search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:05
MENU CLOSE

Συνήγορος του Πολίτη: Η Χρυσή Αυγή έφερε έκρηξη της βίας

25.09.2013 12:45
Συνήγορος του Πολίτη: Η Χρυσή Αυγή έφερε έκρηξη της βίας - Media

Έκθεση καταπέλτη για την Πολιτεία, σχετικά με την έξαρση της ρατσιστικής βίας μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη στην οποία κάνει λόγο για ολιγωρία της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας.
 

Έκθεση καταπέλτη για την Πολιτεία, σχετικά με την έξαρση της ρατσιστικής βίας μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη στην οποία κάνει λόγο για ολιγωρία της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας.
 
Στην έκθεση, καταγράφονται 281 κρούσματα ρατσιστικής βίας μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκ των οποίων τα 135 οδήγησαν σε τραυματισμό 400 ατόμων και σε τέσσερις δολοφονίες, με το 25% των περιστατικών να συνδέονται με μέλη του της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ΣτΠ κάνει λόγο για «οργανωμένη πολιτοφυλακή στο κέντρο της Αθήνας» και κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ για αδράνεια στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή , αναφέρει πως η έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χρυσή Αυγή και την είσοδο της στη Βουλή, αναφέροντας πως από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, σημειώθηκαν 56 περιστατικά με εμπλοκή της Χρυσής Αυγής, όταν το διάστημα πριν από τις εκλογές (Ιανουάριος- Απρίλιος του 2012), καταγράφηκαν μόλις 3 καταγγελίες. Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η φερόμενη ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων.

Με βάση τα στοιχεία στο 1/4 των επιθέσεων – 71 περιπτώσεις – οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η φερόμενη ως ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων. 

Περιστατικά με δράστες ένστολους

Αρκετά σημαντικός είναι και ο αριθμός των περιπτώσεων με δράστες κυρίως αστυνομικούς (44 κρούσματα) αλλά και λιμενικούς (2 κρούσματα) και δημοτικούς αστυνομικούς (1 κρούσμα).
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης του δράστη ή των δραστών: 

-Ήταν Έλληνες πολίτες, 
-Σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών με περιορισμένη αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα συμμετοχή γυναικών
-Δρουν σε ομάδες, βραδινές ώρες
-Επιτίθενται με κλομπ, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, καθώς και μαχαιρώματα στο πρόσωπο και στο σώμα.
 
«Πολιτοφυλακή» στην Αθήνα

Ο ΣτΠ κάνει ακόμα λόγο για ενδεχόμενη ύπαρξη άτυπων αλλά οργανωμένων ρατσιστικών πολιτοφυλακών με σταθερή σε μόνιμη βάση παρουσία σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η Αχαρνών.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΣτΠ ΕΔΩ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04