search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Ξεσηκωμός για την κηδεία του Ναζί δολοφόνου

16.10.2013 21:00
Ξεσηκωμός για την κηδεία του Ναζί δολοφόνου - Media

Η σφαγή 335 ανθρώπων, Ιταλών στρατιωτικών κρατούμενων και Εβραίων πολιτών, στις σπηλιές Αντρεατίνε της Ρώμης ήταν η μεγαλύτερη μαζική θηριωδία που διέπραξαν οι Ναζί σε ιταλικό έδαφος.

Το Άλμπανο Λατσιάλε είναι μια κωμόπολη σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Ρώμη. Μπορείς να το πεις ουσιαστικά και προάστιο της ιταλικής πρωτεύουσας και μέχρι σήμερα ουδείς ενδιαφερόταν για το μέρος αυτό -πλην των κατοίκων του.

Πλέον, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ιταλία –και όχι μόνο. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την δημιουργία του ναζιστικού γκέτο κατά των Εβραίων στην χώρα και το μικρό προάστιο ζει έναν μεγάλο αναβρασμό. Η σφαγή 335 ανθρώπων, Ιταλών στρατιωτικών κρατούμενων και Εβραίων πολιτών, στις σπηλιές Αντρεατίνε της Ρώμης ήταν η μεγαλύτερη μαζική θηριωδία που διέπραξαν οι Ναζί σε ιταλικό έδαφος.

Εγκέφαλος της απάνθρωπης πράξης ήταν ο Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος μετά τον πόλεμο διέφυγε στην Αργεντινή. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούσε επί 50 χρόνια να πετύχει την έκδοσή του ώστε να δικαστεί για τη σφαγή και το κατάφερε μόλις το 1995. Ο υπερήλικος Πρίμπκε καταδικάστηκε σε ισόβιο περιορισμό στο σπίτι του συνηγόρου του Πάολο Τζιακίνι αφού στην Ιταλία δεν υπάρχει θανατική ποινή και ήταν πολύ άρρωστος και γέρος για να μπει στη φυλακή.

Ο Ναζί εγκληματίας απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 100 ετών και η τελευταία επιθυμία που εξέφρασε ήταν να ταφεί σε μια κανονική καθολική λειτουργία. Το Βατικανό αρνήθηκε το αίτημα αφού θεώρησε ότι θα ξεσηκώνονταν έντονες αντιδράσεις και θα υπήρχε φόβος επεισοδίων αλλά –όπως όλοι γνωρίζουμε- η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν έχει όρια.

Μια αίρεση της Καθολικής εκκλησίας που εδρεύει στο Άλμπανο Λατσιάλε και ονομάζεται «Κοινωνία του Αγίου Πίου του 10ου», δέχτηκε να τελέσει την ταφή του Πρίμπκε.

Οι τύποι αυτοί αποσχίστηκαν από το Βατικανό το 1969, διαμαρτυρόμενοι για τον «μοντερνισμό» της καθολικής εκκλησίας και κυρίως της προσέγγιση της με τον ιουδαϊσμό.

Ο επικεφαλής τους, επίσκοπος Ρίτσαρντ Ουίλλιαμσον είχε προκαλέσει την κοινή γνώμη το 2009 όταν είχε αρνηθεί δημόσια ότι οι Ναζί διατηρούσαν θαλάμους αερίων και εξόντωναν Εβραίους. Κατά ένα περίεργο τρόπο, τα ίδια ακριβώς υποστήριζε και ο Πρίμπκε. Ότι δεν υπήρξε ποτέ ολοκαύτωμα, δεν λειτούργησαν φούρνοι και θάλαμοι αερίων και όλα αυτά ήταν σκευωρία των συμμάχων ώστε να καλύψουν τις δικές τους αγριότητες.

Ο δήμαρχος του Άλμπανο Λατσιάλε προσπάθησε να εμποδίσει την κηδεία του Πρίμπκε αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την αίτησή του. Χθες, το φέρετρο του εγκληματία έφτασε στην πόλη και εγένετο χαμός. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους φωνάζοντας «κάτω ο φασισμός» και «Πρίμπκε δολοφόνε» και η αστυνομία έκανε τιτάνια προσπάθεια για να προστατεύσει το λείψανο του Ναζί και την ακεραιότητα του δικηγόρου του και των αποσχισθέντων ιερέων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:24