search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:54
MENU CLOSE

H… Θέμις στέλνει εκτός σώματος εισαγγελέα

01.10.2013 21:00
oldphotosjustice31380638347.jpg

Επί των ημερών του πάνω από 1.700 υποθέσεις αράχνιασαν, ενώ ελέγχονται αποφάσεις του.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης παρανομεί; Ποιος θα υπερασπιστεί τον θιγόμενο πολίτη, ο οποίος ζητάει το δίκιο του μέσω της δικαστικής οδού; Προφανώς η ίδια η Δικαιοσύνη, στην οποία ο νομοταγής πολίτης εξακολουθεί να ελπίζει…

Ο πρόλογος αφορά βεβαίως όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως τους πολίτες ενός νησιού στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου ένας εισαγγελέας για καιρό είχε αναστατώσει την περιοχή με διάφορες αποφάσεις του, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βλέπουν ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη, πολλές φορές μάλιστα και σε υποθέσεις με διαδικασίες αυτοφώρου που δεν έφθασαν ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Οι αντιδράσεις μέσα σε αυτό το κλίμα όλο και μεγάλωναν, έφθασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από εκεί στον Άρειο Πάγο, κι έτσι μπήκε ένα τέρμα στην ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής, αφού ο Άρειος Πάγος έπειτα από διερεύνηση της υπόθεσης αποφάσισε να θέσει εκτός δικαστικού σώματος τον εισαγγελέα του νησιού, αφού διαπιστώθηκε ότι η μία μετά την άλλη οι υποθέσεις παραγράφονταν επειδή ο συγκεκριμένος εισαγγελέας… είχε άλλες ασχολίες ή δικούς του λόγους.

Αναστάτωση
Ο αριθμός που ακούγεται από τις επιπτώσεις της αρρυθμίας που είχε προκληθεί στους πολίτες αυτής της περιοχής είναι μεγάλος. Μιλάνε για περισσότερες από 1.700 υποθέσεις, ενώ ο αριθμός των πολιτών τους οποίους αφορά η διερεύνηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων – για να καταλάβει κανείς την αναστάτωση που έχει προκληθεί και που ακόμη υφίσταται – είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έπρεπε να φθάσει στον νομό αυτόν πριν από λίγο καιρό ολόκληρη η ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβαινε. Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου δικαστικού μεγάρου, ο Ρουπακιώτης, που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, και η τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσαν όλα όσα άκουγαν ή διάβαζαν σε καταγγελίες που έφθαναν στα γραφεία τους. Και η αλήθεια είναι ότι ενήργησαν άμεσα, με αποτέλεσμα η «πέτρα του σκανδάλου» να βρεθεί εκτός δικαστικού Σώματος…

Σήμερα στον νομό έχουν φθάσει νέος εισαγγελέας και αντεισαγγελέας. Και οι δύο δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να βρουν άκρη σε όλες αυτές τις υποθέσεις που εκκρεμούν, των οποίων, όπως είπαμε, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος… Όμως υπάρχει ένα θέμα. Τι θα γίνει με αυτές που παραγράφηκαν; Τι θα γίνει με αυτές τις υποθέσεις στις οποίες οι πολίτες ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά επειδή αυτή άργησε έχουν ήδη παραγραφεί τα αδικήματα και τώρα καλούνται να προσφύγουν πάλι στη Δικαιοσύνη κατά του πρώην δικαστικού λειτουργού;

Υπάρχει ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες, μια λίστα με όλες τις υποθέσεις που έχουν παραγραφεί και τώρα οι τότε μηνυτές καλούνται ως μάρτυρες κατηγορίας ενάντια στον πρώην εισαγγελέα για να διερευνηθεί αν είχε δόλο για όλες αυτές τις υποθέσεις.
Και εδώ τα πράγματα φαίνεται να μπλέκουν… Ποιος είναι αυτός που χωρίς να έχει στοιχεία θα ισχυριστεί ότι ο τότε δικαστικός λειτουργός είχε δόλο; Ποιος είναι αυτός που πρέπει να μπλέξει με αυτόν τον τρόπο με τη Δικαιοσύνη όταν είχε προσφύγει για να βρει το δίκιο του για άλλο λόγο;

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς αυτός ο πολίτης θα δικαιωθεί, όταν η υπόθεσή του έχει παραγραφεί επειδή κάποιος δικαστικός λειτουργός προτιμούσε να παίζει με τις ώρες ΚΙΝΟ αντί να δικάζει υποθέσεις. Πώς αυτός ο πολίτης θα βρει το δίκιο του και πώς θα αποκατασταθεί το κύρος του και η αξιοπρέπειά του; Ο δικαστής που θα ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο εισαγγελέα θα πρέπει σίγουρα να διερευνήσει μία προς μία τις υποθέσεις που παραγράφηκαν, διότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την ύπαρξη δόλου ή όχι!

Kαι εν πάση περιπτώσει, ισχύει εδώ αυτό που σοφά είπε ένας δικαστικός λειτουργός: «Η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά και να φαίνεται ότι απονέμεται σωστά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48