search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Ο λύκος της Wall Street

24.12.2013 15:24
Ο λύκος της Wall Street - Media

«Με λένε Τζόρνταν Μπέλφορτ και στα 26 μου έβγαζα 49 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πράγμα που με εκνευρίζει κάπως γιατί είναι κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο την εβδομάδα»

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντικάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου Μακόναχι
 
«Με λένε Τζόρνταν Μπέλφορτ και στα 26 μου έβγαζα 49 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πράγμα που με εκνευρίζει κάπως γιατί είναι κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο την εβδομάδα»: κάπως έτσι συστήνεται ο νέος σκορσεζικός (αντι)ήρωας, που χρωστά την ύπαρξή του στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του απολύτως υπαρκτού Τζόρνταν Μπέλφορτ. Χρηματιστής από το Λονγκ Άιλαντ με μικρομεσαία καταγωγή, ο Μπέλφορτ όχι απλώς υπήρξε ο ορισμός του αυτοδημιούργητου, αλλά πλούτισε με τρόπο αδηφάγο, σχεδόν υπερφυσικό, συνοδεύοντας την ραγδαία (και νομικά επιλήψιμη) άνοδό του με αυτοκρατορικές κραιπάλες και καταχρήσεις. Η δόξα και η αλαζονεία του Μπέλφορτ έφτασε σε τέτοια σημεία ύβρεως, που ίσως θα ήταν φυσικό να περιμένει κανείς πως δεν θα κρατήσει για πάντα. Η άνοδος και η πτώση του άνδρα που υπήρξε για αρκετό καιρό ο Καίσαρας του χρηματιστηριακού κόσμου ταιριάζει γάντι στο Σκορσέζε, που εδώ και δεκαετίες παίζει με αντίστοιχα δραματουργικά σχήματα και με ήρωες που πολύ συχνά έχουν κάτι κοινό: μεθούν από την φιλοδοξία, τυφλώνονται από τη λάμψη του εαυτού τους, γίνονται βασιλιάδες για μια ή και περισσότερες νύχτες κι έπειτα γκρεμίζονται θεαματικά από το θρόνο τους.

Ένα τέτοιο γκρέμισμα μπορεί να είναι εύλογο, όμως ο Σκορσέζε ποτέ δεν το παρακολουθεί με την αφ’υψηλού ανωτερότητα ενός αυτόκλητου κριτή. Έτσι και στην περίπτωση του Μπέλφορτ, μπορεί όσα συνέθεταν την ζωή του πρώην «λύκου» να είναι υπερβολικά, αμετροεπή και συχνά απεχθή, ωστόσο ο πολύπειρος σκηνοθέτης βρίσκει τον τρόπο να μας τα κάνει οικεία χωρίς να «πειράξει» την κλίμακά τους. Ο Σκορσέζε δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στις κτηνώδεις πτυχές του Μπέλφορτ, ούτε τον αποθεώνει για τα ηχηρά λάθη του. Απλούστατα, γνωρίζει καλά πως, όταν κοιτάξεις κάποιον από πολύ κοντά και με πολλή προσοχή, είναι αδύνατο να βγάλεις ένα μονοσήμαντο συμπέρασμα. Μέσα στον πυκνό και ταραχώδη βίο του Μπέλφορτ υπήρξε επίσης τζόγος, ρίσκο, αίσθηση ηρωισμού, ακόμα και συντροφικότητας – έννοιες που κανείς δε μπορεί να αποκηρύξει, και ο Σκορσέζε τις αναδεικνύει σε έναν χαρακτήρα που πολύ βολικά οι περισσότεροι θα αφόριζαν ως τέρας.

Ακόμη παραπέρα, ο Σκορσέζε βουτά χωρίς επιφυλάξεις στην υποκειμενική ματιά του Μπέλφορτ, και συχνά χορογραφεί τη μέθη της απόλυτης εξουσίας μέσα από τα μάτια αυτού που την κατέχει. Συχνά το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο και στα μαφιόζικα φιλμ του σκηνοθέτη: οι εναλλαγές διαθέσεων και ακραίων γκαγκ στήνουν ένα γκροτέσκο τσίρκο, που θα κέρδιζε πολλά σε οξύτητα και στιλιστική ευκρίνεια εάν ο Σκορσέζε δεν άπλωνε την αφήγησή του σε επικές διάρκειες.

Ντελιριακός και τολμηρός στα καλύτερά του, φλύαρος και διεκπεραιωτικός στα χειρότερά του, ο «Λύκος της Wall Street» μπορεί να μοιάζει με πανόραμα των αρετών και των ψεγαδιών του Σκορσέζε, αλλά όσο αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο Λεονάρντο Ντικάπριο είναι στιβαρός, ακριβής και έτοιμος να σε εκπλήξει, υποδυόμενος συναρπαστικά όχι μόνο τη γραμμική εξέλιξη του ήρωά του, αλλά και τη μικρή αναπάντεχη πινελιά που πάντοτε κάνει την διαφορά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:08