search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Το Χάλογουιν μέσα από τα μάτια της Τέχνης

31.10.2013 07:50
Ιταλία-Περιφερειάρχης Καμπανίας: Δεν πρόκειται να γίνει το «ηλίθιο Χάλογουιν» - Απαγόρευση κυκλοφορίας - Media

Κοστούμια, τρομακτικές ιστορίες, γλυκά, αστικοί θρύλοι και… κολοκύθες. Η πασίγνωστη γιορτή του Χάλογουιν με βάση τα παραπάνω δεν γινόταν να μην… εμπνεύσει τις Τέχνες, από ταινίες, βιβλία, μέχρι και μουσική.

Κοστούμια, τρομακτικές ιστορίες, γλυκά, αστικοί θρύλοι και… κολοκύθες. Η πασίγνωστη γιορτή του Χάλογουιν με βάση τα παραπάνω δεν γινόταν να μην… εμπνεύσει τις Τέχνες, από ταινίες, βιβλία, μέχρι και μουσική.
 
Στο σινεμά μάλιστα η γιορτή της 31ης Οκτωβρίου, γνωστή και ως All Hallows’ Eve, έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με μερικές σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές που πλέον θεωρούνται κάλτ στο χώρο. 
 
Πιο τρανό παράδειγμα από το… «Halloween» του Τζόν Κάρπεντερ το 1978 δεν υπάρχει, αφού το story του διαδραματίζεται ανήμερα του Χάλογουιν, όπου  ο δολοφόνος Μίαικλ Μάγιερς διαπράττει μια σειρά από στυγερές δολοφονίες σε μια  κωμόπολη της Αμερικής. Το ανατριχιαστικό σάουντρακ και ο σαδιστής «κακός» της υπόθεσης Μάικλ Μάγιερς έχουν μείνει αξέχαστοι, ενώ το φίλμ υπήρξε εμπορική επιτυχία της εποχής. Το κοινό είδε με… άλλο μάτι τη νύχτα του Χάλογουιν μετά από αυτή τη ταινία.  
 
Όσον αφορά τις νεότερες παραγωγές, το Χάλογουιν δίνει το παρόν και στην ταινία του Τίμ Μπάρτον «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης»(1993), όπου ο πρωταγωνιστής Τζάκ Σκέλινγκτον και η παρέα του προσπαθούν να φέρουν τα Χριστούγεννα στην Halloween Town, μια πόλη εμπνευσμένη εξ’ ολοκλήρου από την γνωστή  γιορτή.
 
Εκτός από τον χώρο του κινηματογράφου, αρκετά κομμάτια από τη μουσική βιομηχανία έχουν θέμα τους (τι άλλο;) το Χάλογουιν, με ανάλογους στίχους και ατμοσφαιρική μουσική.
 
Συναντάμε από πιο… προφανή παραδείγματα, όπως το «This is Halloween» του Marilyn Manson και τα  τραγούδια «Halloween» των συγκροτημάτων Misfits, Siouxsie and The Banshees και Dead Kennedys, έως και πιο υποβλητικά κομμάτια που σίγουρα ταιριάζουν με το vibe της γιορτής. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται τραγούδια όπως το «Pet Cemetery» των  Ramones, το «Thriller» του Michael Jackson και το «Somebody’s Watching Me» από τον RnB  καλλιτέχνη Rockwell.
 
Το αναγνωστικό κοινό από την άλλη μόνο απογοητευμένο δεν έχει μείνει, όσον αφορά τις λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν αντλήσει πληθώρα στοιχείων από τη γιορτή του Χάλογουιν. 
 
Αξιομνημόνευτο βιβλίο αποτελεί το «Δέντρο του Χάλογουιν» του Ρέι Μπράντμπερι, όπου μια παρέα νεαρών ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τις ρίζες του Χάλογουιν. Στο ίδιο κλίμα με το βιβλίο του Μπράντμπερι κινείται  ο «Τερατολόγος» του Ρίκ Γιάνσευ, ενώ σε αφθονία βρίσκουμε και παιδικά βιβλία που έχουν κύριο θεματικό άξονα το Χάλογουίν. 
 
Φυσικά, αν και ο δεσμός τους με τη γιορτή είναι σχετικά χαλαρός, τα μυθιστορήματα του Στίβεν Κίνγκ και οι ποιητικές συλλογές του Έντγκαρ Άλαν Πόε προσφέρονται ως ιδανικές επιλογές για την εν λόγω ημέρα, ειδικά αν θέλετε να σας… σηκωθεί η τρίχα από το φόβο.
     

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01