search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:47
MENU CLOSE

«Ξεπουλάτε» καταγγέλλει η αντιπολίτευση με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ

14.01.2014 16:25
«Ξεπουλάτε» καταγγέλλει η αντιπολίτευση με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ - Media

Μόνον από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της ΔΕΗ.

 
Μόνον από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο προβλέπεται ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο συζητείται στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και προβλέπει επίσης την πώληση από τη ΔΕΗ του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή και την απόκτηση από το ελληνικό δημόσιο ποσοστού 34%.

Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του.

Κατά τη συζήτηση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως «δεν μπορεί να αλλάζει κατά βούληση, όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης». Αναφερόμενος στο ποσοστό του Δημοσίου ο Ασ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι «το 34% μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση μιας εταιρείας». Ο κ. Παπαγεωργίου επέμεινε στην ίδια θέση όταν ρωτήθηκε και πάλι από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο.
 
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης υποστήριξε ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ανοικτής αγοράς.
 
«Αυτή η πρόταση του σχεδίου νόμου αποτελεί ένα πολύ σοβαρό τεστ για όλους μας και με πολλές παραμέτρους», σημείωσε ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόκας, προεξοφλώντας ότι για τους καταναλωτές «το όφελος που πρέπει να προκύψει έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό του συστήματος, που συνεπάγεται και μείωση κόστους στον τελικό χρήστη».
 
Για ξεπούλημα μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εκχωρήσετε στους ιδιώτες το δίκτυο μεταφοράς που συνδέεται με ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια αγαθά που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος και πρόσθεσε: «για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αξία το τίμημα. Το δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να ξεπουλιέται».

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των τοκογλύφων και της Κυβέρνησης να εκποιηθεί και να λεηλατηθεί η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο ΑΔΜΗΕ «θα ξεπουληθεί με 420 – 450 εκατ.».
 
Για σκανδαλώδη πράξη μίλησαν οι ανεξάρτητοι Έλληνες. «Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μια απαράδεκτη και σκανδαλώδη πράξη απαξίωσης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας», επεσήμανε η Ειδικής Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ρ. Μακρή.
 
Αντίθετη και η ΔΗΜΑΡ, αφού δηλώνει πως μόλις βγήκε από την κυβέρνηση, κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία. «Δυστυχώς, την επόμενη μέρα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, κάποιοι που, προφανώς, περίμεναν στην άκρη άδραξαν την ευκαιρία και μπήκαν στο παιχνίδι, ώστε να καταφέρουμε να πουλήσουμε και τα δίκτυα», εκτίμησε η Ειδική Αγορητής της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα.
 
Για «μακρόχρονη σχεδιασμένης πολιτικής που απελευθερώνει πλήρως την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας» έκανε λόγο ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης. «Υλοποιεί την Οδηγία 72/2009 της Ε.Ε. για την απελευθέρωσή της. Αφετηρία, όπως είναι γνωστό, ήταν το 1992, η Συνθήκη του Μάαστριχτ» πρόσθεσε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26