search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Εντοπίστηκε καίσιο στην ατμόσφαιρα της Θεσ/νίκης – Μη ανησυχητικό το επίπεδο συγκέντρωσης

17.12.2013 08:13
Εντοπίστηκε καίσιο στην ατμόσφαιρα της Θεσ/νίκης – Μη ανησυχητικό το επίπεδο συγκέντρωσης - Media

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου, σε πολύ μικρές μη ανησυχητικές συγκεντρώσεις, ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία αποδίδει το γεγονός στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου, σε πολύ μικρές μη ανησυχητικές συγκεντρώσεις, ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία αποδίδει το γεγονός στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι επιστήμονες εξηγούν πως το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ, το 1986.
 
Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας.
 
Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος. Σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, απαιτείται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.
 
Όπως είπε η κ. Μανωλοπούλου, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεται εκτενής καύση ξύλου για τις ανάγκες θέρμανσης. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεντρώσεις να είναι μεγαλύτερες σε άλλες αστικές περιοχές με σημαντική χρήση τζακιών και ξυλόσομπας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01