάλογα με τις θητείες μπορεί να φτάσει και το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, που είναι 6.190 ευρώ. Παράλληλα μπορεί να παίρνει και τη σύνταξη από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Νέες προβλέψεις:

-Eνιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από το 2013.

-Ενοποίηση των κλάδων κύριας ασφάλισης σε τρεις: μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων.

-Ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από το 2013.

-Καθιέρωση δύο τύπων σύνταξης, της βασικής και της αναλογικής. Η βασική ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Η αναλογική προκύπτει από την αναλογική σχέση εισφορών – ασφαλιστικού βίου.

-Το γενικό όριο συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 έτη.

-Κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

-Αναπροσαρμογή της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01