search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:38
MENU CLOSE

Γερμανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια και στο βάθος η… Ελλάδα

22.09.2013 13:02
Γερμανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια και στο βάθος η… Ελλάδα - Media

Για «εκλογικό θρίλερ» κάνουν λόγο οι Γερμανοί αναλυτές. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε προβάδισμα της Μέρκελ χωρίς όμως ξεκάθαρη πλειοψηφία. Τα σενάρια για πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι πολλά. Κάποια είναι πολύ πιθανά, κάποια λιγότερο και κάποια… απίθανα.

Για «εκλογικό θρίλερ» κάνουν λόγο οι Γερμανοί αναλυτές. Η τελευταία δημοσκόπηση για τις γερμανικές εκλογές δείχνει προβάδισμα της Μέρκελ χωρίς όμως ξεκάθαρη πλειοψηφία. Τα σενάρια για πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι πολλά. Κάποια είναι πολύ πιθανά, κάποια λιγότερο και κάποια… απίθανα.

Τον… «χάρτη» με τους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς που μπορεί να προκύψουν μετά το τέλος της γερμανικής εκλογικής αναμέτρησης αποτύπωσε ο «Τύπος της Κυριακής».  
 
Οι πιθανότεροι συνασπισμοί
 
Μεγάλος συνασπισμός: Χριστιανοδημοκρατική Ενωση/Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/SCU) και Σοσιαλδημοκράτες: Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες με μικρότερη ή μεγαλύτερηανάγκη βοήθειας θα βγουν έστω και οριακά οφελειμένες από την επιρροή των Σοσιαλδημοκρατών που θα φρενάρουν τις… εμμονές της κυρίας Μέρκελ για συνέχιση της λιτότητας και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Κυβέρνηση Δεξιάς: CDU/CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ θα ζητήσει τον ουρανό με τ'άστρα για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και έτσι αυτό είναι ένα από τα λιγότερα ευνοϊκά για τη χώρα μας σενάρια.
 
Λιγότερο πιθανοί συνασπισμοί
 
Κυβέρνηση κεντροαριστεράς:SPD και Πράσινο: Η Ελλάδα θα είχε υψηλές προσδοκίες από έναν τέτοιο συνδυασμό. Και οι δύο συμφωνούν ότι η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει τα λουριά στον ευρωπαϊκό Νότο και να αναλάβει μέρος του του ευρωπαϊκού χρέους έστω κι αν η πρόταση έχει πολλά θολά σημεία και δεν είναι σίγουρα αν θα την εφαρμόζουν στην πράξη.
 
Κυβέρνηση Κέντρου: CDU/CSU και Πράσινο
 
Εντελώς απίθανοι συνασπισμοί
 
Κυβέρνηση Αριστεράς: SPD και Πράσινοι και Die Link:Σε περίπτωση εισόδου της Γερμανικής Αριστεράς το οποίο καταψηφίζει σταθερά τα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, έμπαινε στην κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τρελάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
 
Kυβέρνηση Κεντρο – Αριστερο – Δεξιάς: SPD και Πράσινοι και FDP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μονοκομματική κυβέρνηση έχει βγει από την κάπλη μόνο μια φορά στα τελευταία 56 χρόνια καθώς το εκλογικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολο τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης.

Λόγω των επιπλέον εδρών και του ορίου του 5%, ο καγκελάριος (δηλ. τα κόμματα που τον στηρίζουν) μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή ακόμη και με ποσοστό κάτω του 50%. Όσο λιγότερα κόμματα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Βουλή, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται ένας συνασπισμός για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έτσι εξηγείται εν μέρει και η μεγάλη ανησυχία της κυρίας Μέρκελ για το ενδεχόμενο να λάβουν το πολυπόθητο 5% οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία.
 
Την επόμενη ημέρα των εκλογών οι αρχηγοί των κομματικών συνασπισμών θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους αφού δεν υπάρχουν διερευνητικές εντολές.
 
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας συνήθως διαρκούν από τέσσερις έως και οκτώ εβδομάδες. Όταν ολοκληρωθούν, η Βουλή συνεδριάζει προκειμένου να εκλέξει τον Καγκελάριο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28