search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:44
MENU CLOSE

Ο Άκης, οι επόμενοι και το… δεύτερο ημίχρονο

08.10.2013 21:00
Ο Άκης, οι επόμενοι και το... δεύτερο ημίχρονο - Media

Η τιμωρία με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή (κάθειρξη 20 ετών) που επέβαλε στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίνει κάποιες αφορμές για σκέψη.

Η τιμωρία με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή (κάθειρξη 20 ετών) που επέβαλε στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίνει κάποιες αφορμές για σκέψη.
 
● Με ποια κριτήρια αποφασίζονται τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα;
 
● Για τι ποσά μιλάμε;
 
● Πώς διασφαλίζεται η άμεπτη διαχείριση των κολοσσιαίων ποσών που δαπανώνται;
 
● Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες και πώς χρησιμοποιούνται προκειμένου οι κρατικοί λειτουργοί (όπως ο Τσοχατζόπουλος) να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους από τις… σειρήνες των προμηθειών;
 
Κατ’ αρχάς επιβάλλεται να αποκτήσουμε συνείδηση των οικονομικών μεγεθών που συνεπάγονται τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποίησε η χώρα. Μια καλή εικόνα μας είχε δώσει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004 ο τότε υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης.
 
Μιλώντας στο τέλος του 2003 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παραδέχθηκε ότι «τουλάχιστον 25 μονάδες του δημόσιου χρέους (σ.σ.: δηλαδή το ένα τέταρτο του χρέους) οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες της χώρας μας».
 
Με πιο απλά λόγια, ο υπουργός είχε παραδεχτεί ότι το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους είχε καταβληθεί στις αμερικανικές, γερμανικές και γαλλικές κατά κύριο λόγο πολεμικές βιομηχανίες.
 
 
Οι ειδικοί
 
Πέρα από τις μίζες που αποδεδειγμένα πια μοιράστηκαν ο Τσοχατζόπουλος και η παρέα του, έπιασαν άραγε τόπο αυτά τα λεφτά που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για την άμυνα της χώρας;
 
Ας αφήσουμε έναν κατ’ εξοχήν ειδικό να δώσει την απάντηση: Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, καταθέτοντας στις 17.11.2008 ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τοοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ό,τι περίσσευε μας δίνανε».
 
Η μονόπλευρη οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους. Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει» συνέχισε ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ.
 
«Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας άμυνα, γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».
 
Αξίζει τον κόπο – για την ιστορία – να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω εξεταστική επιτροπή (πλειοψηφία Ν.Δ.), με πρόεδρο τον Ι. Τραγάκη και μέλη τους Α. Λυκουρέντζο (γραμματέα), Κ. Γκιουλέκα, Ε. Ζαγορίτη, Χρ. Ζώη, Σίμο Κεδίκογλου, Β. Πολύδωρα κ.ά. (Ν.Δ.), Ευ. Βενιζέλο, Μιχ. Καρχιμάκη, Σ. Κοσμίδη, Κ. Κουλούρη, Ανδ. Λοβέρδο, Γρ. Νιώτη κ.ά. (ΠΑΣΟΚ), Ι. Πατσιλινάκος (ΚΚΕ), Ας. Ξηροτύρη – Αικατερινάρη (ΣΥΝ), έβγαλε λάδι τους εξεταζόμενους.
 
Ένας άλλος κατά τεκμήριο ειδικός, ο πρώην Αρχηγός Ναυτικού Α. Αντωνιάδης, σε άρθρο του, όπου εκτιμά ότι ο ελληνοτουρκικός πόλεμος έχει ήδη λήξει εις βάρος της Ελλάδας, μιλώντας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καταλήγει:
 
«Ως πρώην Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και έχοντας υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης ανανέωσης του γερασμένου Στόλου μας με καινούργιες μονάδες, θεωρώ ότι μοναδικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τα ισχυρότερα διεθνή πολιτικά και φυσικά οικονομικά ερείσματα στον αγώνα μας για οικονομική ανάκαμψη και συνεπακόλουθη εθνική επιβίωση.
 
Αντεγκλήσεις σχετικά με το μέγεθος ή τις τεχνικές προδιαγραφές του σκάφους και τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, αποτελούν κατά τη γνώμη μου, ενδεχομένως, καλοπροαίρετες, ανερμάτιστες όμως απόψεις περιθωριοποιημένων αντιλήψεων, μοναδικός στόχος των οποίων, έστω και ακούσιος, καταλήγει να είναι η συσσώρευση μαύρου χρήματος στα ταμεία των μεσαζόντων και φυσικά των πολιτικών κομμάτων. Ο πόλεμος τελείωσε, ας μαζέψουμε τα όποια συντρίμμια μας».
 
 
Αρχίζει το ματς
 
Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στο οδυνηρό σήμερα, όπου ήδη προσπαθούμε να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, με μια ερώτηση που όχι τυχαία κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας την επομένη της καταδικαστικής απόφασης για τον Τσοχατζόπουλο. Ρωτά λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με άξονα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

«Ο ιδιοκτήτης τους κ. Σάφα κρατά ενέχυρο τα ναυπηγεία και ομήρους και απλήρωτους τους εργαζόμενους σε αυτά. Σε μια περίοδο φτώχειας, ύφεσης και αποεπένδυσης, αντί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία να γίνει μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνουμε δισεκατομμύρια σε ψευτοεπενδυτές και αφήνουμε να ρημάζουν τα ελληνικά Ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή τέσσερα υπερσύγχρονα, πληρωμένα και σχεδόν ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια αφήνονται να σαπίζουν στις εγκαταστάσεις.
 
Η σύμβαση του 2010, με τη σφραγίδα των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο ακόμα και από την αρχική ναυπηγική σύμβαση που έχει την σφραγίδα του εσχάτως καταδικασθέντα κ. Τσοχατζόπουλου.
 
Επειδή τα ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρεία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ, επειδή πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δισ. ευρώ, παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, επειδή οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
● Σκοπεύει το Ελληνικό Δημόσιο να καταγγείλει άμεσα την σύμβαση με την Abou Dhabi Mar του κ. Σάφα; Θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη από την Abou Dhabi Mar; Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας;
 
● Σκοπεύει το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά προκειμένου να αποπερατωθούν άμεσα τα υποβρύχια και να δοθούν προς χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας; Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες νομικής υποστήριξης και διεκδίκησης στην Ε.Ε. προκειμένου να ανακληθούν οι περιορισμοί που αφορούν την κρατική ενίσχυση των Ναυπηγείων;».
 
Μπορούμε να φανταστούμε την απάντηση που θα δώσει ο υπουργός. Ωστόσο, έχουμε την εντύπωση ότι η φυλάκιση Τσοχατζόπουλου σηματοδοτεί την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:43