search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:00
MENU CLOSE

Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις στη Βαγδάτη

25.12.2013 11:34
Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις στη Βαγδάτη - Media

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, από τις επιθέσεις σε περιοχές της Βαγδάτης όπου ζουν χριστιανοί, οι 25 από μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε μια εκκλησία μετά την λειτουργία ανήμερα τα Χριστούγεννα.
.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, από τις επιθέσεις σε περιοχές της Βαγδάτης όπου ζουν χριστιανοί, οι 25 από μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε μια εκκλησία μετά την λειτουργία ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών εξερράγη καθώς οι πιστοί έφευγαν από μια εκκλησία στη συνοικία Ντούρα, στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν χριστιανοί, διευκρίνισαν αστυνομικοί.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής για την επίθεση.

Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν σε μια αγορά γεμάτη κόσμο σε μια χωριστή επίθεση στη συνοικία Ντούρα, όπου ζουν πολλοί χριστιανοί, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν συνολικά άλλα 50 άτομα, σύμφωνα με αστυνομικούς και τραυματιοφορείς.

Μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι και επιθέσεων ενόπλων στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες σιίτες πιστούς την εβδομάδα πριν από την σιιτική εορτή Αρμπάιν, η οποία συνέπεσε με την παραμονή των Χριστουγέννων φέτος.

Η βία στο Ιράκ έχει επιστρέψει στα προ πενταετίας επίπεδα, καθώς φανατικοί σουνίτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν στραφεί εναντίον της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι και όποιου θεωρούν ότι την υποστηρίζει. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2013 σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 6.650 φέτος.

Η χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ έχει γίνει στόχος επιθέσεων μελών της αλ Κάιντα επανειλημμένα στο παρελθόν. Μια επίθεση σε εκκλησία το 2010 είχε στοιχίσει δεκάδες ζωές. Κατά εκτιμήσεις, από το 1,5 εκατ. των μειονοτικών χριστιανών που ζούσαν στο Ιράκ το 2003, σήμερα δεν απομένουν στη χώρα παρά περίπου 500.000.

Φωτογραφία: Reuters 25/12/2013
Από τη λειτουργία των Χριστουγέννων, σε άλλο Ναό σήμερα, στον Άγιο Χαλδαίο Ιωσήφ στη Βαγδάτη. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:56