search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:38
MENU CLOSE

Πάρτε φόρα. Σας περιμένουμε!

15.12.2013 22:00
oldphotospod_1212_004_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1386955729.jpg

Η κοινωνία, οι πολίτες αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι είναι πιο μπροστά από τα κόμματα και δεν περιμένουν πώς θα καταλήξει το – ακόμη μια φορά – επικίνδυνο φλερτ της κυβέρνησης με την τρόικα για να οργανωθούν.

Η κοινωνία, οι πολίτες αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι είναι πιο μπροστά από τα κόμματα και δεν περιμένουν πώς θα καταλήξει το – ακόμη μια φορά – επικίνδυνο φλερτ της κυβέρνησης με την τρόικα για να οργανωθούν.

Έτσι, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφωνούντες και δήθεν διαφωνούντες βουλευτές των τηλεοπτικών παραθύρων παίζουν κρυφτούλι με το ποια ρύθμιση θα είναι η επικρατέστερη για την προστασία ή δήθεν προστασία των πολιτών από τους πλειστηριασμούς, σε όλη την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί κίνημα κατά των πλειστηριασμών με στόχο τη δημιουργία τείχους αντίστασης και προστασίας για τις οικογένειες που κινδυνεύουν να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο.

Οι πολίτες οργανώνονται και ενημερώνονται για τα νομικά και τα κινηματικά «εργαλεία» που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση στην κατοικία τους, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με τις απαιτήσεις των τραπεζών.

«Πλειστηριασμοί STOP»

Η καμπάνια ενημέρωσης από την οργάνωση «Αλληλεγγύη για Όλους» άρχισε τον Σεπτέμβριο και ήδη σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν δημιουργηθεί Κινήσεις Πολιτών που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο ή που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις τράπεζες στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες ενημερώνονται αναλυτικά για το τι ισχύει μέχρι σήμερα, τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν άμεσα, τι συμβαίνει στις χώρες που βρίσκονται ήδη στη δίνη των πλειστηριασμών και ποια είναι τα εργαλεία, νομικά αλλά κυρίως κινηματικά, για να αναχαιτίσουν αυτήν την επίθεση.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών, όπως ισχύει σήμερα, για τρία χρόνια και η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως επισήμανε στο «Ποντίκι» η Μαρία Μπότση από την οργάνωση «Αλληλεγγύη για Όλους», έχει δημιουργηθεί η πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί STOP» καθώς και το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Αττικής, με περισσότερες από 20 πρωτοβουλίες πολιτών, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει σε κάθε γειτονιά θυλάκους ενημέρωσης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

Στόχος είναι, όπως μας είπε η Μ. Μπότση, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά να υπάρχει μια ομάδα όπου θα μπορούν οι πολίτες να καταφεύγουν για ενημέρωση, νομικές συμβουλές και αλληλεγγύη. «Στόχος μας είναι οι πολίτες να είναι ενήμεροι, να γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν συμπαράσταση και να ξέρουν τι κινήσεις πρέπει να κάνουν πριν το χαρτί του πλειστηριασμού φτάσει στην πόρτα τους».

Ήδη μέσω του Συντονιστικού Συλλογικοτήτων Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20 εκδηλώσεις ενημέρωσης πανελλαδικά, ενώ σχεδόν κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της χώρας δημιουργείται και μια νέα ομάδα. Από την Ερέτρια και το Αγρίνιο μέχρι τη Χαλκίδα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, οι πολίτες οργανώνονται και σχεδιάζουν βήμα προς βήμα το πώς θα αντισταθούν στο κύμα πλειστηριασμών.

Δράσεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί και η ΕΚΠΟΙΖΩ με τα παραρτήματά της και προσφέρει νομικές συμβουλές. Είναι ενδεικτικό του κινήματος που αναπτύσσεται ότι περισσότεροι από 130.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αίτημα την τριετή αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την ουσιαστική αντιμετώπιση με προσεκτικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των «κόκκινων» δανείων.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι πλειστηριασμοί δεν θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα αποτελέσουν χριστουγεννιάτικο δώρο στις εταιρείες που κατέχουν τα δάνεια, θα στείλουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες στον δρόμο, ενώ θα απειληθεί η κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Δεν σταμάτησαν

Όπως μας επισήμανε η Μ. Μπότση, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί δεν σταμάτησαν ποτέ αφού δεν προστατεύεται η κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο, όπως εφορίες, ΔΕΚΟ κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό για μικρά ποσά, αφού το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για χρέη που ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, εάν για παράδειγμα βγει σε πλειστηριασμό μια κατοικία για χρέη προς την εφορία, εάν το ακίνητο βαρύνεται με δάνειο, μπορεί να παραστεί η τράπεζα και να ζητήσει το υπόλοιπο ποσό μετά την ικανοποίηση του Δημοσίου. Όπως επισημαίνει η οργάνωση «Αλληλεγγύη για Όλους», από νομοθετικής πλευράς η προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και σήμερα, είναι περιορισμένη.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εκρηκτικό στο άμεσο μέλλον, όταν θα αρχίσουν οι απαιτήσεις και από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα χρέη θα «περνάνε» στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και θα γίνονται άμεσα απαιτητά με δεύτερο βήμα, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, την είσπραξή τους μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η εξαιρετικά περιορισμένη προστασία της πρώτης κατοικίας επί της ουσίας θα εξαερωθεί δημιουργώντας ανυπέρβλητο κοινωνικό πρόβλημα εάν αρθεί η προστασία και από τις απαιτήσεις των τραπεζών.

Όπως μας επισήμανε η Μ. Μπότση, η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι απόλυτη, διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τρομακτικό κύμα εξώσεων, που θα οδηγήσει σε κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της προστασίας της αξιοπρεπούς κατοικίας για όλους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:38