30/05/2020 09:43:17

Η Ρεπούση και η (χαμένη) μετάφραση των Αρχαίων...

Η Ρεπούση και η (χαμένη) μετάφραση των Αρχαίων... - Media
Λίγες ώρες μετά την πρότασή της να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των αρχαίων και να μην είναι υποχρεωτικά για όλους, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ επανήλθε, προτείνοντας τώρα να διδάσκονται από μετάφραση. 

Μιλώντας στον Βήμα FM, η κ. Ρεπούση είπε:
 
«Αυτό που πρότεινα, ήταν στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών ωρών να μειωθούν οι ώρες και νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ λογική πρόταση. Υποστήριξα επίσης ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, πρέπει να διδάσκεται από μετάφραση. Γιατί στο τέλος θα κάνουμε τα παιδιά να μισήσουν τους αρχαίους συγγραφείς, επειδή διδάσκονται από το πρωτότυπο».
 
«Πρέπει να δούμε ότι η γλώσσα που μιλάμε σήμερα είναι η νέα ελληνική. Να δούμε τη γλωσσική εκπαίδευση σε σχέση με αυτό που μιλάμε σήμερα. Γνώμη μου είναι – και έχω δικαίωμα, γιατί κάποιοι το αμφισβητούν και αυτό – ότι τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν την αρχαία ελληνική γραμματεία που έχει τα νοήματα που υπάρχουν και σήμερα. Αλλά κτήμα των παιδιών μέσα από τα αρχαία ελληνικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει.», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «νεκρές γλώσσες» για την αρχαία Ελληνική και τη Λατινική, η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι «νεκρές είναι οι γλώσσες που δεν ομιλούνται πια. Αυτό δεν αφαιρεί τις αξίες τους. Δεν τις υποτιμά κανείς. Μιλήθηκαν σε άλλες εποχές και ιδίως τα αρχαία ελληνικά είναι μια γλώσσα πλούσια σε νοήματα και αξίες».
 
Για την απεργία των καθηγητών, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είπε ότι οι καθηγητές δικαιολογημένα ανησυχούν «διότι έχουν υποστεί μια μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις και έχει μεταβληθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται.
 
»Είχαμε τοποθετηθεί κατά της απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τώρα λέμε ότι οποιαδήποτε απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να προέρχεται μέσα από μαζικές διαδικασίες και δυστυχώς οι περισσότερες συνελεύσεις σε ΕΛΜΕ δεν γίνονται με μεγάλη συμμετοχή. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος περιθωριοποίησης του κινήματος των εκπαιδευτικών.»
 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.