search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:53
MENU CLOSE

Με ενιαίο νόμισμα

17.12.2013 22:00
oldphotospod_1212_053_cmyk1387272665.jpg

Πρωτόκολλο για «ενιαίο νόμισμα» υπέγραψαν – λέει – οι πέντε χώρες της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Μπουρούντι, Τανζανία, Ρουάντα και Ουγκάντα).

Πρωτόκολλο για «ενιαίο νόμισμα» υπέγραψαν – λέει – οι πέντε χώρες της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Μπουρούντι, Τανζανία, Ρουάντα και Ουγκάντα). Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να υλοποιήσουν το εγχείρημά τους «στα πρότυπα της Ε.Ε.», όπως διαφήμιζαν κάποτε τόσο τα δικά μας τζιμάνια στις Βρυξέλλες όσο και οι εν λόγω Αφρικανοί ηγέτες.

Τα σχέδια περιφερειακής ολοκλήρωσης δεν είναι βέβαια «καινούργια», κάθε άλλο. Οι πέντε χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στη διαδικασία οικοδόμησης μιας «κοινής αγοράς» – ναι, αυτή γίνεται με την Ε.Ε. ως «πετυχημένο μοντέλο» – που θα περιλαμβάνει περί τα 135 εκατομμύρια πολίτες… Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των ηγετών δόθηκε το οριστικό πράσινο φως στην τελωνιακή ένωση που πρόκειται να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014 ενώ υπογράφηκε και το βασικό πρωτόκολλο που θα οδηγήσει στη νομισματική ένωση σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα. Φυσικά, όπως και στη δική μας περίπτωση, η συμμετοχή στη νομισματική ένωση θα συνοδεύεται από «μακρο-οικονομικές προϋποθέσεις», όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του πληθωρισμού και άλλα τέτοια αστεία.

Το κατά πόσο αυτή η «κοινή» αγορά θα είναι «ίση» για όλους μένει βέβαια να φανεί… Το μόνο που μπορεί να πει κανείς σήμερα είναι ότι το όλο πρότζεκτ δεν ξεκινάει και με τους καλύτερους οιωνούς αφού ήδη τα κράτη – μέλη της ένωσης έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Η Τανζανία και το Μπουρούντι κατηγορούν τους υπόλοιπους τρεις ότι προχωρούν σε μεταξύ τους οικονομικές συμφωνίες (κυρίως σε ό,τι αφορά σημαντικά έργα υποδομών και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων) τα οποία, σε περίπτωση που προχωρήσουν, θα δημιουργήσουν μια ένωση «δύο ταχυτήτων». Ευτυχώς να λένε που, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των προέδρων των αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή «επιτυχία» είναι ακόμη μακρύς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:52