search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:59
MENU CLOSE

«Απαγορεύουν» τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία

16.01.2014 17:06
«Απαγορεύουν» τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία - Media

Συρρίκνωση του δικαιώματος όλων των μορφών διαμαρτυρίας ενέκριναν στην Βουλή της Ουκρανίας, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

 
Συρρίκνωση του δικαιώματος όλων των μορφών διαμαρτυρίας ενέκριναν στην Βουλή της Ουκρανίας οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών του προέδρου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης και ανεβάζοντας το θερμόμετρο στους δρόμους του Κιέβου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα νέα επεισόδια σημειώθηκαν εντός του Ουκρανικού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014(φωτογραφία και video)
 
Τη νέα νομοθεσία ενέκριναν 235 εξ των 450 βουλευτών. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η παράνομη εγκατάσταση σκηνών, εξεδρών ή ενισχυτών σε δημόσιο χώρο στην Ουκρανία θα τιμωρείται με πρόστιμο έως 470 ευρώ και φυλάκιση 15 ημερών.
Άνθρωποι και οργανισμοί οι οποίοι παρέχουν διευκολύνσεις ή εξοπλισμό για παράνομες συναθροίσεις θα υπόκεινται σε πρόστιμα ύψους έως και 937 ευρώ, καθώς και σε φυλάκιση 10 ημερών.
 
Η άρνηση του κ. Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων και η συνακόλουθη στροφή του προς τη Ρωσία οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς σε μαζικές διαμαρτυρίες.
 
Μολονότι η συμμετοχή έχει μειωθεί κατά πολύ, αρκετές εκατοντάδες πολίτες παραμένουν στην κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο αλλά και σε κυβερνητικά κτήρια γύρω από αυτήν, ακόμη και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.


 
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν συχνά την εξέδρα στην πλατεία για να απευθύνουν μηνύματα στο πλήθος.
 
Η απόφαση στο κοινοβούλιο, η οποία ελήφθη ξαφνικά με ανάταση χειρών η οποία έπιασε την αντιπολίτευση εξ απροόπτου, ακολούθησε μια δικαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Κίεβο, ενισχύοντας του φόβους για άμεση αστυνομική καταστολή.
«Παραβίαση της νομιμότητας»
 
«Αυτό που συνέβη σήμερα στο κοινοβούλιο είναι παραβίαση της νομιμότητας», σημείωσε ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγέτης αντιπολιτευτικού κόμματος Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος θεωρείται αντίπαλος του κ. Γιανουκόβιτς στη μάχη για την προεδρία της χώρας.
 
Ο ακροδεξιός εθνικιστής Όλεχ Τιάχνιμποκ, από την πλευρά του, έκανε επίσης λόγο για «υφαρπαγή εξουσίας».
 
Σύμφωνα με το νόμο, τιμωρείται με 15ήμερη φυλάκιση και όποιος καλύπτει το πρόσωπό του με μάσκα ή κουκούλα, πρακτική την οποία ακολουθούν ακτιβιστές του εθνικιστικού χώρου στην Ουκρανία.
 
Ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Ουκρανία Γιαν Τομπίνσκι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο υιοθετήθηκε ο νόμος για τις διαμαρτυρίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48