search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:30
MENU CLOSE

Από τον τίτλο κιόλας ο συγγραφέας σε προϊδεάζει για τις κριτικές του προθέσεις.  Η κυριαρχία πλέον της Δύσης μέσω και του κυρίαρχου πολιτισμού της δεν σταματά ακόμα κι όταν οι σχέσεις υποτέλειας ολοκληρώνουν τον ιστορικό τους κύκλο. 

Μιχάλης Μοδινός
Εκδόσεις:
Καστανιώτη,  σελ.: 444

Από τον τίτλο κιόλας ο συγγραφέας σε προϊδεάζει για τις κριτικές του προθέσεις.  Η κυριαρχία πλέον της Δύσης μέσω και του κυρίαρχου πολιτισμού της δεν σταματά ακόμα κι όταν οι σχέσεις υποτέλειας ολοκληρώνουν τον ιστορικό τους κύκλο. Το μυθιστόρημα ξεκινά από τη μακρινή Μοντάνα των ΗΠΑ, όπου μια κοπέλα, κόρη στρατιωτικού, της οποίας οι ρίζες κρατούν από την Ελλάδα, αναγκάζεται λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της να μεγαλώνει από τόπο σε τόπο. Ταξιδεύοντας εκτός εθνικών ορίων όπου ο τόπος και το τοπίο γίνονται κόσμοι ολόκληροι, η Τζένη αγωνίζεται παράλληλα με τις αγωνίες της εποχής της, που καλύπτουν εκείνες του δεύτερου ημίσεως του 20ού αιώνα, να ανακαλύψει και τον εαυτό της ή καλύτερα το δικό της στίγμα. Τοποθετημένη σ’ έναν ευρύτατο γεωγραφικό χώρο, η ηρωίδα μοιάζει με εγκαταλελειμμένο ζώο σ’ έναν μεγάλο κόσμο, που οι εντυπώσεις κι οι εντυπωσιασμοί αλληλοσπαράσσονται: άλλοι ουρανοί, άλλες βροχές, άλλα ποτάμια, δάση, θάλασσες, πολιτείες, άλλοι άνθρωποι, άλλα αισθήματα, άλλες συνήθειες κι αγάπες!  Όλα αυτά θα λάβουν άλλη υπόσταση, καθώς θα θρέψουν τη φαντασία ενός Έλληνα συγγραφέα που ως σύγχρονος Σωκράτης δεν ξεμυτίζει από την Αθήνα. Όχι πάντα, μια και θα βρεθεί τελικά στη Μήλο, ερωτευμένος με την περιπλανώμενη Ελληνοαμερικανίδα και ο έρωτάς τους θα συμπέσει και με την ελληνική μεταπολίτευση. Γύρω από τη λυτρωτική ερωτική λειτουργία θα στηθεί ένα σκηνικό έντεχνων προβληματισμών, μάλλον παράταιρο με το πάθος και την ανθρώπινη εσωτερικότητα των ερωτευμένων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28