search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Νέος θεατρικός νόμος ύστερα από 77 χρόνια …

19.09.2013 21:00
Νέος θεατρικός νόμος ύστερα από 77 χρόνια ... - Media

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο θεατρικό νομοσχέδιο. 

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο θεατρικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου θα αντικαταστήσει αυτό που είναι σε ισχύ από το 1936 και θα καταστήσει νόμιμους και τους μικρούς πολιτιστικούς πολυχώρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ουσιαστικά σε… κενό αέρος

Το νέο θεατρικό νομοσχέδιο, και η άμεση διαμόρφωση και τελικά κατάθεσή του, ήταν το θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ώστε να καταστούν όλοι, ανεξαιρέτως μεγέθους, οι θεατρικοί χώροι ασφαλείς αλλά και να πάψει να υπάρχει το άλλοθι του νομικού κενού αέρος. Έγινε με τη συμμετοχή τού συναρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, του αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλου και εκπροσώπων των σωματείων των θεατρικών χώρων. Η συνάντηση έγινε σε κατ’ αρχάς θετικό κλίμα, ενώ αυτό που απομένει να διευθετηθεί αφορά παρατηρήσεις σε θέματα στατικότητας, χρήσης γης και εν γένει πολεοδομικής φύσης, όπου, όμως, ο κ. Καλαφάτης, στου οποίου την αρμοδιότητα εμπίπτουν αυτά τα θέματα, δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες θα είναι σύντομες. Άλλωστε τις εισηγήσεις τεχνικών θεμάτων και ειδικών αυτών περιμένει ο κ. Παναγιωτόπουλος ώστε να κατατεθεί ο νόμος.

Έξι μήνες μετά τη θύελλα που ξεσήκωσαν τα «σφραγιδόχαρτα» που τοιχοκολλήθηκαν πέρσι τον Μάρτιο σε πενήντα, μικρούς κυρίως, θεατρικούς χώρους – από την οποία προέκυψε και η Ένωση Χώρων Πολιτισμού της Αθήνας –, το τοπίο φαίνεται να έχει αλλάξει. Οι πρώην «αντίπαλοι», δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων και οι μικροί πολυχώροι, έχουν βρει κοινά πεδία συζήτησης και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει δοθεί παράταση των σφραγίσεων μέχρι τις 23.9, ενώ υπάρχει δέσμευση ότι θα δοθεί και νέα παράταση μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου.
Δημιουργήθηκε μάλιστα και μια πολυμελής επιτροπή με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, της Πυροσβεστικής, θεατρικών φορέων κ.λπ., που στρώθηκε στη δουλειά για να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε στα αρμόδια υπουργεία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – για την κατάρτιση του οποίου μελετήθηκαν αντίστοιχα νομοσχέδια του εξωτερικού – καλύπτει κάθε χώρο που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα βασικά έστω σημεία. Αρκεί βέβαια να κάνουν αυτό που υποχρεούνται όλες οι πλευρές. Γιατί ναι μεν οι πολυχώροι δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια, αφού δεν ήταν εφικτό να τηρήσουν έναν νόμο που ουσιαστικά είχε φτιαχτεί μόνο για μεγάλα θέατρα –«δεν μπορεί π.χ. το Βρυσάκι και το Παλλάς να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές», μας είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Καρατζιάς του «Vault» –, αλλά πάντα υπάρχουν εκείνοι που φροντίζουν να τηρούν τα στοιχειώδη κι εκείνοι που τα αμελούν. Αυτό παραδέχτηκε σε συνομιλία μας η Αντιγόνη Γύρα εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας: «Η πλειονότητα των πολυχώρων τηρούσε έτσι κι αλλιώς τις βασικές προϋποθέσεις, αλλά υπήρχαν και χώροι που είχαν προβλήματα. Ωστόσο δεν μπορούμε επ’ ουδενί να γίνουμε ελεγκτές συναδέλφων. Και με το νέο νομοσχέδιο θα βρεθούν πιθανότατα χώροι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον δεν θα είμαστε νομικά στον αέρα».
Ένα άλλο «κενό» που προκύπτει, πάντως, αφορά τον έλεγχο των θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμών. Μέχρι τώρα ανήκε στη δικαιοδοσία της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία όμως από τις 23.9 παύει να υφίσταται. Μια ιδέα που συζητήθηκε ήταν να «αγκαλιαστεί» η Ένωση Χώρων Πολιτισμού από το ΥΠΠΟ, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε για χάρη της εντοπιότητας. Όπως μας δήλωσε η κ. Γύρα, ο Δήμος Αθηναίων θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνος για τις αδειοδοτήσεις… Τέλος, θα συγκροτηθεί από το ΥΠΠΟ νέα επιτροπή από ειδικούς και καταξιωμένα μέλη της θεατρικής κοινότητας, η οποία θα προετοιμάσει νέο νόμο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που εν τω μεταξύ θα ισχύουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59