search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:05
MENU CLOSE

Κυβερνητικό κρυφτούλι με τα χαρατσώματα

20.01.2014 22:00
oldphotospod_1601_003_cmyk1390212710.jpg

Περισσότερη παρακράτηση φόρου για 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους; Άστο για τον Ιούλιο.

Περισσότερη παρακράτηση φόρου για 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους;

Άστο για τον Ιούλιο. Φορολόγηση του εταιρικού κινητού και του εταιρικού αυτοκινήτου ως εισόδημα του εργαζόμενου; Παράταση για το 2015.  Μείωση των επικουρικών συντάξεων για να συμβαδίζουν οι παροχές με τις εισφορές; Μπορεί και αυτό να γίνει από την 1η Ιουλίου. Φόρος εισοδήματος 2013; Θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τις δόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Το ίδιο και το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Έξι δόσεις φτάνουν και περισσεύουν. Θα το πληρώσουμε και αυτό στο δεύτερο εξάμηνο.
 Όλες αυτές οι μεταθέσεις υποχρεώσεων, που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων, είναι καθαρή σύμπτωση και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την προκήρυξη των διπλών εκλογών. Κι όποιος θέλει το πιστεύει.
Στα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να φτιάχνει… κλίμα. Είτε με ψευτοπαροχές και «χατίρια», είτε με μεταθέσεις υποχρεώσεων για… μετά. Ένα μόνο μπορεί να χαλάσει το σκηνικό. Μια αγριεμένη τρόικα, η οποία θα ζητήσει εδώ και τώρα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο 2015-2016. Και επειδή θα είναι αρκετά τα δισεκατομμύρια (πάλι), ελπίζουν οι κυβερνώντες ότι θα… καθαρίσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 με «διαρθρωτικές αλλαγές» και ανώδυνα για τους πολλούς μέτρα και ότι θα μεταθέσουν την εξειδίκευση των μέτρων της διετίας 2014-2015 για μετά. Όλα για μετά…

Τι πάει πίσω…
1 Ο νέος φορολογικός νόμος ορίζει ότι όλες οι παροχές σε είδος φορολογούνται ως εισόδημα αυτού που λαμβάνει τις παροχές. Και μάλιστα ορίζει ότι για τις παροχές αυτές, πρέπει να διενεργείται και παρακράτηση φόρου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι για το κινητό τηλέφωνο που δίνει η εταιρεία στον εργαζόμενο ή για το εταιρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%, 32% ή και 42% επί του ύψους του λογαριασμού του κινητού ή επί των δαπανών του αυτοκινήτου. Και αυτός ο φόρος θα πρέπει να παρακρατείται από τον μισθό. Επικαλέστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αδυναμία υπολογισμού της παρακράτησης και με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής μετέθεσαν την παρακράτηση για το 2015. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί δεν θα δουν τώρα διαφοροποίηση στον μισθό τους. Τον φόρο, βέβαια, θα τον πληρώσουν. Το πότε, όμως, έχει σημασία. Και το πότε θα είναι ο Ιούλιος του 2015. Μέχρι τότε…
2 Δεύτερη πρόβλεψη του φορολογικού νόμου: η παρακράτηση φόρου για τους συνταξιούχους θα πρέπει να διενεργείται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και όχι χωριστά για κάθε σύνταξη, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με μείωση των καθαρών συντάξεων ακόμη και κατά 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την περίπτωση. Στην πραγματικότητα, είναι χρήματα που ο συνταξιούχος θα πλήρωνε μαζεμένα με το εκκαθαριστικό της εφορίας το καλοκαίρι του 2015. Δεν πρόκειται δηλαδή για πρόσθετο φόρο. Όμως γιατί να δυσαρεστήσεις το εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας (ειδικά οι συνταξιούχοι θεωρούνται δεξαμενή) τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Μελετάται λοιπόν η μετάθεση της εφαρμογής και αυτού του μέτρου για τον Ιούλιο του 2014.
3 Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες το υπουργείο Οικονομικών θέλησε από τις αρχές του χρόνου να γνωστοποιήσει τις προθεσμίες για την εκπλήρωση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της χρονιάς. Το 2014 έχει δύο σοβαρά «βαρίδια» για τους φορολογούμενους. Το πρώτο είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2013 και το δεύτερο έχει να κάνει με την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος της φετινής χρονιάς κρύβει τεράστιες παγίδες, ειδικά για τις ακόλουθες ομάδες:
• Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι χάνουν κάθε έκπτωση φόρου, ακόμη και αυτή των ιατρικών δαπανών.
• Τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
• Τους επιτηδευματίες, οι οποίοι χάνουν την επιχειρηματική αμοιβή και θα φορολογούνται επίσης από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
• Τους μικροεισοδηματίες, οι οποίοι δεν απολαύουν πλέον αφορολόγητου και θα πληρώνουν φόρο με συντελεστή 11%, στην καλύτερη περίπτωση, για τα ενοίκια που εισπράττουν.
Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ορίστηκε να είναι η 30ή Ιουνίου. Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες προφανώς και θα καταβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, όμως, προέρχεται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος από φέτος καλύπτει όλα τα ακίνητα μαζί με τα αγροτεμάχια. Ο λεγόμενος ΕΝΦΙΑ, που θα μας υποχρεώσει να πληρώσουμε περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος, θα καταβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο και σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:05