search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:21
MENU CLOSE

Συρία: Πίστωση χρόνου στην ειρήνη

10.09.2013 13:43
Συρία: Πίστωση χρόνου στην ειρήνη - Media

«Στον πάγο» μπαίνει μέχρι νεοτέρας η αμερικανική επίθεση στη Συρία, καθώς η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα με αφορμή τη ρωσική πρόταση. Σε δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα ανέφερε πως προτιμά «διπλωματική λύση».

 
«Στον πάγο» μπαίνει μέχρι νεοτέρας η αμερικανική επίθεση στη Συρία, καθώς η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα με αφορμή τη ρωσική πρόταση. Σε δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα ανέφερε πως προτιμά «διπλωματική λύση».
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό δίκτυο, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως θα «εξετάσει» το ρωσικό σχέδιο σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Άσαντ. Ο ίδιος θα απευθυνθεί σήμερα στον αμερικανικό λαό με διάγγελμα και όπως είπε  είναι προτιμότερο «αν μπορούμε να λύσουμε αυτή την ιστορία με διπλωματικό τρόπο».
 
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο είναι ενδεικτικής του αιφνιδιασμού και της σύγχυσης που επικρατεί στο επιτελείο του Ομπάμα για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο θέμα της Συρίας.


 
Καθαρογράφεται το ρωσικό σχέδιο – σύντομα στη δημοσιότητα
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται για να ετοιμάσει ένα «αποτελεσματικό, σταθερό» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο και συζητά τις λεπτομέρειές του με την Δαμασκό.
 
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα. Όπως είπε ο ίδιος, η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε και από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
 
«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το δικό τους σχέδιο φέρνουν στον ΟΗΕ οι Γάλλοι
 
Ξεχωριστό σχέδιο με στόχο «να καταδικαστεί η σφαγή της 21ης Αυγούστου που διαπράχθηκε από το καθεστώς» και «να ριχτεί φως» στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων θα καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Γαλλία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
 
Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Φαμπιούς διευκρίνισε πως η απόφαση, η οποία θα ληφθεί βάσει του Κεφαλαίου 7 του χάρτη του ΟΗΕ που καλύπτει την ανάληψη στρατιωτικής και μη στρατιωτικής δράσης για την αποκατάσταση της ειρήνης, θα προειδοποιεί τη Δαμασκό για «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες αν παραβιάσει τους όρους που θα τεθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Το γαλλικό σχέδιο απόφασης θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και θα προβλέπει τον «έλεγχο και την καταστροφή» των συριακών χημικών όπλων, ενώ θα ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει διερεύνηση της υπόθεσης.


 

Η Ε.Ε. υποδέχθηκε «με ενδιαφέρον» τη ρωσική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση αυτή είναι «σοβαρή» και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

«Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
 
Σε δηλώσεις του την Δευτέρα το απόγευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε πως «πρέπει να ενθαρρύνουμε τη Συρία» στην παράδοση των χημικών της όπλων χωρίς όμως η ρωσική πρόταση να χρησιμοποιηθεί για «αποπροσανατολισμό» και πίστωση χρόνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:20