search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:01
MENU CLOSE

Τρία μοντέρνα κορίτσια έγιναν… «ρετρό»

07.01.2014 22:00
Τρία μοντέρνα κορίτσια έγιναν... «ρετρό» - Media

Η ομάδα Θέατρο Ρετρό ξέρει πολύ καλά να κάνει παιδικό θέατρο και με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο προσπαθεί να «μιλήσει» όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στο… παιδί που κρύβουν μέσα τους όλοι οι ενήλικες. 

Η ομάδα Θέατρο Ρετρό ξέρει πολύ καλά να κάνει παιδικό θέατρο και με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο προσπαθεί να «μιλήσει» όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στο… παιδί που κρύβουν μέσα τους όλοι οι ενήλικες.

Τρεις νέες γυναίκες, η καθεμιά με τη δική της ιστορία, αποφάσισαν, τον Νοέμβριο του 2011, να συγκροτήσουν ένα σύνολο με κοινά γνωρίσμα τα το ενδιαφέρον για την Τέχνη γενικότερα και το Θέατρο ειδικότερα. Η ηθοποιός και θεατρολόγος Αγγελική Φράγκου, η συγγραφέας και νηπιαγωγός Μαργαρίτα Κυραγιάννη και η γλύπτρια και θεατρολόγος Άννα Μαγουλιώτη έγιναν μια όμορφη παρέα. «Όλα ξεκίνησαν όταν πήγα στο νηπιαγωγείο ‘‘Margarita’s Kindergarden’’ της Μαργαρίτας να αναλάβω το μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού στα νήπια», εξηγεί στο «Ποντίκι Art» η Αγγελική Φράγκου. «Εκεί γνώρισα τη Μαργαρίτα, η οποία μόνη της διασκεύαζε και διασκευάζει σε ρίμα τα παραμύθια, που με τα νήπια παρουσιάζουμε στο τέλος του χρόνου, αλλά εκεί γνώρισα και την Άννα, που διδάσκει εικαστικά στα παιδιά».

Υποκινούμενες από το νέο ρεύμα του παιδικού θεάτρου, που το θέλει περισσότερο ώριμο και διορατικό, οι τρεις καλλιτέχνιδες προσδίδουν καλλιτεχνική ποιότητα στα έργα τους, χωρίς όμως να ξεχνούν σε τι κοινό απευθύνονται, δηλαδή σε παιδιά. Ωστόσο αντιλαμβάνονται τους μικρούς θεατές τους και ως εν δυνάμει ενήλικες και τους φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό. Το ότι έχουν τη λέξη «Ρετρό» στο όνομα της ομάδας δεν είναι τυχαίο, καθώς αποσκοπούν να ενώσουν το… παρελθόν (παιδική ηλικία) με το παρόν του ενήλικα θεατή. Ο τελευταίος δεν έρχεται λοιπόν στις παραστάσεις της ομάδας επειδή έχει κάνει την… αγγαρεία να φέρει το παιδί του, αλλά επειδή μπορεί να τις ευχαριστηθεί και ο ίδιος.

Το Θέατρο Ρετρό ανεβάζει και πάλι φέτος την παράσταση «Από πού πάνε για το Κάστρο, παρακαλώ;» στο Θέατρο Εν Αθήναις, σε κείμενα Μαργαρίτας Κυραγιάννη και σκηνοθεσία Μάρθας Κλουκίνα. «Το καλοκαίρι του 2011 για πρώτη φορά έφερα στη Μαργαρίτα το νορβηγικό παραμύθι ‘‘Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης’’ με το αίτημα να το διασκευάσει σε ποιητικό λόγο και να το κάνει ‘‘Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;’’. Λίγο αργότερα το ίδιο καλοκαίρι προτείναμε στην Άννα να φτιάξει τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει για τις παραστάσεις στις καλοκαιρινές γιορτές του νηπιαγωγείου», σημείωσε η Αγγελική αναφορικά με την παράσταση. Η ομάδα έκανε και το… ταξιδάκι της στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας το έργο και στη Νορβηγία στις 26 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στο Ελληνόφωνο Σχολείο Νορβηγίας του Όσλο.

Δραστήρια και ανήσυχα πνεύματα, οι κοπέλες του Θεάτρου Ρετρό δεν φοβούνται τις προκλήσεις. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2012 ένα ξεχωριστό πρότζεκτ με τίτλο «Παραστάσεις Αυξημένης Φροντίδας». Με το εν λόγω πρότζεκτ ουσιαστικά η ομάδα πάει τις παραστάσεις της εκεί που δεν τις πάει κανείς, όπως στις φυλακές της Θήβας. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι «να προσεγγίσουμε το κοινό που δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει σε μας για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας», τονίζει η Αγγελική. Το τμήμα ανήλικων και μητέρων κρατουμένων στις φυλακές της Θήβας πέρυσι τον Νοέμβριο και το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Αυλώνα τον περασμένο Μάρτιο είναι οι πρώτες «επισκέψεις» που έκαναν μέχρι τώρα οι καλλιτέχνιδες, με τη συνέχεια να γίνεται στις 11 Ιανουαρίου, όπου θα παίξουν για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ. «Το να παίζεις σε παιδιά που μεγαλώνουν στη φυλακή είναι πολύ ιδιαίτερο. Ήταν μια βαθιά συγκινητική στιγμή για την ομάδα μας», συμπληρώνει η Αγγελική.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01