search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:55
MENU CLOSE

Σε ισχύ το 25ευρο για την εισαγωγή στα νοσοκομεία

02.01.2014 08:18
Πρόστιμο για αποτσίγαρα στο νοσοκομείο Σερρών - Media

Από χθες 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες.

Από χθες 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, o υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
 
Για όσους δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε χαρακτηριστικά πως: «Δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό τόνισε ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την είσπραξη του ποσού.
 
Έρχεται και η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή
 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί με τη σειρά της και η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, καθώς προς το παρόν το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
 
Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 8 ή στις 10 Ιανουαρίου. Από την καταβολή του ενός ευρώ θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες.
 
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι για το ποσό αυτό οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται.
 
Η εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
 
«Όχι» στο εισιτήριο λέει το ΠΑΣΟΚ
 
Τη διαφωνία του με την επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Διαμηνύει μάλιστα πως θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στη Βουλή για την επανεξέταση και την κατάργησή του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου, όμως «δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «το επιχείρημα του Υπουργού ότι “το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί" έρχεται – όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)».

«Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: «Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας»
 
Η απόφαση για το εισιτήριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
 
«Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα».
 
Αναφερόμενο στην εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών τονίζει πως «όχι μόνο δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση της υγείας,  αλλά αντίθετα την επιβεβαιώνει».
 
«Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, ικανής να εμποδίσει και να ανατρέψει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων με προοπτική της πάλης τη λαϊκή εξουσία, με ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, όπου η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να γίνει καθολικά κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα» καταλήγει.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01