search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:56
MENU CLOSE

Στο σανίδι η Αθήνα αναστενάζει

09.09.2013 21:00
Στο σανίδι η Αθήνα αναστενάζει - Media

Να που θα το δούμε κι αυτό. Θεατρική σεζόν γεμάτη μιούζικαλ. Στη φετινή χρονιά, όμως, κυριαρχεί και το νέο ελληνικό θεατρικό έργο, που χρόνο με τον χρόνο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πιάτσας…

Να που θα το δούμε κι αυτό. Θεατρική σεζόν γεμάτη μιούζικαλ. Στη φετινή χρονιά, όμως, κυριαρχεί και το νέο ελληνικό θεατρικό έργο, που χρόνο με τον χρόνο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πιάτσας…

Τραγούδι και χορός

Δέκα, συνολικά, μιούζικαλ θα δούμε φέτος (και σκεφτείτε ότι ναυάγησε και η «Εβίτα» που επρόκειτο να ανέβει με τη Νατάσσα Μποφίλιου) ξεκινώντας με το «Σικάγο» (12.9) με την Άννα Παναγιωτοπούλου να αντικαθιστά τη Μαρινέλλα και τους «Δαίμονες» (5.10) στο «Παλλάς», το «Θα σε πάρω να φύγουμε» του Άγγελου Πυριόχου και το «Ποιος τη ζωή μου» του Θέμη Μουμουλίδη στο Μπάντμιντον, που επαναλαμβάνονται.

Πρώτο από τις νέες παραγωγές έρχεται το «Καμπαρέ», των Φρεντ Έιμπ-Τζον Κάντερ (4.10, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου (που πρόλαβε τον Σταμάτη Φασουλή στη μάχη των δικαιωμάτων) με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου (ξανά στο θέατρο έπειτα από αρκετά χρόνια), Νάντια Μπουλέ, Μιχάλη Μητρούση κα.  Έτσι ο Φασουλής ανεβάζει το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (Νοέμβριος, Παλλάς) με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Θοδωρή Αθερίδη, Ζέτα Μακρυπούλια και Κώστα Βουτσά. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται το θριαμβευτικό ανέβασμα του έργου στο «Ακροπόλ» το 1978-79 με τους Αλεξανδράκη, Γαληνέα, Ηλιόπουλο και Φωτόπουλο…  


«Σικάγο»


Στο μεταξύ, η Άννα Παναγιωτοπούλου από το «Παλλάς» θα βρεθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο μιούζικαλ «Άννυ». Τον ρόλο της διευθύντριας του ορφανοτροφείου θα μοιραστεί μέσα στη σεζόν με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Μαζί τους, σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Κατερίνα Παπουτσάκη, ο Αργύρης Αγγέλου και η Ιωάννα Πηλιχού, ενώ τη μικρή Άννυ θα ερμηνεύσουν τρία κοριτσάκια που επιλέχτηκαν από 250 συνολικά.

Με τη νέα χρονιά (15.1, Μπάντμιντον) θα κάνει πρεμιέρα και το μιούζικαλ που θα αφορά τη ζωή της θρυλικής Σοφίας Βέμπο, με τη Μαρινέλλα να επωμίζεται τον ομώνυμο ρόλο. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Πέτρος Ζούλιας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται για το Μπάντμιντον το μιούζικαλ «Priscilla, Queen of the desert» με ελληνικό θίασο, ενώ το δικό του μιούζικαλ γράφει και ο Σταμάτης Φασουλής, με ελληνικό θέμα, που προορίζεται να ανέβει μετά το Πάσχα στο «Παλλάς».

Ολόφρεσκα ελληνικά θεατρικά κείμενα

Πρώτο θεατρικό έργο για τον ηθοποιό Ανδρέα Κοντόπουλο τα «Ταπεινά ελατήρια» (Οκτώβριος, Faust), το οποίο συνσκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τον Ορφέα Αυγουστίδη και την Τζένη Θεωνά. Ο Νίκος Μουτσινάς ασχολείται με τα «ΚΤΕΛ» στη νέα του κωμωδία που ανεβαίνουν στο «Κιβωτός» με τη Βασιλική Ανδρίτσου, τον Θανάση Αλευρά και την Αθηνά Οικονομάκου. Νέο θεατρικό έργο ετοιμάζει και ο Θοδωρής Αθερίδης (Ιανουάριος ’14, «Παλλάς») άτιτλο ακόμη, αλλά με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Λευτέρη Ελευθερίου ήδη στον θίασο. Στο μεταξύ ο Γιάννης Κοτανίδης γράφει και πρωταγωνιστεί στη μουσικοθεατρική περφόρμανς «Woman», που θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης στο Τέχνης – Φρυνίχου.

Η Ράνια Οικονομίδου και η Ρένη Πιτακή πρωταγωνιστούν στο ολοκαίνουριο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Αέρας» (Οκτώβριος, «Πόλη») σε αυτό που θεωρείται η υποκριτική συνάντηση της χρονιάς. «Καλώς ήρθατε ντετέκτιβ Πουαρό» είναι ο τίτλος του θεατρικού του Θοδωρή Πετρόπουλου, που με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Φερεντίνο θα παιχτεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο Athenian Capitol. Σκηνοθετεί η Φρόσω Λύτρα, ενώ παίζουν ακόμη η Λήδα Ματσάγκου και η Βάνα Πεφάνη.

Σαφή και πλήρη στροφή στο νέο ελληνικό κείμενο κάνει το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, ανεβάζοντας αφενός την «Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου (α’ κρατικό βραβείο νέου θεατρικού συγγραφέα) και αφετέρου αφιερώνοντας τα Δευτερότριτα στα έργα εννέα Ελλήνων συγγραφέων (Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Αλέξης Σταμάτης, Ανδρέας Φλουράκης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μισέλ Φάις, Σάκης Σερέφας και Γιάννης Δούμος) που γράφουν ειδικά για το Τέχνης.

Μίνι θεατρικό φεστιβάλ ετοιμάζει και το «Ακροπόλ» με επίκεντρο πέντε ελληνικά έργα μιας ώρας, με θέμα την Αθήνα, που θα σκηνοθετήσουν οι Θοδωρής Γκόνης, Γιάννης Καλαβριανός, Αλεξία Καλτσίκη, Ακύλλας Καραζήσης και Αντώνης Λουδάρος, ενώ η Ελένη Στρούλια υπογράφει την εικαστική παρέμβαση. Τέλος, ο Λάκης Λαζόπουλος ετοιμάζεται να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο «Sorry I’m Greek», που περιοδεύει αρκετό καιρό τώρα, στο Θέατρο Βρετάνια.

Ο Σαίξπηρ, ο Ίψεν, ο Μπέκετ και τα άλλα θεατρικά παιδιά…

Στο «Ακροπόλ» η σεζόν θα μοιραστεί μεταξύ Σαίξπηρ και… Αλμοδόβαρ. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί τους Νικήτα Τσακίρογλου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Μαρία Σκουλά στον «Έμπορο της Βενετίας», ενώ ο Πέτρος Ζούλιας έχει στα χέρια του τις Νένα Μεντή, Κατερίνα Λέχου, Γωγώ Μπρέμπου, Μάρω Κοντού και Μαρίνα Ψάλτη για το ανέβασμα του «Όλα για τη μητέρα μου».

«Δυο γυναίκες χορεύουν»


Στο Θέατρο Πορεία θα δούμε την πρώτη μετά Εθνικού σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά στις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσε, με τους Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Μαρία Πρωτόπαππα, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά. ενώ τον Μάρτιο του 2014 ο Τάρλοου σκηνοθετεί στο «Blasted» της Σάρα Κέιν («Ερείπια» ο ελληνικός τίτλος), τους Ακύλλα Καραζήση και Λένα Παπαληγούρα.

Το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπούργκες (που μετέφερε στο σινεμά ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ) ανεβαίνει τέλη Οκτωβρίου στο «Αποθήκη» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τον Άρη Σερβετάλη στον κεντρικό, απαιτητικό ρόλο. Μαζί του οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αντίνοος Αλμπάνης κ.ά.
Ίψεν και Κιμούλης… Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί τον Γιώργο Κιμούλη στο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν ενώ οι δυο τους θα αναμετρηθούν και με τον «Επιστάτη» του Πίντερ.
«Κουρδιστό πορτοκάλι»

Από τον συγγραφέα του «Μόμπι Ντικ» Χέρμαν Μέλβιλ προέρχεται η νουβέλα «Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς», που ανεβάζει η Σοφία Φιλιππίδου στο «Από Μηχανής», έχοντας μαζί της τους Κώστα Καζανά, Σήφη Πολυζωίδη κ.ά. ενώ το διήγημα του Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι;», παρουσιάζουν στον «Ελληνικό Κόσμο» η Όλια Λαζαρίδου, ο Γιώργος Νανούρης και ο Ηλίας Κουνέλας σε μουσική Κωνσταντίνου Βήτα.

Το «Σκιάχτρο» του Βάις, έργο που πρωτοπαρουσίασε η «Στοά» το 1973 εν μέσω χούντας και με τη λογοκρισία να ρίχνει βαριά τη σκιά της και δεν έχουμε ξαναδεί έκτοτε, ανεβάζουν τον Δεκέμβριο ξανά, το ζευγάρι Παπαγεωργίου – Πρωτοψάλτη.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα («Μεταξουργείο» 17.10) παρουσιάζεται το έργο του Ρομάν Γκαρί «Η ζωή μπροστά σου», όπου μαζί με την Άννα Βαγενά παίζουν (σε διπλή διανομή) δύο μικρά παιδιά.

Επίσης για πρώτη φορά θα δούμε το έργο του καταλανού συγγραφέα Ζουρνέτ, «Δυο γυναίκες χορεύουν» με τις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα στο «Ιλίσια – Βολονάκης» και στο ίδιο θέατρο το μυθιστόρημα του Άρον Γκρούνμπεργκ «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου» με τους Στέλιο Μάινα και Άννα Μάσχα, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίπογλου.

Ο Δημήτρης Καταλειφός και η Ελένη Σκότη συνεχίζουν τη συνεργασία τους στο «Εμπορικόν» με την επανάληψη της «Ολεάνας» αλλά και με δύο νέες παραγωγές την «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Ράντιγκαν και την «Συλλογή» του Πίντερ. Μαζί τους οι Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Ανδρέα Κωνσταντίνου κ.ά.

Τον «Πουπουλένιο» του Μακ Ντόναλντ σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο Αθηνών, συμπρωταγωνιστώντας με τους Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο ενώ η Ναταλία Τσαλίκη αναμετράται με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ στο Θέατρο Τέχνης – Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ζαρκαδούλια.

Το γέλιο είναι μακροζωία…

Κλασικό Ψαθά επέλεξε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ανεβάζοντας στο «Μουσούρη» τον «Φον Δημητράκη» κι έχοντας μαζί του τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Φαίη Ξυλά, Μαρία Κατσανδρή, Δημήτρη Μαυρόπουλο. Όχι μόνο κωμική αλλά και τολμηρή μας συστήνεται η «Αφροδίτη με τη γούνα» του Ντέιβιντ Άιβς, που ανεβαίνει μέσα Νοεμβρίου στο «Θησείον» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, με τους Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιώργο Παπαγεωργίου. Στον ίδιο χώρο τον Ιανουάριο του 2014 θα παρουσιαστεί ο φαινομενικά κωμικός, αλλά με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, «Ρινόκερος» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τους Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Χρυσοστόμου κ.ά.

«Ψύλλοι στ’ αυτιά» των θεατών του Θεάτρου Αλίκη θα μπουν από τον Οκτώβριο μέσα από την κωμωδία του Φεϊντό, σε σκηνοθεσία Κακλέα και με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Αποστολάκη και Μίνα Αδαμάκη ενώ «Δείπνο με φίλους», αστείο και ανθρώπινο, στήνεται στο Θέατρο Ιλίσια τον Οκτώβριο από τον Γρηγόρη Βαλτινό, που έχει μαζί του τους Παύλο Χαϊκάλη, Ρένια Λουιζίδου και Μπέσυ Μάλφα. Το ξεκαρδιστικό «Σπίτι του Φρανκενστάιν» του Μάρτιν Ντάουνινγκ ετοιμάζει ο Τάσος Ιορδανίδης για το «Γκλόρια», με τον θίασο να αποτελείται από τους Ορέστη Τζιόβα, Σοφία Φαραζή, Λάουρα Νάργες, Γιώργο Χρανιώτη κ.ά.

«Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Αρκά και «Επείγοντα περιστατικά» ετοιμάζει η «Στοά» με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη να αποτίουν φόρο τιμής στον ευρηματικό κομίστα, που από το 1977 έως το 1980 είχε την εικαστική ευθύνη των παραστάσεών τους. Η σεζόν για τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο Θέατρο Κάππα, ξεκινά με την «Κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού», αλλά τον Γενάρη θα συνεχιστεί με το σύγχρονο κωμικό έργο του Φλοριάν Ζέλερ, τον οποίο και μας πρωτοσυστήνει, «Μου λες αλήθεια;», με συμπρωταγωνίστρια την Ελισάβετ Μουτάφη.

Τον Φεβρουάριο του 2014 θα ξεκινήσουν οι περιπέτειες του «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ» για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Κακλέα και με τους Σμαράγδα Καρύδη, Όμηρο Πουλάκη και Άρη Λεμπεσόπουλο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:53