search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στο Αμπου Ντάμπι;

17.09.2013 10:50
Και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στο Αμπου Ντάμπι; - Media

Τη χάρη του Μουσείου Γκουγκενχάϊμ και του Μουσείου του Λούβρου φαίνεται πως εζήλωσε η Ελλάδα ώστε να σχεδιάζεται η δημιουργία παραρτήματος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Τη χάρη του Μουσείου Γκουγκενχάϊμ και του Μουσείου του Λούβρου φαίνεται πως εζήλωσε η Ελλάδα ώστε να σχεδιάζεται η δημιουργία παραρτήματος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτό το σχέδιο ήταν ένα μεταξύ άλλων που συζητήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον Υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan Al Jaber, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα.

Το ενδεχόμενο παραρτήματος του Μουσείου Ακρόπολης στην αραβική πρωτεύουσα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και στο άμεσο μέλλον πρόκειται ομάδες εμπειρογνωμόνων και των δύο πλευρών να συζητήσουν τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τι στόχο θα έχει ένα τέτοιο παράρτημα και σε τι μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα του Λούβρου και του Γκουγκενχάιμ; Τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, που δημιουργήθηκαν κάτω από διαφορετικές ιστορικές συνθήκες σε σχέση με τα ελληνικά μουσεία, αποτελούνται από ανομοιογενείς συλλογές έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων από όλα τα μέρη του κόσμου, που αποκτήθηκαν συχνά με αθέμιτους τρόπους και είναι αποκομμένα από τα ιστορικά πολιτισμικά τους συμφραζόμενα. Είναι μουσεία αυτά που γεννήθηκαν στο πλαίσιο της αποικιοκρατικής αντίληψης του 19ου αι. Αντίθετα, τα ελληνικά μουσεία ιστορικά  δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν μνημεία της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και από αυτήν εμπλουτίζονται.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς με ποια ακριβώς αντικείμενα – εκθέματα προερχόμενα από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα λειτουργεί ένα τέτοιο παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι, αν τελικά προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις.

 Επιπλέον, οι αρχές του Αμπού Ντάμπι σχεδιάζουν να εντάξουν τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία στο πλαίσιο ενός γιγαντιαίου τουριστικού συγκροτήματος στο τεχνητό νησί Σααντιγιάτ, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα καταστήσει το εμιράτο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης είναι διατεθειμένο να αποτελέσει μέρος μια τέτοιας ακραίας εμπορευματικής λογικής;

Και από την άλλη πλευρά, έχει διασφαλιστεί η λειτουργία των μουσείων στην Ελλάδα, έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια τους σε προσωπικό, δομές, υπηρεσίες στους επισκέπτες ώστε να μπορούμε να μιλάμε και «εξαγωγή» μουσείων; Ας θυμίσουμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται την ώρα που οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σε στάσεις εργασίας και απεργίας για τις επερχόμενες διαθεσιμότητες και απολύσεις που πλήττουν άμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στο μεταξύ στην ίδια σύσκεψη συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση έκθεσης με θέμα «Βυζάντιο και Αραβες» στο Αμπου Ντάμπι, καθώς και η διοργάνωση εκθέσεων σύγχρονης τέχνης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:27